Služby Nokia Reading a Autem offline [MWC 2012]

Navíc Nokia Transport pro hledání spojů a Skype pro VoIP telefonii. Nové služby pro mobilní Windows budou dostupné do konce dubna.

Nokia včera dopoledne představila šestero nových telefonů. Předmětem prezentace však nebyly pouze tyto novinky, finský výrobce totiž představil také nové služby. Jedná se především o služby Nokia Reading a Nokia Transport.

Mimo to byla oznámena také aktualizace Nokia Drive (v ČR Nokia Autem) a uvedení aplikace Skype pro telefony s operačním systémem Windows Phone. V rámci rozšiřování služeb Nokia byl představen „knižní“ hub Nokia Reading.

Aplikace pro čtení (Reading) bude ve svém obsahu integrovat knihy v elektronické podobě, novinky ze světa nebo mluvené knihy. Sloužit však může i jako čtečka kanálů RSS. Oblíbenou či rozečtenou knížku nebo magazín bude možné připnout na hlavní obrazovku ve formě Live Tile. Do budoucna Microsoft slibuje, že bude možné vytvářet jakýsi vlastní „časopis“ z různých online zdrojů, které si vybere sám uživatel.

Ve skládání obsahu tohoto hubu hodlá Nokia klást důraz na materiály v jazyce, pro které bude tato služba přístupná. Nokia Reading bude k dispozici bez nutnosti přihlášení nebo poplatků v dubnu letošního roku.

Oficiální video ke službě Nokia Reading:

Doprava s finskou přesností

Další představenou službou je Nokia Transport. Jedná se vlastně o jízdní řády autobusů, tramvají nebo metra ve větších městech. Z počátku bude pokryto 500 měst ze 46 zemí světa. K samotným jízdním řádům přidá aplikace v osmdesáti světových městech také trasu, jak se nejrychleji dostat k nejbližší zastávce veřejné dopravy. Služba Nokia Transport bude ve Windows Marketplace připravena ke stažení v průběhu března.

Když autem, tak offline

Nokia také vyslyšela prosby mnoha uživatelů, kteří shledávali aplikaci Nokia Drive (Nokia Autem) jen slabým odvarem navigace ze Symbianu, a vydala její aktualizaci na verzi 2.0.

Největší změnou je, že celou navigaci bude nově možné používat zcela offline. Další inovací je možnost nastavit si rychlostní limity podle zákonů dané země. Změní se také uskupení obrazovky v režimu na šířku. Vylepšená verze navigace Nokia Autem bude pro telefony Lumia připravena rovněž v průběhu března.

Poslední novinkou, která zazněla na prezentaci Nokie, je uvedení aplikace Skype pro VoIP telefonii. Její beta verze by měla být již nyní k dispozici na Marketplace. Snadno tak můžete nabýt dojmu, že něco je špatně a pro ČR ještě není aplikace dostupná. Ale není tomu tak, Skype pro mobilní Windows můžete stahovat neprodleně z katalogu aplikací.

Jak vypadá prostředí aplikace a samotné hovory ukazuje následující video:

 

Diskuze (15) Další článek: Predátor Asus ukázal nové Transformery [MWC 2012]

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia Lumia 900, Read, Rychlostní limit, Reading, Voip telefon, Auto