SMS jízdenka se může zpozdit. Problém řešili v Praze

Několik českých měst používá k úhradě jízdného na městskou hromadnou dopravu tzv. SMS jízdenky. Je to pro cestující nejpohodlnější způsob, jak zaplatit za cestu autobusem, tramvají, metrem nebo trolejbusem. Někdy však může přinést elektronická jízdenka určitá úskalí. Například když odpovědní SMS s jedinečným kódem nedorazí na mobil včas, případně vůbec.

Podobný případ řešili cestující v Praze od uplynulého víkendu. Zákazníci, kteří hradili SMS jízdenku z mobilního čísla společnosti T-Mobile se setkávali se zpožděním, v některých případech nedorazila textová zpráva vůbec. Potvrzuje do dnešní vydání deníku Metro s odvoláním na pondělní zkušenost vlastního redaktora.

Na vině byl podle operátorky ze společnosti Erika, která systém SMS pro pražský dopravní podnik provozuje, technický problém operátora T-Mobile. „Během pondělních dopoledních hodin jsme zaznamenali závadu na jednom z našich systémů, který má na starosti SMS jízdenku. Proto docházelo k nedostupnosti SMS jízdenek či zpožděnému doručování. Nyní by již závada měla být odstraněná,“ vyjádřil se k situaci pro deník Metro mluvčí T-Mobile Jiří Janeček. Společnost slibuje svým zákazníkům vrácení naúčtované částky za jízdenku.

Pražský dopravní podnik přiznává, že se nejedná o ojedinělou záležitost. Cestující má v takovém případě právo jízdenku reklamovat. Pokud nedostane žádnou zprávu s platnou jízdenkou, a přesto se rozhodne cestovat, může dostat i pokutu. Ani v takovém případě však o své peníze nepřijde. Pokutu uhradí a dopravní podnik mu dodatečně na základě oprávněně reklamované jízdenky peníze opět vrátí.

Diskuze (21) Další článek: Emgeton Flexaret Mini: je libo 12Mpx kompakt s mobilem?

Témata článku: , , , Jízdenka, Pražský dopravní podnik, Nejpohodlnější způsob, SMS jízdenka, Pro +