Slunce dobije mobily skrz speciální fólii na displeji

Už žádné kabely, dobíjecí kolébky, polštářky nebo nevzhledné solární batohy. Mobily se budou dobíjet díky fólii nalepené na displeji.

Nabíjení baterie jakožto nepříjemná nutnost každého elektronického zařízení by se mohlo brzy stát nepozorovanou a lidsky nezúčastněnou činností, o kterou se postará samotné prostředí, v němž například mobil používáme. Jako zdroj energie využijeme sluneční paprsky. Nejrůznější solární řešení pro tvorbu energie už vynalezena byla, čeká se pouze na jejich zefektivnění a následné „zevšednění“, tedy uvedení do každodenní praxe.

O krok dále nás posouvá francouzská společnost SunPartner, která vyvinula technologii na dobíjení mobilů slunečními paprsky. Energie ze slunce se po dopadu na displej mění na elektrickou a slouží k dobíjení baterie telefonu. Podle odborného webu spectrum.ieee.org dokáže nové řešení prodloužit výdrž zhruba o 20 %, je tedy stále doplňkovým a nikoli hlavním zdrojem.

Klepněte pro větší obrázek
Princip fungování nabíjecí fólie (obr. spectrum.ieee.org)

Technologie je implementována do průhledné fólie, která se na pohled neliší od běžných ochranných fólií na displej telefonu. Dobíjecí fólie ale navíc obsahuje proužky fotovoltaických článků. Dále je osazena vrstva drobných čoček, které opticky rozšiřují obraz vycházející z displeje, to proto, aby se eliminoval rušivý účinek neprůhledných fotovoltaických proužků. Navíc čočky mají další výhodnou vlastnost, pomáhají koncentrovat sluneční paprsky a tím zvyšovat přísun energie do fólie.

První dobíjecí displeje už příští rok

V současnosti vyvinutá fólie nabízí průhlednost okolo 82 % a už teď se pracuje na vylepšené generaci, která propustí až 90 % obrazu generovaného displejem. Vylepšit vlastnosti dobíjecí fólie by mohl ještě speciální materiál, který bude propouštět pouze vlnové délky viditelné lidským okem a ostatní (zejména IR a UV světlo) může absorbovat. Z tohoto materiálu by mohly být zhotoveny přímo fotovoltaické proužky a pro lidské oko by tak fólie byla zcela průhledná.

Klepněte pro větší obrázek
Současná podoba nabíjecí fólie. Ještě není zcela průhledná (foto: spectrum.ieee.org)

Uvedené řešení má stále jednu zásadní nevýhodu. Tou je vázanost přístroje na kontakt se slunečním zářením nebo umělý zdroj světla. Telefony používané například jen v interiéru s nedostatečným umělým osvětlením, nebo přístroje v oblasti s nižším podílem slunečných dní v roce nikdy nebudou moci takovou dobíjecí technologii využít jako primární. Přesto jde o zajímavé doplňkové řešení a zájem o technologii předběžně projevili údajně už tři výrobci mobilů. První zařízení s dobíjecí displejovou fólií by mohla být představena už v příštím roce.

Diskuze (43) Další článek: K tajemství rušivého pisoáru [mezi bezdrátovou realitou a humorem]

Témata článku: , , Francouzská společnost, Speciál, MOBI, Slunce, Každodenní praxe, Speciální materiál, ? Displej, Hlavní zdroj, Displej, Mobil, Special, Elektronické zařízení, F +