Šmírujte kamerou přes Internet 4G

T-Mobile ve spolupráci se společností Teconet nabízí novou službu pro hlídání nemovitostí přes kamerový systém.

Bezpečností kamerové systémy mohou výrazně zvýšit šanci na objasnění trestných činů vloupání, krádeže apod. Jejich pořízení i následný provoz je ale velmi nákladný, takže si jej mohou dovolit jen velké a zavedené společnosti. Pro soukromé uživatele a malé firmy jsou tyto náklady většinou neúnosné. Kamerový systém totiž musí obsahovat nejen bezpečností kamery ale i zařízení, na které je obraz z kamer zaznamenáván.

Společnost Teconet s. r. o., která nabízí komplexní řešení pro kamerový systém pod názvem NetRex, nyní přichází s novou službou ve spolupráci s operátorem T-Mobile. Díky relativně nízkým nákladům na pořízení i provoz tohoto kamerového systému si jej mohou pořídit i soukromé osoby, menší společnosti a živnostníci.

Nové využití pro 4G

Kamerový systém NetRex má velmi snadnou instalaci i obsluhu. Pro jeho provoz vám postačí příslušná kamera, jejíž cena podle funkcí a použití začíná na částce 8 924 Kč, služba NetRex a připojení k internetu od operátora T-Mobile. Využít přitom můžete připojení přes Internet 4G i GPRS/EDGE. Záznamové zařízení není potřeba, protože obraz se podle vaší volby bude zaznamenávat na servery společnosti Teconet.

Všechny potřebné komponenty pro provoz kamerového systému v interiéru získáte po pořízení základního balíčku v hodnotě 11 899 Kč, který kromě bezdrátové Wi-Fi kamery NetRex Axis 207W obsahuje také Wi-Fi router ZyXEL P-320W (společně s kamerou k němu můžete připojit i počítač) a modem pro připojení k internetu přes Internet 4G. Tento modem ale nepodporuje GPRS/EDGE. Pro připojení přes tuto technologii si musíte pořídit druhý balíček s GPRS/EDGE modemem ER-75i, který je ovšem o 8 330 Kč dražší.

01.jpg
Uvidí všude

Po jednoduché instalaci, kterou by mě zvládnout každý technicky zdatnější jedinec, stačí kameru aktivovat přes webové stránky služby NetRex. Měsíční poplatek za balíček služeb NetRex a připojení k internetu přes T-Mobile stojí 1 070 Kč. Pomocí předplatného je ale možné tuto částku snížit. Když si službu předplatíte na 12 měsíců, zaplatíte dohromady 10 709 Kč, což je 893 Kč/měsíc. Pokud byste si službu NetRex a Internet 4G Standard pořídili zvlášť, zaplatíte za jeden měsíc dohromady 1 188 Kč (699 Kč bez DPH za Internet 4G Standard + 299 Kč bez DPH za NetRex). Nevýhodou balíčku ovšem zůstává nutnost uzavřít smlouvu na dva roky. Před podepsáním smlouvy doporučuji službu na 30 dnů vyzkoušet zdarma.

Připojení kamery přes Internet 4G Standard má ale ještě jednu podstatnou nevýhodu. Tou je Fair User Policy, který je nastaven na hodnotu 3 GB za měsíc. Po překročení tohoto limutu se rychlost připojení sníží na 64 kb/s, čímž se služba stane prakticky nepoužitelná. FUP lze ale navýšit, za každý gigabajt navíc zaplatíte 118 Kč. Z tohoto důvodu není toto připojení vhodné pro neustálý záznam obrazu 24 hodin denně nebo pro jeho kontinuální sledování.

Obraz můžete sledovat i na mobilu

K obrazu vaší kamery se můžete dostat nejen přes účet na stránkách služby NetRex, ale také pomocí internetového prohlížeče v mobilním telefonu. Rozlišení obrazu je v obou případech 320 × 240 bodů nebo 352 × 288 bodů a závisí na druhu kamery. Přenos ani záznam zvuku není podporován. Z důvodu snížení množství přenesených dat můžete u mobilního připojení sledovat jen statické snímky s manuálním obnovováním nebo prohlížet starší události v podobě sekvence snímků. Videozáznam si pak lze ve formátu MPEG4 stáhnout do telefonu.

03.jpg 02.JPG 04.jpg 
Kamery můžete sledovat přes internet

Záznam videa na server společnosti Teconet může být manuální (při sledování živého obrazu), v nastaveném časovém rozpětí (denní doba a den v týdnu) nebo na základě detekce pohybu. Na detekci pohybu vás systém případně upozorní zasláním e-mailu nebo zprávy SMS. Deset textových zpráv měsíčně je zdarma. Pro každou vaši kameru vám bude na serveru služby NetRex vyhrazen diskový prostor o velikosti 1 GB, což by mělo běžnému uživateli vystačit na uložení záznamů po dobu jednoho měsíce. Další volný diskový prostor i balíček volných SMS zpráv si lze přikoupit.

Vše v jednom

Kamerový systém NetRex je ve spojení s Internetem 4G zajímavou službou, která má široké uplatnění. Kamera může pohlídat chatu, dům nebo i vaše děti. Internet 4G přitom využijete i pro připojení počítače k internetu. Hlavní nevýhodou tedy zůstává jednoznačně nízký měsíční datový limit, který při přenosu streamovaného videa rychle vyčerpáte.

Tato služba nás zaujala především svou komplexností a dostupnou cenou. V kamerových monitorovacích systémech se v redakci příliš nevyznáme, ale podobnou nabídku jsme na internetu nenašli. Konkurencí mohou být různé Wi-Fi kamery, kterých je na trhu mnoho. Ale k nim potřebujete zajistit internetový přístup, vzdálené úložiště dat a zajistit možnost přohlížení obrazu z kamery na displeji mobilního telefonu určitě nebude jednoduché.

Diskuze (18) Další článek: Nová verze Garmin MapSource s lepší podporou češtiny

Témata článku: , , , , , Druhý balíček, Pře, Široké uplatnění, Časové rozpětí, Denní doba, Nízký náklad