Sluchátka Samsung: dvojité párování a hlasové povely

Do našeho minitestu Bluetooth sluchátek jsme vybrali tři různé headsety od Samsungu. Jeden levný, druhý elegantní a třetí s minidisplejem.

Samsung má ve svém portfoliu vedle mobilních telefonů a smartphonů také hromadu mobilního příslušenství. Vybrali jsme trojici Bluetooth sluchátek a podrobili je redakčnímu testu. Sestava je různorodá: od základního modelu za nízkou cenu až po skvěle vybavené sluchátko s miniaturním headsetem a možností kombinovat jej se stereo headsetem.

Samsung HM1100: do levého nebo pravého ucha?

HM1100 je jednoduché sluchátko se základními funkcemi a za příznivou cenu. Celoplastové handsfree se zdrsněným povrchem se nabíjí microUSB nabíječkou, na čelní straně nabízí vícefunkční tlačítko a po obou stranách jsou k dispozici ovladače hlasitosti a posuvný vypínač. Stav zařízení prozradí vícebarevná dioda, která napoví i o stavu baterie.

Klepněte pro větší obrázek 

Stisk tlačítek je jistý, při nasazení na uchu uslyšíte zřetelné cvakání. Pro zavěšení poslouží průhledná nebo černá spona, nabízí se i tvarovaný adaptér k nošení bez háčku. Ergonomie se ukázala jako zcela vyhovující, lehké handsfree dokáže po zesílení dobře znít do zvukovodu. Zájemcům vyhoví v párování se dvěma mobily najednou.

Sluchátko Samsung HM1100 ve zkratce:

  • rozměry: 52 × 18 × 10 mm
  • hmotnost: 10 g
  • verze Bluetooth: 2.1 + EDR
  • profily: handsfree, headset
  • doba hovoru: až 14 hodin
  • pohotovostní doba: až 330 hodin
  • obsah balení: sluchátko, microUSB nabíječka, návod
  • cena: 470 Kč

Samsung HM3600: překřičí okolní hluk

O něco dražší sluchátko HM3600 od Samsungu se může pochlubit podporou Bluetooth verze 3.0 a hlavně malými rozměry a elegantním designem. Drobné handsfree dostalo hnědý odstín, který kontrastuje s tmavším čelním panelem, v němž upotřebíte vícefunkční lesklé tlačítko. Jeden bok sluchátka je tradičně vyhrazen dvojtlačítku hlasitosti, na opačné straně výrobce nainstaloval posuvník zapnutí přístroje. Nedaleko je také vícebarevná dioda, jež příslušným odstínem informuje o stavu baterie. Handsfree se dobíjí z microUSB slotu nebo přiložené nabíječky, krytka slotu na svém místě drží pevně.

Klepněte pro větší obrázek 

Výrobce počítá s uchycením na ucho a to levé i pravé, sponu stačí otočit. V balení jinou sponu nenajdete, tuto však můžete libovolně ohýbat a tvarovat podle ucha. Sluchátko na uchu spíše více visí, než že by bylo přitlačeno, což může vyvolat pocit nejistoty. V balení není ani jiný nástavec na reproduktor, takže ergonomie nemusí sedět každému uživateli, doporučujeme proto vyzkoušet před koupí.

Samsung do sluchátka vsadil technologii potlačení okolního hluku přítomností dvojice mikrofonů, uslyšíte druhou stranu i na hlučné ulici či ve větru, máme ověřeno. Nabízí se také automatické párování a spojení se dvěma mobily najednou. Kvalita hovoru je bez výhrad. Sluchátko vám do ucha nepošeptá jména volajících, tohle hledejte u vyšších modelů. Odpůrce častého nabíjení potěší výdrž handsfree, mluvit totiž můžete až 9 hodin v kuse, a to je solidní výkon.

Sluchátko Samsung HM3600 ve zkratce:

  • rozměry: 49 × 18 × 8 mm
  • hmotnost: 13 g
  • verze Bluetooth: 3.0
  • profily: handsfree, headset
  • doba hovoru: 9
  • pohotovostní doba: 300
  • obsah balení: sluchátko, microUSB nabíječka, návod
  • cena: 790 Kč

Samsung HM6400: je libo mono nebo stereo?

