Sonim XP1300: nejodolnější mobil na světě

Sonim uvede na trh nejodolnější telefon světa. Přežije pád ze 30 metrů, nezastaví ho tlak, prach, mráz, žár ani vlhkost.

Je tomu už nějaký čas, co americká společnost Sonim uvedla na trh zatím svůj poslední vysoce odolný telefon Sonim XP3. Naše redakce ho vystavila několika zátěžovým testům, telefon v nich obstál bez výraznější újmy. a jak se s nimi popasoval, se můžete podívat zde. Nyní Sonim přichází s dalším obrněným kouskem. Je jím model XP 1300 Core, na kterém si Američané pochvalují zatím nejvyšší stupeň krytí IP-68, jakého mobilní telefon dosáhl (více o stupních krytí najdete na wikipedia.cz). V praxi to znamená, že je chráněn proti vniknutí čímkoli, zcela odolný vůči vniknutí prachu a že je vodotěsný, respektive je schopný nepřetržitého potopení do vody za podmínek, které určí výrobce zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
XP 1300 Core s tříletou zárukou je zatím nejodolnější vyrobený Sonim

XP1300 od jeho předchůdců téměř nerozeznáte, výrobce se stále drží podobné konstrukce i designu. Přední strana se skládá z dvoupalcového displeje a klasických kláves. Na bocích jsou tlačítka pro ovládání hlasitosti. Ve spodní části najdeme mikrofon, který účinně tlumí okolní ruch. Na zadní straně je umístěn 23mm hlasitý reproduktor chráněný GORE pouzdrem. Povrch telefonu tvoří laminátové pouzdro, do kterého je speciálním postupem vlisovaná tvrzená guma. Ta chrání boky i značnou část zadní strany. Také proto pád z dvoumetrové výšky na betonový podklad nezanechá na telefonu žádné následky.

Poslední z rodu Sonimů je zkrátka opět pokryt gumovým brněním, které ho chrání před pádem, prachem, vlhkostí, teplotním extrémům (od -20 do +55 °C), vibracím, tlaku a vodě. V té garantuje výrobce půlhodinovou výdrž až do hloubky dvou metrů. Ale lepší bude, když kouknete na video níže se přesvědčíte na vlastní oči – tohle všechno vydržel předchůdce XP „jádrové“ třináctistovky Sonim X3 v našem redakčním crashtestu.

VIDEO: 2153 'Sonim XP3: destruktivní crashtest'

Ani prach pro nepředstavuje pro mobil žádné nebezpečí. Certifikát MIL-810G zajišťuje odolnost proti vlhkosti, soli, mlze či 70-ti stupňovým teplotním výkyvům. Díky tomu všemu se může jako první telefon na světě chlubit certifikací IP-68, což představuje absolutní vrchol, kterého mohou telefony v tomto směru dosáhnout. Takové ochranné prvky se však musely projevit na velikosti telefonu, rozměry 126 × 60 × 25 mm a hmotnost 185 g by vás proto neměla zaskočit.

Gorila drží a neškrábe

Další vylepšení se týká displeje, který nyní disponuje rozlišením QVGA (320 × 240 bodů). Tlačítka vyrobená z tvrdého plastu jsou testována na 500 tisíc stisknutí a jejich rozestavení je uzpůsobeno pro manipulaci v rukavicích. Za zmínku stojí třeba krycí sklíčko displeje, které výrobce pojmenoval „Gorilla Glass“, to by mělo být ještě odolnější proti prasknutí či škrábancům než dřív. Pod displejem najdeme sadu funkčních kláves a standardní alfanumerickou klávesnici velikostí i rozestupy přizpůsobené pro ovládání v rukavicích. Na těle mobilu nechybí konektor pro připojení sluchátkového 3,5 mm jacku a miniUSB port pro připojení k PC. Obojí samozřejmě vodotěsné.


Gorila v akci, aneb prezentace tvůrce s několika ukázkami výdrže.

Pod displejem najdeme sadu funkčních kláves a standardní alfanumerickou klávesnici velikostí i rozestupy přizpůsobené pro ovládání v rukavicích. Na těle mobilu nechybí konektor pro připojení sluchátkového 3,5 mm jacku a miniUSB port pro připojení k PC. Obojí samozřejmě vodotěsné.

Užitečnou funkcí je také vestavěná LED svítilna. Dvoupalcový TFT displej nabídne rozlišení QVGA (240 × 320 bodů) a schopnost zobrazit 65 tisíc barev. Telefon si vystačí s podporou všech čtyř pásem sítě GSM a datových přenosů EDGE. Synchronizaci s PC a přenos souborů provedete krom kabelu také pomocí Bluetooth 2.1. Z multimediálních funkcí nabídne Sonim audio (podpora formátů MP3, AAC a WAV) a video přehrávač (3GP, MPEG4) a FM rádio. Přístroj pojme MicroSD kartu až do kapacity 8 GB.

Měsíc v pohotovosti

Sonimu nechybí e-mailový klient a přeinstalovaný webový prohlížeč Opera Mini. Další Java aplikace lze doinstalovat dle potřeb uživatele. Silnou stránkou XP 1300 je ještě výdrž, díky 1750 mAh baterii vydrží až 800 hodin v pohotovosti nebo 18 hodin nepřetržitého hovoru. V domovské Americe se začne prodávat už příští měsíc ve žluté a černé barvě za cenu 399 dolarů bez dotace, tedy zhruba 7 000 Kč. Zda dorazí i náš trh ještě letos nelze s jistotou říci, cena v tuzemsku by dle zkušeností s předchozími modely měla pohybovat okolo devíti tisíc korun.

Diskuze (11) Další článek: O2 Internet opět v akci: 16 Mbit/s za 400 Kč

Témata článku: Sonim, Sonim XP1300 Core, Sonim XP3 Enduro, Sonim XP3 Land Rover S1, Sonim XP3 Quest, Sonim XP3 Quest Pro, Sonim XP3 Sentinel, Nepřetržité potopení, Zátěžový test, Son, Svět, Stupno, Cpress, Teplotní extrém, Nejvyšší stupeň, Laminát, MOBI, Mobil, Absolutní vrchol