Slovenský telefon se zhmotnil v realitu. Simple Phone je absolutně nezávislý na službách a aplikacích od Googlu

  • Znáte jednoduché aplikace Simple Mobile Tools pro Android?
  • Pocházejí od slovenského vývojáře Tibora Kaputy
  • Jeho telefon bez vazeb na Google se pomalu chystá do prodeje

Oživeno 17. října | Za několik měsíců po našem prvním rozhovoru s vývojářem Tiborem Kaputou, viz níže v článku, se celý projekt výrazně posunul. Slovenský vývojář, který stojí za balíkem Android aplikací Simple Mobile Tools, totiž dotáhl vývoj a výrobu smartphonu, který není závislý na službách Googlu. Jmenuje se jednoduše Simple Phone (v překladu „Jednoduchý telefon“), a do prodeje se dostane 1. listopadu. 

Jedná se o telefon střední třídy, který staví do popředí maximální ochranu dat a mobilní operační systém, který je kompletně „de-Googlován“. Telefon běží na SimpleOS, což je otevřená alternativa Androidu 11, která je zaměřená na větší bezpečnost. A to znamená, že chybí veškeré vazby na servery Googlu i jeho známé aplikace. Náhradu tvoří apky z balíku Simple Mobile Tools, které si Tibor Kaputa již dříve naprogramoval sám. Služby Google Play Services pak nahrazuje aplikační balík microG.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá slovenský smartphone Simple Phone

Zdrojem aplikací je obchod F-Droid, jehož součástí jsou tisíce open-source aplikací. A pokud si nainstalujete obchod Aurora Store, můžete přes něj stahovat veškerý obsah, který běžně najdete na Google Play. Simple Phone je zejména o softwaru, a tak je hardware spíše na druhé koleji.

Čekejte tak zařízení střední třídy, které pohání Mediatek Helio P60 se 4GB RAM. Úložiště telefonu je 128 GB, nevyměnitelnou baterii s kapacitou 4 500 mAh dobíjíte přes USB.-C. Zobrazování zajišťuje 6,53" LCD displej s rozlišením Full HD+, kamerka pro selfie má rozlišení 25 megapixelů. Na zádech čeká trojitý fotoaparát v konfiguraci 48 + 8 + 5 Mpx. Telefon bude k dostání jako Dual SIM, stropem mobilní konektivity jsou LTE sítě. Ve výbavě samozřejmě nechybí ani Bluetooth 4.2, Wi-Fi nebo GPS. NFC bude ve výbavě zřejmě chybět, stejně jako 3,5mm jack.

Prodeje telefonu budou zahájeny 1. listopadu, Simple Phone je však možné objednat již nyní, a to přímo na stránkách slovenského vývojáře. Telefon stojí 399 EUR, což dělá v přepočtu 9 800 Kč. Záruka telefonu je dvouletá, vývojář slibuje aktualizace telefonu minimálně po dobu tří let.


Původní článek vyšel 16. května s následujícím nadpisem:

Slovenský vývojář stojící za Simple Mobile Tools chystá vlastní telefon. Bude to levný Android bez Googlu

Možná už z Androidu znáte, nebo dokonce používáte, aplikační sadu Simple Mobile Tools z rukou slovenského vývojáře Tibora Kaputy. Jedná se o aplikace každodenní potřeby, které jsou v jádru úplně jednoduché, open-source, s upravitelnými widgety, bez reklam a jakýchkoliv nepotřebných oprávnění. Vývojářské studio Simple Mobile Tools od roku 2016 eviduje přes 50 milionů stažených aplikací, a tak nastal čas na nový impulz. Dalším projektem bude „jednoduchý“ smartphone, který se ponese ve stejném duchu.

Vývojář blížící se telefon vlastní značky oznámil na Redditu. Ve zkratce se bude jednat o smartphone, v němž najdete od zapnutí všechny aplikace od Simple Mobile Tools. V telefonu poběží Jednoduchý launcher, hovory vytočíte přes Jednoduchý telefon, textovky za se odešlete pomocí aplikace Jednoduché SMS zprávy. Pod hlavičkou Simple Mobile Tools však existuje spousta dalších aplikací, např. klávesnice, kalendář, galerie, správce souborů, kreslení, kalkulačka, záznamník, hodiny, hudební přehrávač, poznámky, kontakty nebo třeba svítilna. A to je vcelku slušná základní výbava.

Bezpečnost především

Bude se jednat o telefon, který nebude slov vývojáře „nijak extra“. Zřejmě se tedy dočkáme levného smartphonu, který bude klást důraz na absenci reklam a nulové sledování, což znamená, že bude z procesu kompletně vyloučen Google.

Klepněte pro větší obrázek
Slovenský vývojář Tibor Kaputa (vývojářský účet Simple Mobile Tools) připravuje vlastní bezpečný telefon s Androidem. Bude poskládán v Číně, software dodá bulharská firma SecureGroup (Obr. Google Play)

Podle vyjádření Tibora Kaputy pro MobilMania.cz bude první verze telefonu jakousi levnější „testovací“ variantou, která by měla stát okolo 350 EUR, tj. cca 8 600 korun. Telefon bude poskládaný v Číně, můžeme se těšit na 48Mpx fotoaparát, displej s výřezem či na 128GB interní paměť. V základní krabici bude kryt, univerzální nabíječka a privátní fólie. Obsah na displeji tedy uvidíte jen vy, při pohledu z boku bude displej nečitelný.

Telefon je vyvíjen s bulharskou partnerskou firmou SecureGroup, která zajistí, jak výše zmiňovaný hardware, tak zabezpečený software (Android 10) s grafickou nadstavbou. Brzy po uvedení prvního telefonu se chystá vylepšená „dvojka“, ke které přibude i různé doplňkové příslušenství. Sám vývojář v tomto vlákně na Redditu navíc sbírá návrhy na aplikace, které by v budoucím telefonu měly být instalovány. Svými komentáři tak můžete podstatnou měrou ovlivnit to, jaké aplikace budou v telefonu od vybalení z krabice. A tato příležitost se nenaskytuje zrovna dvakrát často...

Telefon bude mít myšlenkově blízko k „férovému“ Fairphone 4 5G:

Protože má telefon slovenského autora, jako první se objeví v Evropě. A odhadujeme, že v Česku by se mohl telefon začít prodávat velmi brzy.

Zdroj Reddit

Diskuze (73) Další článek: Razer Edge je první herní konzole s podporou 5G. Uvnitř běží Android, výkon zajišťuje Snapdragon G3x Gen 1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Google Play Services, Evropa, Vývojář, Simple Phone, Simple Mobil Tool, Česká republika, Mediatek Helio, Full HD +, Dual Sim, Realita, Reddit, GSR, Telefon,