Možná si říkáte, že nudných sluchátek za ucho je kolem až příliš. Proto Samsung HM6400 zaslouží speciální pozornost, jelikož nabídne víc. Kromě informačního minidispleje k němu připojíte stereofonní sluchátka a rázem máte parádní kombinovaný headset.

HM6400 vypadá atraktivně, o to se postaral hladký plastový kryt hnědé barvy s decentním šrafováním. Elegantní vzhled doplňuje lesklá lišta a vícefunkční tenké tlačítko. Nad logem výrobce se vešlo okénko 5 × 7 mm s podsvětleným monochromatickým displejem. Díky němu uvidíte stav baterie, informace o párování i volání. Zbytek konstrukce není moc zajímavý, na jedné straně zapínací posuvné tlačítko, oproti němu dvojtlačítko hlasitosti a rovněž tlačítko hlasového ovládání samotného sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek 

Pokud se naučíte 12 příkazů v angličtině, bude si s vámi sluchátko ve stejné řeči povídat, tedy pouštět do ucha uložené odpovědi a stavy. Vůbec není potřeba tak stisknout tlačítko na čelní straně, hlasem ověříte stav baterie sluchátka i mobilu, vytočíte rychlou volbu z mobilu apod. Sluchátko příkazy poslouchá pozorně a spolupracuje na jedničku. Handsfree rovněž do ucha našeptává aktuální stavy sluchátka, tedy hlášky typu „Device is connected“, „Active pairing mode“, nebo oznámí číslo příchozího hovoru a vy jej hlasem přijmete nebo odmítnete „answer“ nebo „ignore“.

Schopnosti sluchátka se ještě více rozrostly v možnost připojení přibalených stereo sluchátek do microUSB slotu pod krytkou na menší hraně poblíž lesklé lišty. Sluchátka se dají zavěsit na krk díky důmyslné konstrukci a sluchátko se po nasunutí speciální spony snadno zavěsí někam na oděv v dosahu vašeho hlasu. Hudbu od teď nemusíte pouštět jen do jednoho ucha, nýbrž o poznání kvalitněji do obou. Headset hraje podle možností Bluetooth přenosu slušně, plošší zvuk s nevýrazným prokreslením se ještě dá tolerovat, určitě jsem slyšel i horší.

Ovládání hlasitosti na handsfree funguje nadále, ještě by se hodilo nějaké ovládání přehrávače v mobilu. Takto je nutné jej vyndat z kapsy. Tlačítko pro hlasové povely po připojení sluchátek funguje jako aktivátor SoundAlive ekvalizéru pro zvýraznění basů. Se sluchátky se dá samozřejmě telefonovat, dvojice mikrofonů se však nachází jen na zavěšeném handsfree. Oba se starají o vyvážené snímání hlasu a eliminaci hluku, samozřejmostí je automatická regulace hlasitosti do uší. Ve speciálním módu HM6400 spáruje dva telefony najednou. Pokud toužíte po bezdrátovém přenosu a rovněž se neobejdete bez poslechu hudby, představuje Samsung HM6400 zajímavou volbu. Tato vymoženost se ale projevila i na ceně.

Sluchátko Samsung HM6400 ve zkratce:

  • rozměry: 51 × 18 × 11 mm
  • hmotnost: 11,5 g
  • verze Bluetooth: 2.1 + EDR
  • profily: HFP 1.1, HSP 1.5, A2DP 1.2
  • doba hovoru: až 6 hodin
  • pohotovostní doba: až 180 hodin
  • obsah balení: dvě spony, dva páry adaptérů, dvě koncovky, sterefonní headset, návod, nabíječka
  • cena: 1 490 Kč
Diskuze (4) Další článek: Předraženého volání v ČR už si všímají i politici

Témata článku: Samsung, , , , Sluch, Párování, Pár, Jednoduché sluchátko, Hlas, Časté nabíjení, Tenké tlačítko, Sam, Povel, Bluetooth přenos, Posuvné tlačítko, Samsun,