Smartphone Sony Ericsson M600i: když nepotřebujete P990i (první pohled)

Novinka od Sony Ericssonu je tenký smartphone s velkým dotykovým displejem a nevšední klávesnicí. Podporuje sítě třetí generace, chlubí se bohatou podporou e-mailů, užitečnými funkcemi a chybí mu třeba taková zbytečnost jako fotoaparát. Ideální pomocník pro práci?

Klidné období před bouřemi zvanými 3GSM Congress a CeBIT přerušil Sony Ericsson se svou nečekanou novinkou označenou M600i. Výrobce tomuto novému smartphonu s podporou sítí třetí generace zřejmě přikládá velký význam, když nepočkal na zmíněné příležitosti k představení, kde by nový model zapadl mezi návalem ostatních novinek. A zdá se, že důvod měl k tomu pádný, přístroj je to po mnoha stránkách výjimečný.

Chytrá placka

Top modelem značky pro dnešní roky by se měl stát nový komunikátor P990i. Ten už byl představen minulý rok a už jsme také měli možnost se s ním osobně seznámit. Přístroj bude spojovat užitečné funkce s multimediální zábavou, ale na úkor větších rozměrů a pochopitelně i ceny. Podobný komunikátor ocení především nároční uživatelé využívající přístroj při každodenní práci, kteří by se ovšem mnohdy rádi obešli bez některých multimediálních prvků a dali by přednost kompaktnějším rozměrům. A právě pro ně je nový model M600i především určen.

Novinka má rozměry 107 × 57 × 15 mm, což je oproti 114 × 57 × 25 mm modelu P990i rapidní zeštíhlení. Zaujme především rozměr 15 mm tloušťky. Zde se Sony Ericsson možná nechal inspirovat Motorolou a jejím novým komunikátorem Q, který je však ještě o 3,5 mm tenčí. Informace o hmotnosti ale zatím chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson M600i

I přes menší rozměry je čelní plocha natolik velká, aby se na ni vešel velký displej s úhlopříčkou 66 mm a rozlišením 240 × 320 bodů. Dokáže zobrazit 262 tisíc barev a je samozřejmě aktivní. Kromě zobrazování slouží také k ovládání prostřednictvím pera, které bude zasunuto na levém boku přístroje. Majitelé stávajících komunikátorů P900/P910i si tedy budou muset zvykat na opačné umístění. Zvyknout si budou muset také na nové ovládací kolečko Jog Dial umístěné na levém boku. To už nebude možné vyklápět do stran a kromě otáčení jej bude možné pouze stisknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Originálně je řešená klávesnice, která je tvořena spárovanými tlačítky. Měla by poskytnout komfort plnohodnotné QWERTY klávesnice, ale tlačítka přitom nebudou nijak titěrná. Podle obrázků se zdá, že jsou tlačítka kolébková a uprostřed mírně prohloubená, takže by měla zastoupit dvě tlačítka samostatná. Těžko v tuto chvíli říci, jak je psaní textů na takové klávesnici pohodlné. Možná nás ale výrobce překvapí nějakým jiným řešením, například dvojitý stisk pro napsání druhého znaku a přizpůsobení slovníku T9.

Pro zápis textů bude možné použít i pera a dotykového displeje. Přístroj rozezná ručně napsané znaky.

Bez fotoaparátu a Wi-Fi

Telefon bude pracovat v sítích GSM pásem 900, 1800 a 1900 MHz a také v sítích třetí generace UMTS na frekvenci 2100 MHz. Videohovory ale budete muset oželet, kamera na předním krytu není. A fotoaparát nenajdete ani na zadní straně přístroje. Někteří uživatelé to uvítají, protože v některých firmách jsou z důvodu eliminace špionáže fotomobily zakázané. A na telefonu pro práci je ostatně fotoaparát pro většinu uživatelů trochu zbytečný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na multimédia se ale úplně nezanevřelo. Na cestách nejen za prací se může hodit přehrávač multimediálních souborů. Kromě nejrozšířenějších hudebních formátů dokáže přehrávat i videa, a to se snímkováním 30 snímků za vteřinu. Nejen pro multimediální obsah se bude hodit 80 MB vnitřní paměti a kdyby to někomu nestačilo, je k dispozici i slot pro paměťové karty Memory Stick Micro. Jedná se o nový typ karet, které jsou ještě menší než stávající Memory Stick Duo. Sony Ericsson je využívá u modelu M600i poprvé.

