Solární baterie: óda na slunce

Slunce je velké a kulaté. Zásobuje naši malou planetku světlem a světlo je pochopitelně zdarma. Co takhle slunečním světlem nabíjet baterie našich mobilních miláčků? Třeba bychom se úplně obešli bez nabíječky.
Slunce je velké a kulaté. Zásobuje naši malou planetku světlem a světlo je pochopitelně zdarma. Co takhle slunečním světlem nabíjet baterie našich mobilních miláčků? Třeba bychom se úplně obešli bez nabíječky.

Svítí, hřeje, nabíjí

Pokud se vám stává, že zapomínáte nebo nemáte čas dát svůj mobilní telefon do nabíječky, jistě jste si již mnohokrát posteskli, proč není možné vybitý mobilní telefon znovu dobít pouhým položením na přímé sluneční světlo. Stejný nápad měli již mnozí inženýři mnohých firem vyrábějících mobilní telefony. Jenže kam solární články umístit?

K nabití mobilního telefonu musí být plocha solárního článku poměrně velká – není možné použít článek stejné velikosti, jakou známe například z běžných kalkulaček. Proto jediné vhodné místo pro umístění slunečních článků je na zadní straně mobilu – a úplně nejlépe na jeho baterii, kterou by přímo dobíjel.

Další problém vzniká při volbě vhodné baterie. Pro tento způsob nabíjení jsou velmi nevhodné Ni-MH nebo Ni-Cd články, které vyžadují specifický nabíjecí režim (resp. občas je dobré je úplně vybít a nabít, což beze světla těžko dokážete). Ideální je použití Li-Ion nebo novějších Li-Pol baterií, které se mohou nabíjet kdykoliv a téměř jakýmkoli proudem. Tyto baterie jsou však poměrně mladé a proto se solární nabíjení nemělo čas pořádně uchytit. Nevýhodou je také stále velmi vysoká cena solárních kolektorů, která je způsobena technologicky náročnou výrobou a poměrně velkou „zmetkovostí“.

Ve své podstatě nic nového

Prvním solárním mobilním telefonem sériově vyráběným a běžně prodávaným – dokonce i u nás – je asi dva roky stará Nokia 1610. Byla to jedna z prvních GSM Nokií, a kromě telefonování uměla pouze přijímat textové zprávy. Ano, čtete správně, první GSM telefony dnes tolik oblíbené textovky opravdu odesílat neuměly. Dnes by ničím nenadchla, ale ve své době to byl velmi „nadupaný“ mobil. Žádný další pokus o hromadnou výrobu sluncem napájených mobilů jsme bohužel již nezažili, ale časy se možná mění.

Síla slunce

Téměř neznámá společnost Sunpower začala vyrábět baterie se solárním článkem, který slouží k dobíjení mobilu. Vyrábí se pro mobilní telefony značek Nokia, Motorola a Ericsson – pokud tedy máte některý z těchto telefonů, můžete se těšit a šetřit. Již dnes se na americkém trhu prodávají první kusy – pouze pro telefony Nokia 5110 a 7110 a jejich cena je 55 dolarů. Na baterie pro ostatní mobilní telefony si budeme muset ještě počkat.

Závan budoucnosti

Na závěr tohoto malého výletu do slunečné budoucnosti našich mobilů si dovolím vyslovit předpověď, že v dohledné době se podobně vybavených telefonů zcela určitě dočkáme a že telefon bez solárního panelu bude téměř neprodejný – stejně tak, jak jsou dnes téměř neprodejné telefony neumožňující posílat textovky nebo měnit kryty.
Diskuze (1) Další článek: Chcete si koupit Oskara? Pomůžeme vám si vybrat. II.

Témata článku: , , , Slunce, Solár, SOL, Solar