Sonim XP1: mobil krytý pancířem (test)

Dosud se dělal odolný mobil tak, že se ten obyčejný obalil gumou. Tohle je ale jiná liga. Sonim XP1 je tank mezi mobily.
Kapitoly článku

Podepíše se za vás

S přihlédnutím na pořizovací cenu jsem předpokládal, že v telefonu najdu spoustu zajímavých funkcí. Mé zklamání však odstartoval chybějící fotoaparát i nulová podpora paměťových karet. Všechno tohle jsou ale záležitosti, které by zásadně komplikovaly konstrukci vzhledem k odolnosti vůči vnějším vlivům. Sonim nabízí pouze základní funkce ke komunikaci, postrádá i MMS. Pohotovostní displej nabízí důležité informace včetně přítomnosti pokrytí GPRS. Na pozadí si lze umístit libovolnou tapetu. Čtyři směry hlavní klávesy nabízí rychlý přístup k vybraným funkcím, jako je tvorba SMS, vyvolání seznamu, internetového prohlížeče a seznamu volání. Funkce lze upravit, směrovky se hodí pro pohyb v hlavní nabídce, kterou tvoří devět ikon s popisky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyšší odolnost zajišťuje žebrování v rozích přístroje

Pohyb v menu je opravdu bleskový, telefon se nijak nezadrhává, to platí i pro telefonní seznam a čtení SMS. Pro vaše kontakty čeká 500 pozic s možností uložení několika telefonních čísel, e-mailu, adresy a také skupiny pro volání. Hlasitost sluchátka by mohla být o něco vyšší, na rušné ulici druhou stranu téměř neuslyšíte, s citlivostí mikrofonu jsem neměl problém. Na volání upozorní hlasité zvonění pomocí vestavěných melodií nebo libovolné MP3. Veškeré soubory se musejí vejít do vnitřní 10MB paměti a data do Sonimu nahrajete výhradně pomocí bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Paměť o kapacitě 10 MB nelze rozšířit kartami

Sonim si rozumí s přesměrováním hovorů, jejich blokování, k tomuto má nachystány tzv. Bílý a Černý seznam, tj. povolené a blokované kontakty. S hlasovým vytáčením nepočítejte, hovor lze přijmout jakoukoliv klávesou či zcela automaticky. Podrobné čítače hovorů a seznamy volání zase umožní kontrolu nad výdaji a provolaným časem, mezi funkcemi najdete i odeslání vizitky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve výpisu volání nechybí počítadlo přenesených dat

Několik typů zvonění je v zásobě i pro nastavení SMS, organizéru i alarmů, opět lze použít vlastní MP3. Velkou výhodou Sonimu jsou vyzváněcí profily s možností úpravy stylu a typu zvonění. Do paměti Sonimu se vejde 1 000 SMS, při procházení jejich seznamem se zobrazují rolující textové řádky s náhledy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podrobné nastavení alarmu ocení každý

Editor SMS neumí trvale vypnout český slovník T9, při odeslání lze zrušit uložení zprávy. Doručenky potvrdí příjem zprávy, dokonce můžete nechat Sonim doplňovat automatický podpis na konec zpráv. Při psaní se připravte na komplikace v podobě psaní speciálních znaků, všechny se totiž ukryly pod hvězdičkou (pod jedničkou je mezera), odkud je napíšete stiskem numerického tlačítka.

Žlutý dělník

Pod ikonou Nástroje objevíte praktické funkce v podobě organizéru, tedy kalendáře, který umožňuje zadávání událostí a upomínek. Počítá i s opakováním a hlasitým upozorněním. Tři budíky si můžete nechat zvonit libovolnými melodiemi v různé časy a dny, nastavení umožňuje různá opakování. Organizační funkce pokračují jednoduchou kalkulačkou, diktafonem s délkou nahrávky dle paměti, stopky, minutka a aplikace s přehledem času ve všech zónách po světě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Telefon nepostrádá praktické stopky nebo odpočítávání

Pro datové přenosy je nachystán bluetooth a GPRS modul ve spojení s wapovým prohlížečem. Hlavní nabídka ještě nabízí volbu Moje soubory, ta slouží jako správce veškerých souborů v mobilu. V Sonimu se více zábavy neskrývá, musíte tak oželet hudební přehrávač, FM rádio, fotoaparát nebo i jedinou hru, Javu totiž nepodporuje.

Když není z čeho vybírat

Outdoorový telefon se základními funkcemi, u kterého se platí především za bezkonkurenční odolnost, tak se dá Sonim XP1 stručně popsat. Ve slušivém kabátu získáte telefon, který toho hodně vydrží a přitom dobře poslouží. Výrobce mobil zacílil mezi řemeslníky, sportovce, turisty, zkrátka uživatele, kteří potřebují telefonovat za nejrůznějších ztížených podmínek a nechtějí se o něj na každém kroku bát. Zároveň se ale musí smířit s tím, že na focení, hudbu a další pokročilé funkce se u Sonimu nemyslelo. V každém případě se mohou spolehnout na telefon, který nijak rušivě veliký nebo těžký a přitom tolik vydrží.


Za zapůjčení Sonimu XP1 děkujeme společnosti ISC Communications Czech, která je výhradním prodejcem telefonu v ČR. Jeho cena činila v době vydání recenze 7 999 Kč.

Témata článku: Sonim, , Sonim XP1, Sony Ericsson C702, Pan, Son, MOBI, Test, Outdoorový telefon, Pán, PTT, Výkonný reproduktor, Plastová část, Kryt, Výhradní prodejce, Vysoká intenzita, Gumová záslepka, Šedý plast, Mobil, Hlavní poslání, Oděrka, Jasný displej