Slováci se mají. Nová předplacenka má 2,50 Kč/min.

Cenová bomba. To je nová Easy karta od slovenského T-Mobilu. Krom super cen volání nabídne také 2 000 MB za 125 Kč. Slováci navíc surfují až 42 Mbit/s.

Propast mezi českým telekomunikačním trhem a zbytkem Evropy, potažmo celého světa se znovu zvětšuje. O tom, že když se chce, všechno jde, se našinec může přesvědčit i pohledem k našim východním sousedům.

Nedávno jsme psali třeba o výhodném podnikatelském tarifu slovenského O2 s voláním do EU za domácí ceny, dnes se podíváme ke konkurenčnímu Telekomu (T-Mobile). Ten nedávno představil novou nabídku předplacených služeb.

Klepněte pro větší obrázek
Slováci se nám vzdalují

Operátor uvedl na trh velmi výhodnou předplacenou kartu Easy Free. Cena volání činí v přepočtu 2,50 Kč za minutu, SMSka vyjde na 1,50 Kč. Ale pozor! Když hovor ukončíte v čase 1:03, nenaúčtuje vám operátor zbytek minuty navíc jako u nás. Dokonce ani za kratičký hovor typu „Ahoj jsem dole, pojď mi otevřít“ si nezapočítá celou minutu. Hovory jsou na Easy kartě účtovány systémem 1+1. Ale na Slovensku to znamená jedna plus jedna sekunda, kdežto u nás operátoři počítají po minutách...

České snění je na Slovensku realitou

Tím výhody nekončí. Zákazník s touto předplacenkou získává bonusy za každé dobití a nemůže se mu stát, že by o ně přišel. Při dobití za 250 Kč (10 €) získá službu internet v mobilu na 15 dní zdarma a na 90 dní se mu sníží minutová sazba na 2,25 Kč. Při dobití za nižší částku získá internet v mobilu na týden zdarma.

Co se týče dat, tak zde mají Slováci na výběr ze dvou možností:

  1. denní balíček za 12,50 Kč (0,50 €) s FUP 100 MB
  2. měsíční balíček za 125 Kč (5 €) s FUP 2 000 MB

Shodně platí, že po překročení FUP rychlost klesne na 64 kbit/s, což není úplně likvidační. Jinak ale Telekom rychlost nijak nebrzdí, takže zákazník může surfovat rychlostí až 21 či 42 Mbit/s (teoretické maximum HSPA+).

Přehled cen Easy karty:

Easy Free karta
volání 2,50 Kč
účtování po sekundách (1+1)
SMS 1,50 Kč
bonus za dobití 225 Kč a vyšší sazba volání 2,25 Kč na 90 dní + 15 dní internetu zdarma
do 225 Kč 7 dní interneru zdarma
cena karty je 225 Kč, obsahuje kredit ve stejné výši; při aktivaci je nastavena zvýhodněná sazba volání 2,25 Kč na 90 dní a bezplatný internet na 30 dní

Za aktivaci karty se neplatí, stojí 225 Kč (9 €), ale počáteční kredit je ve stejné výši. A znovu pozor, při aktivaci karty získá zákazník 30 dní internetu v mobilu zdarma a na 90 dní zvýhodněnou sazbu 2,25 Kč/min. na volání. Do devadesáti dní po koupi je třeba novou SIM dobít, pak kredit platí 12 měsíců.

Hrrrr na konkurenci

Slovákům můžeme jen závidět, také třeba O2 má super předplacenku s tarifem Fér, kde volání stojí 3,30 Kč, ale po 3. minutě se ve vlastní síti neplatí, účtuje se po sekundách a za domácí ceny lze volat do sousedních zemí, Velké Británie a Irska. Ale i u Orange se dá volat levně. S kartou Prima lze za měsíční poplatek 50 Kč volat rovněž za 2,25 Kč a odesílat SMS za 1,3 Kč.

Srovnávat kartu Easy Free s kterýmkoli českým operátorem nemá příliš smysl. Po vložení SIM do telefonu nás uvítá zpráva, že X peněz bylo strženo za jednodenní datový balíček se směšným FUP limitem, pak si zavoláme za 7 Kč/min. s tím, že za krátké hovory lehce přes minutu si O2 a T-Mobile odečtou z kreditu dvakrát tolik. A o 2 000 MB za 125 Kč si můžeme nechat leda tak zdát.

Co na to říkáte? Kdyby přišel 4. operátor s takovou předplacenkou, přešli byste?

Diskuze (88) Další článek: Sony Ericsson končí. Přivítejte Sony Mobile Communications

Témata článku: , , , , Nov, Pře, Předplacenka, Sekunda, Kč/min, Nová předplacenka, Československo, Min