Výměnu dat s počítačem zajistí Bluetooth, infraport nebo USB datový kabel. USB bude podporováno ve verzi 2.0 a nemělo by chybět ani plnohodnotné Mass storage. Samozřejmostí je možnost použití telefonu jako hardwarového modemu.

Velkým zklamáním je absence Wi-Fi. Touto technologií bude vybaven až vyšší model P990i.

E-mail – cesta k úspěchu

Základem softwarové výbavy je operační systém Symbian ve verzi 9.1 a s platformou UIQ 3.0. Kromě propracovaného adresáře a organizátoru budou v telefonu připraveny i další užitečné programy. Například editor dokumentů Office (Word, Excel a PowerPoint), prohlížeč PDF dokumentů a zkušební verze antivirového a firewall programu.

Velká pozornost je věnovaná e-mailu. Kromě klasického e-mailového klienta pracujícím s protokoly POP3 a SMTP bude k dispozici i VPN klient pro zabezpečený přístup k podnikovým sítím. Dále jsou podporovány klienty AlteXia, RIM – BlackBerry Connect, Ericsson Mobile Office (EMO), iAnywhere OneBridge, Intellisync, Microsoft Exchange ActiveSync, Seven, Visto a IMAP IDLE. Sony Ericsson se chce evidentně přiživit na úspěchu komunikátorů Blackberry apod. s možností přístupu k firemním účtům. Motivačním strašákem je také jistě chystaná řada E od Nokie.

Také na prohlížení internetu se pamatovalo. Přístroj je vybaven prohlížečem Opera 8 a čtečkou RSS kanálů.

Obejdete se bez Wi-Fi?

Nový Sony Ericsson M600i se jeví jako užitečný nástroj pro práci s příjemnými rozměry a bez zbytečných funkcí. Mezi jeho přednosti patří bezesporu velký, přehledný displej, podpora sítí třetí generace, otevřený operační systém Symbian, ovládání perem a stejně tak možnost ovládání všech funkcí jednou rukou bez použití pera. Pro hlavní cílovou skupinu bude zřejmě největším nedostatkem absence vysokorychlostního připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi.

Telefon se bude nabízet v černé a bílé barvě a na trhy, včetně toho našeho, by se měl dostat do konce druhého čtvrtletí. Cena zatím nebyla stanovena, ale odhadujeme ji na patnáct tisíc korun.

Sony Ericsson M600i ve zkratce:

sítě: GSM 900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz

datové přenosy: UMTS, GPRS, HSCSD

rozměry: 107 × 57 × 15 mm

displej: aktivní TFT, 240 × 320 bodů, 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,6’’, dotykový

konektivita: Bluetooth, infraport, USB 2.0 (Mass storage)

paměť: vnitřní paměť 80 MB, podpora paměťových karet Memory Stisk Micro

operační systém: Symbian 9.1 s rozhraním UIQ 3.0

multimédia: přehrávač hudebních soborů a videa, streaming hudby a videa v sítích UMTS, 40hlasé vyzvánění

připravené aplikace: internetový prohlížeč Opera 8, RSS čtečka, VPN klient, program pro šifrování e-mailů (zkušební verze), prohlížeč a editory (pouze textu) dokumentů Microsoft Office, prohlížeč PDF souborů, antivirový a firewall program (zkušební verze)

výdrž: 450 minut hovoru v síti GSM, 150 minut hovoru v sítí UMTS, 340 hodin pohotovosti v síti GSM, 250 hodin pohotovosti v sítí UMTS

Diskuze (44) Další článek: Sony Ericsson představil nový smartphone M600i

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Huawei P9, Sony Ericsson M600i, Pohled, Chystaná řada, SMA, Eri, První pohled, Uživatel využívající, Velká pozornost, Son, Smartphone