Snížení cen Palmů dorazilo i k nám

Palm zlevnil v Americe již před několika týdny, konečně slevy dorazily i k nám.
Asi od roku 1996 se firma Palm Computing drží na nejvyšších pozicích v prodeji PDA. Časy se však mění, na trh se snaží protlačit konkurence. Jednak firmy Compaq, HP, Casio a další se svými PDA založenými na Windows CE (stejně se moc neuchytily,ale pořád ukusují pomyslný díl z onoho koláče), Psion se svým velmi slušným Revem za prima cenu a v neposlední řadě nedávno založený HandSpring. Ten je podle mne největším trnem v oku managmentu firmy Palm Computing. PDA řady HandSpring je velmi slušně se vyvíjející model, má to, co Palmům chybí: univerzální slot, který lze využít pro různá externí zařízení jako například GPS, MP3 přehrávač, ale i náročné aplikace, jako jsou hry, slovníky, databáze etc.

To Palm nemá, docela to vadí a HandSpring už asi má negativní vliv na tržby Palm Comp.

Asi nejen proto začal Palm Computing před pár týdny zlevňovat všechny své modely Palmů. Tlak konkurence je zřejmý i podle toho, že Palm Comp. se nikdy nějak nehrnul do zlevňování, ale poslední slevy Palmů byly teprve před loňskými Vánocemi, tedy jen asi před 3-4 měsíci!

Jak vypadají slevy konkrétně? Nejnižší (low-end) vyráběný model Palm IIIe (2 MB) známý svými barevnými variacemi stojí nyní místo 179 dolarů "pouhých" 149 dolarů. Cena Palmu IIIx, který obsahuje 4 MB paměti, klesla z 299 dolarů na 229 dolarů - sleva činí 70 dolarů a to je opravdu výrazní změna!

Cena "luxusního" Palmu V byla snížena pouze o 40 dolarů na finálních 329 dolarů. Celkově byl PALM V zlevněn od svého uvedení na trh (byl uveden zhruba před rokem) o 120 dolarů !!!

Nejluxusnější a podle mého názoru nejlepší PALM Vx byla zlevněn o 50 dolarů ze 449 USD na 399 USD.

Bezdrátový PALM VII (bezdrátovost můžete využít jen v USA a v Česku se stejně tento model neprodává a jen tak prodávat nebude) byl zlevněn taktéž o 50 "babek" na 449 dolarů.

Cenové změny jsou určitě příjemné, nejmarkantnější je to u mírně výběhového, ale stále skvělého modelu Palm IIIx. S cenou 229 dolarů může konkurovat HandSpring Visoru Deluxe, který stojí 249 dolarů. Visor má sice o 4 MB paměti více (celkem tedy 8 MB), daleko rychlejší synchronizaci pomocí USB kolébky, ale chybí mu důležitá a méně známá vlastnost - FLASH paměť. Flash prostě u Visoru není, můžete se proto rozloučit s nějakým upgradem operačního systému a podobně. A to vadí!

Podstatné ovšem je, že se snižování cen Palmů projevilo i v Česku a například u modelu Palm IIIx je sleva velmi výrazná. Palm IIIx je podle mých informací nejlevnější u firmy Axon, kde stojí bez koruny 12000 Kč včetně DPH – to už je opravdu přijatelná cena. Pokud vám nevadí mírně zastaralý design, ale naopak oceníte hodně paměti, je pro vás Palm IIIx asi nejlepší volba, jestliže beru v potaz parametr cena/výkon. Palm V prodávají nejlevněji v PDAPLANET, a to za 15 250 včetně daně.

Do Česka se již konečně dostal nejfajnovější model Palm Vx, je ale neskutečně drahý. Stojí zhruba 25 500 včetně travel kitu (ten je nutný pro synchronizaci, neboť se standardně dodává kolébka pro americký trh a ta není určena pro českou síť, protože pracuje se 110 volty). Tato cena platí pro Axon i pro PDAPLANET (rozdíl je možná několik desetikorun). Osobně si myslím, že více jak 20 000 za Palm, a to jakýkoli, je opravdu moc. Pokud tento model chcete, nechte si ho přímo dovézt z USA (vyhnete se clu a DPH), potom byste ho mohli pořídit do 15 000 Kč včetně travel kitu a to zní už docela zajímavě.

Mluvčí Palm Computingu si snížením cen slibují příliv zákazníků, kteří jsou orientováni na stále populárnější e-knihy. Ale mezi námi, číst si knihu v Palmu je velmi nepohodlné. Palm není podle mě vhodný na čtení delších dokumentů, je určen na krátké čtení zpráv (AvantGo) nebo e-mailů.

Diskuze (1) Další článek: PDA Samsungu umí Linux

Témata článku: , , , Snížení cen, Tlak konkurence, Vyráběný model, Známá vlastnost, Dora, Snížení