Smlouvy s ďáblem, aneb jak opustit operátora

Zavázali jste se operátorovi? Nebo jste se upsali na ulici a chcete smlouvu zrušit? Poradíme jak z toho ven.

Žijeme v době, která je charakteristická rychlostí změn a také obrovským návalem informací, jež nás zahlcují ze všech stran. Na druhou stranu jsou dnešní lidé poměrně lehkomyslní a bez většího přemýšlení (a hlavně čtení toho co vůbec podepisují) jsou schopni upsat duši i ďáblu. Ano, co se týče například smluv s mobilními operátory, za příslib využívání jejich služeb po určité období od nich získáte nějakou výhodu. Nejčastěji zákazníky zláká mobilní telefon za zvýhodněnou cenu, nabízí se také výhodnější sazby za volání nebo vyšší měsíční kredit.

Uzavíráte-li smlouvu, není na škodu si alespoň zběžně zjistit, co vlastně takový kontrakt obnáší a samozřejmě také zcela objektivně zvážit své možnosti - nemá smysl volit vysoký tarif, víte-li, že tolik minut nebo kreditu nevyužijte. Pokud byste si totiž smlouvu uzavřenou před pár měsíci chtěli rozmyslet, může vás předchozí nerozvážnost přijít pěkně draho. Samostatnou kapitolou jsou pak smlouvy uzavřené na ulici, pro operátory je totiž většinou zprostředkovává třetí strana a buďte si jisti, že prodejci jsou s vidinou provize schopni slíbit zákazníkovi takřka cokoli.

Lidé jsou jednoduše nepoučitelní, proto si ve vlastním zájmu vše přečtěte a zamyslete se nad tím, jestli danou nabídku vůbec využijete. Pokud smlouvu na ulici podepíšete, tj. mimo prostory pro podnikání určené, můžete naštěstí do 14 dní od smlouvy odstoupit. Bude s tím nějaké to papírování, je to ale lepší než platit dva roky za tarif, který ani nepotřebujete. Jinak je tomu při uzavření smlouvy s operátorem. Každý z operátorů má svá specifika, pojďme se nyní podívat, jak by takové výpovědi u našich operátorů vypadaly. 

Klepněte pro větší obrázek

O2: Smlouva s dotovaným telefonem

Uzavřete-li smlouvu s dotovaným telefonem, znamená to úpis, respektive prodloužení stávajícího úvazku o dalších 24 měsíců. Od takové smlouvy můžete odstoupit kdykoliv tak, že doplatíte rozdíl mezi plnou cenou mobilu a jeho dotovanou cenou v době koupě.

O2: Smlouva s MAX tarifem

MAX tarif je vlastně obdoba některého z klasických Magnetických tarifů, rozdíl spočívá v nižších cenách, které operátor vymění za uzavření smlouvy na 2 roky. Odstoupení je opět možné kdykoli, operátor si ovšem naúčtuje smluvní pokutu, která je rovna součtu měsíčních paušálů zbývajících do konce úvazku (včetně měsíce započatého). V praxi je tak za každý zbývající měsíc úctována částka 150 Kč jako nejnižší možné plnění.

O2: Tarify Simple

Pro tarify Simple platí úvazek na 6 nebo 24 měsíců. Odstoupení je shodné s verzí MAX, tedy kdykoliv, a smluvní pokuta se rovná součtu neuskutečněných měsčních paušálů. Pokuta za každý zbývající měsíc tak činí rovněž 150 Kč.

Klasická výpověď trvá 30 dní od prvního dne následujícího měsíce po doručení výpovědi, tu lze podat písemně nebo na značkové prodejně. Další možností je přechod z paušálních služeb na předplacenou kartu. To lze provést pouze na prodejně, operátor vymění SIM za předplacenou, převod bývá hotový nejpozději k nejbližší půlnoci. V případě přenosu čísla platí standardní lhůty pro přechod mezi operátory, výpověď se opět podává buď písemnou formou, nebo na prodejně.

