Slovensko dnes zažilo totální kolaps sítě Orange

Půl dne nemohli zákazníci Orange na většině území telefonovat, posílat SMS ani přenášet data. Operátor pracuje na nápravě a klienty odškodní.

Na Slovensku si dnes zákazníci operátora Orange udělali nedobrovolně druhého Silvestra, alespoň co se dostupnosti mobilních služeb týče. Od páté hodiny ranní došlo na celém území našich sousedů k naprostému kolapsu pomerančové sítě. Nefungovaly hovory v GSM ani 3G síti, nedařilo se odesílat data a SMS bylo možné posílat jen v některých lokalitách. Nejhorší výpadek posledních pěti let trval neuvěřitelných šest hodin, v dopoledních hodinách se poté operátorovi podařilo obnovit jen část infrastruktury.

Slovenská centrála nadnárodního kolosu Orange uvědomila své zákazníky a veřejnost o nefunkčnosti sítě v tiskové zprávě. V současnosti identifikujeme příčinu problému. Jakmile budou známy bližší informace o příčinách, jakož i předpokládaném termínu odstranění výpadku, budeme naše zákazníky prostřednictvím médií informovat o dalším postupu“, stojí v prohlášení, které operátor zveřejnil kolem půl desáté dopoledne.

TIP: Velký výpadek sítě Orange na Slovensku již od brzkého rána sledovali kolegové ze slovenského webu MobilMania.sk

V těchto chvílích už je většina sítě opět v provozu, hlasové služby v některých oblastech Slovenska ale fungují jen v pásmu GSM. Nabízí se také otázka ohledně případného odškodnění klientů Orange, kteří kvůli kolapsu mohli zmeškat důležité hovory nebo zprávy. Je pravděpodobné, že operátor zákazníkům nepošle avíza o zmeškaných hovorech v době výpadku. To by mohlo znamenat, že kolaps se dotkl i centrální databáze.

Zákazníci však nepřijdou zkrátka, operátor naše dohady upřesňuje v dalším vyjádření, vydaném odpoledne: „Předpokládanou příčinou výpadku byla technická závada na technologickém zařízení NG HLR - důležité síťové komponentě, která se podílí na řízení telekomunikačního provozu v síti. Společnost Orange Slovensko se svým zákazníkům za výpadek omlouvá a zákazníkům paušálních programů nezpoplatní SMS zprávy odeslané v průběhu dnešního dne z domácí sítě na národní telefonní čísla v SR. Zákazníkům předplacených služeb navýší kredit. Další podrobnosti o náhradě Orange zveřejní na své internetové stránce.“

Výpadky podobného rozsahu nejsou v novodobé mobilní historii zdaleka tak běžné jako před rokem 2000. Operátoři mají připraveny záložní systémy, které jsou schopny eliminovat naprostý kolaps služeb. Poslední celoplošný výpadek připomíná MobilMania.sk v roce 2005 v síti tehdejšího Eurotelu SK, v Česku zaznamenal nedávno plošnější výpadky pouze operátor U:fon, který však nepůsobí v síti GSM.

Diskuze (17) Další článek: Hrátky s Nokií N900: tentokrát dostala Mac OS X

Témata článku: Orange, , , , Velký výpadek, Total, Pomer, Pomera, Sít, Opatov, Paušální program