Snapdragon S4 Pro: Qualcomm představil své první čtyřjádro

Nové čtyřjádro od Qualcommu přinese proměnlivý takt svých jader. K výrazně vyššímu výkonu mu dopomůže i nová grafika Adreno 320.

Qualcomm je u výrobců čím dál oblíbenější a může za to především SoC (system-on-chip) MSM8960, který jako první na světě integruje LTE čip. Nyní Qualcomm představil svůj první čtyřjádrový procesor Snapdragon S4 Pro APQ8064. Ten by se měl stát plnohodnotnou konkurencí pro Tegru 3 od Nvidie.

APQ8064 má čtyři jádra typu Krait, s jejich taktem je to však trochu složitější. Pokud jsou totiž aktivní všechna čtyři jádra, tak takt každého jádra dosahuje 1,5 GHz. Když je ale aktivní pouze jedno jádro, jeho takt stoupne na 1,7 GHz. Procesor se vyrábí 28nm technologií, součástí čipsetu je i nový grafický čip Adreno 320, o jehož výkonu zatím moc nevíme. Co ale víme je, že nový Adreno 320 se také stane součástí již zmiňovaného dvoujádrového SoC MSM8960.

Účetní oddělení má důvod k radosti

Kvůli odlišnosti 28nm technologie Qualcomm není schopný zajistit výrobu dostatečného množství svých čipsetů. Začalo se tedy spekulovat nad tím, že pomocnou ruku by mohl Qualcommu podat Samsung. Především tím, že by mu zpřístupnil několik svých výrobních linek. Samozřejmě výměnou za to, že bude moci nahlédnout pod pokličku této výrobní technologie.

Qualcomm se také v minulém týdnu pochlubil svými finančními výsledky. Z nich vyplývá, že zisk společnosti činil 4,63 miliardy dolarů. To znamená o 28 % lepší výsledek, než za stejné období loňského roku. Na druhou stranu je to o 6 % méně než v minulém čtvrtletí. Po odečtu všech nákladů se čistý zisk rovná 1,21 miliardě dolarů, zde hovoříme o 17% nárůstu oproti stejnému období loni, ale také 46% poklesu oproti minulému čtvrtletí. V následujícím období se totiž očekává uvedení nových zařízení s Androidem 4.1 i Windows Phone 8/Windows 8, jež budou využívat právě čipsetů Qualcommu. V zákulisí se hovoří i o spolupráci s Applem v souvislosti s novým iPhonem.

Diskuze (6) Další článek: Autem 3.0: Navigace od Nokie v nové verzi

Témata článku: , , , , Pro +, Pře