Sluncem napájený elektronický papír: Naděje na nesmrtelné čtečky

Elektronický papír, se kterým se můžete setkat především v elektronických čtečkách knih, se vyznačuje velmi nízkou spotřebou. Energie není nutná pro samotné zobrazení, pouze při překreslení stránky, tato zařízení nemají žádné podsvícení, které by neustále spotřebovávalo energii.

Společnost AU Optronics (AUO) ale představila ohebný elektronický papír, který je však zároveň napájen i ohebnými solárními články. Díky velmi nízké spotřebě a schopnosti nabíjení i při běžném denním světle, není teoreticky vůbec nutné zařízení dodatečně napájet. Za běžných světelných podmínek by nikdy nemělo dojít k vybití. Tenký displej (0,127 mm) má úhlopříčku šest palců a rozlišení 800 × 600.

Klepněte pro větší obrázek

O napájení se stará ohebná solární baterie s rozměry 132 × 212 × 0,3 mm a hmotností 10 g, která je schopná dodávat přibližně 1 W, přičemž efektivita přeměny světla na elektrickou energii použitých článků je pouze 3,6 %. I to ale stačí na napájení elektronického papíru, který k překreslení celého obrazu potřebuje jen stovky miliwattů.

Klepněte pro větší obrázek

Kdy se podobné ohybné technologie objeví u těchto typů zařízení na trhu, zatím není jasné. Se stále nižší spotřebou displejů bychom se ale měli dočkat solárního napájení i v oblasti tabletů nebo chytrých mobilních zařízení.

Diskuze (13) Další článek: AMD investuje, přinese Android aplikace na Windows

Témata článku: , AU Optronics, Elektron, Elektronický papír, Tenký displej, Slunce, Papír, Naděje