Klepněte pro větší obrázek

Také T-Mobile vyžaduje při koupi telefonu nebo využívání HITové varianty tarifu uzavření smlouvy 2 roky, prodloužit ji můžete už 6 měsíců dopředu. Délka kontraktu se pak vypočte jako součet zbývajících měsíců plus 24 nových. Smlouva má podobu buď HIT varianty, anebo dotace na telefon. T-Mobile neumožňuje klasicky smlouvu ukončit, je třeba ji nechat „doběhnout“. Ovšem pokud se vám podaří docílit výpovědi „dohodou“, řídíme se následovně:

T-Mobile: Smlouva s mobilním telefonem

Doplácí se počet nedokončených smluvních měsíců, včetně započatého a násobí se výší aktuálního tarifu, proto je dobré provést změnu na nejnižší paušál před ukončením smlouvy. Pokud je smlouva ukončena v prvním roce její existence, je nutné uhradit minimální plnění za počet měsíců, kdy nebylo splněno.

T-Mobile: Smlouva s HIT variantou

Opět se doplácí počet nedokončených smluvních měsíců, který je násoben aktuálním paušálem. Zase je tedy vhodné ho před ukončením smlouvy snížit na nejnižší, např. Kredit 150.

Klasická výpovědní lhůta činí u T-Mobile 30 dní, možné je také přejít na předplacenou kartu. Pro přenesení čísla platí pro operátory klasické lhůty. T-Mobile neruší telefonní číslo přímo, pokud si jej nepřenášíte k jinému operátorovi, tak vždy je převedeno na Twist a záleží na vás, zda jej využijete či nikoliv.

Klepněte pro větší obrázek

Vodafone: Smlouva s mobilním telefonem

Jediná podoba smlouvy u Vodafone. Pokud si pořizujete mobilní telefon, znamená to závazek pouze na 6 měsíců. Odstoupení od ní znamená doúčtování kupní ceny telefonu, a to rozdíl mezi pořizovací a v té době platnou cenou standardní.

Klasická výpověď probíhá k nejbližšímu dni účetního období (specifikem je zadání nejpozději 4 dny před ukončením období), přechod na předplacenou kartu k následující půlnoci, do tří dnů, nebo k novému účetnímu období. Pro přenos čísla opět platí standardní lhůty pro přechod mezi operáotry. Výpověď jakýmkoliv způsobem je možná vždy na zákaznické lince *077 nebo firemní *007.

Číst, číst a zase číst

Jak už jsem uvedl, lidé si obsah smluv většinou ani nečtou a pak se diví co to vlastně podepsali. Často se také ani nezeptají, co by obnášelo předčasné ukončení smlouvy. Bonusy, které operátoři nabízí jsou často velice lákavé, avšak pomíjivé. Dle mého názoru se například nemá smysl uvazovat na dva roky, pokud za to dostanu výhodu na 3 měsíce. Ačkoli by se to nemuselo zdát, dva roky je prostě dlouhá doba a rušení smlouvy v době závazku se nevyplatí. Jiná je situace u Vodafonu, půl roku není zase tak dlouho a i sankce při ukončení smlouvy je vlastně velice mírná.

Klepněte pro větší obrázek
Ve vlastním zájmu se vždy seznamte se s tím co podepisujete

Podepisování čehokoli na ulici nedoporučuji vůbec. Nemá smysl takové rozhodnutí činit bez rozmyslu a ve spěchu. Obchodní zástupci navíc často zákazníkům neposkytují zcela přesné či úplné informace. Vždy je dobré porovnat si konkrétní nabídky s konkurencí a pak v klidu a z rozmyslem zvolit tu pravdou, upisování se na ulici většinou znamená víc škody než užitku a potvrzují to i zkušenosti našich čtenářů, kteří posléze na našem fóru žádají radu, jak z toho ven.

Diskuze (71) Další článek: Imobile V100: nechutná kopie HTC

Témata článku: , , , , , Výpovědní lhůta, Operátor, Smluvní pokuta, Opus, Vysoký tarif, Jak, Magnetický tarif,