Smartphone jako nový lidský orgán? Více než polovina Čechů ho používá alespoň tři hodiny denně

Světová smartphonová trojka Huawei si nechala u společnosti IPSOS zpracovat průzkum zaměřený na používání smartphonů a jejich význam v našich životech.  Výsledky asi příliš nepřekvapí – naprostá většina lidí by se bez smartphonu neobešla a pro mnoho z nás je pravidelným společníkem po několik hodin denně. S trochou nadsázky se dá konstatovat, že do určité míry jsme na smartphonech závislí.

Podle uskutečněného průzkumu 78 % Čechů alespoň někdy před spaním brouzdá po sociálních sítích, píše e-maily nebo textové zprávy. Ještě v posteli po probuzení tak alespoň někdy činní 73 % Čechů. V rámci všech zkoumaných zemí jde o 74 % (před spaním), respektive 70 % lidí (po probuzení). I proto má přes noc smartphone v posteli, například pod polštářem, 12 % Čechů a průměrně 11 % dotazovaných Evropanů. Vedle lůžka na dosah ruky má přes noc smartphone dalších 70 % Čechů či 65 % Evropanů.

Průzkum ukázal, že 44 % Čechů a 49 % Evropanů kontroluje svůj chytrý telefon několikrát za hodinu. Není pochyb o tom, že první a poslední věcí, kterou ráno a večer řada z nás kontroluje, je právě smartphone. Během dne pak smartphony používáme nejen k běžnému volání a posílání zpráv, ale rovněž k brouzdání na internetu a sociálních sítích, procházení e-mailů, nebo hraní mobilních her.

Digitální mozek, který máme stále u sebe

Co se týče konkrétních činností nejčastěji využíváme smartphone k psaní zpráv (90 %), hlasovým hovorům (89 %), fotografování (85 %), nebo k přístupu na sociální sítě (78 %). Průzkum dále ilustruje, že 70 % Čechů má u sebe smartphone více než 13 a více hodin denně a 57 % Čechů užívá aktivně smartphone 3 a více hodin denně.

Sociolog Petr Lupač z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy k výsledkům průzkumu trefně poznamenává, že telefony se staly naším digitálním komunikačním orgánem: „Data potvrzují předchozí zjištění, že mobilní telefon dnes zřejmě představuje nejnepostradatelnější komunikační technologii. S trochou nadsázky se dá říci, že pro většinu populace se mobilní telefon stal dalším, umělým, lidským orgánem – 96 % respondentů jej má vždy nebo obvykle u sebe a pouze osm procent respondentů nechává telefon přes noc v jiné místnosti než v ložnici.“

Těžkou hlavu si ale nemusíme dělat z toho, že bychom v rámci Evropy byli v intenzitě používání smartphonů nějakými exoty. Výzkum IPSOSu pro Huawei probíhal kromě České republiky také v Dánsku, Rakousku, Polsku, Maďarsku, Slovensku, Chorvatsku, Srbsku, Rumunsku, Bulharsku, Řecku a Turecku, a výsledky byly až na menší odchylky v jednotlivých typech činností ve všech zemích velmi podobné.

Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (5) Další článek: Xiaomi Redmi Note 5 Pro: Když chcete velký širokoúhlý displej a nechcete platit moc

Témata článku: Huawei, , , , , Rakousko, Malá odchylka, Rumunsko, Telefon, Ipsos, Většina lidí, Orgán, Mobilní hra, Běžné volání, Čech, Org, Dánsko, Bulharsko, Vice, Jak, První věc, Turecko, Evropan, Maďarsko, Polovina,