Sonim XP3: v neprůstřelném brnění (test)

Sháníte nejodolnější mobil na trhu? Právě jste jej našli! Použili jsme jej jako kladivo, pak jsme si z něj zavolali. Vydrží opravdu hodně...
Kapitoly článku

Nemáte svůj mobilní telefon rádi a chtěli byste mu to dát najevo? Sonim XP3 je na něco podobného ideální. Můžete s ním házet, mlátit o zem, topit, vařit a on si to všechno nechá líbit a pořád bude věrně sloužit. Nevěříte? Tak nepřehlédněte náš crash test, na MobilManii se objeví už za několik málo dní. Ještě před tím si ale něco o novém Sonimu také přečtěte.

Nejprve trochu teorie: Sonim XP3 je majitelem certifikátu IP-57, který by měl potvrzovat, že s tímto telefonem opravdu nemusíte zacházet jako v bavlnce. Maximální ochrana je mimochodem IP-68, přičemž každá číslice se testuje zvlášť, tzn. Sonim je o jediný stupínek ve vodotěsnosti a jediný stupínek v prachotěsnosti horší než je teoreticky možné. Těžko říct, co by přežil mobil držící normu IP-57. Sonim XP3 toho ale každopádně zvládne hodně a je ještě o malý kousek odolnější než jeho starší kolegu XP1.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ano, měli jsme dva. Jeden dnes otestujeme a druhý se v dalším článku pokusíme zničit

Sonim XP3 Enduro
Sonim XP3 EnduroJeště odolnější Sonim nerozhodí déšť, mlha ani teplota 20 stupňů pod nulou nebo 60 nad nulou, vydrží metr pod vodou a přežije pád ze dvou metrů na tvrdý povrch.rozměry a hmotnost: 119 × 56 × 25 mm, 140 g
displej: 1,77'', pasivní CSTN, 128 × 160, 65 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 10
konekt.: miniUSB, Bluetooth
baterie: Li-Ion 1 180 mAh
18 %
(795. místo z 1119)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 8 880 Kč (koupit)

Pořádné chrániče

Sonim XP3 se podobá staršímu modelu XP1, oba se ovšem zásadně liší od běžných mobilů. Sonim je mnohem tlustější a těžší, zatíží vás dokonce více než většina smartphonů. Současně má v pase větší objem než telefony s plnohodnotnou klávesnicí.

Nadprůměrné rozměry jsou dány především gumovým brněním, kterým je telefon obklopen. Kdyby se vám nějakým způsobem podařilo gumu z těla telefonu odstranit, měli byste rázem před sebou normálně velký mobil. Gumový obal ale drží telefon pevně, sloupnout rozhodně nepůjde. Guma pevně obepíná boky telefonu, jeho vršek i zadní část v prostoru, kam nezasahuje baterie. Ta tvoří zadní kryt, který se k telefonu připevňuje za pomoci dvou šroubů. K jejich utažení budete potřebovat malý šroubovák nebo padesátihaléřové mince. Jde to i nehty, dotažení pak ale není ideální. Jakpak to s nedotaženou baterií dopadne, když mobil spadne z velké výšky? Uvidíte na videu už za několik dní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Brnění se vypořádalo jak s krytem baterie, tak i s konektory na spodní hraně

Ať tak či tak, k baterii mám i další výhrady. I přes uvedenou kapacitu 1 180 mAh byl mobil vybitý rychleji než by mi bylo milé. I když jsem ho nechal v úplném klidu, po dvou dnech byl ukazatel baterie na polovině.

Nad baterií se nachází hlasitý reproduktor a ještě o kousek výše hledejte otvor pro provlečení poutka. Na levém boku jsou do gumy vsazeny tři tlačítka. To největší slouží pro přístup do telefonního seznamu, teoreticky ho využijete i pro Push to Talk. Další dvě tlačítka slouží pro úpravu hlasitosti. Na pravé straně už je jen jediné klávesa, která zapíná svítilnu umístěnou na horní straně. Všechna tlačítka jsou pochopitelně o něco hůře ovladatelná než na běžných telefonech, berte to jako daň za větší odolnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční tlačítka

Na spodní straně se nachází systémový konektor a otvor pro sluchátka. Vše je pochopitelně chráněno krytkou. Při zaklapnutí navíc oba otvory úplně ucpe, voda by tak neměla mít žádnou šanci. Za krytku ale doporučuji příliš netahat, na telefonu nedrží úplně jistě. I když ji ale utrhnete, nejedná se o žádnou tragédii. Krytka je upevněna na šroubu – vyšroubujte ho, připevněte s ním krytku a vše je jako předtím.

Klávesnice bolí

Stejně jako celý telefon, nabízí i displej zvýšenou odolnost. Plocha 27 × 34 mm by se mohla snadno stát nejzranitelnější částí přístroje, proto se výrobce rozhodl použít odolnější materiály i zde. I displej jsme v našem crash testu podrobili tvrdé zkoušce. Pokud se ale nebudeme bavit o odolnosti, čekejte od displeje jen průměrné hodnoty: rozlišení 128 × 160 bodů a podporu 65 tisíc barev. Displej nabízí regulaci podsvícení, nastavení spořiče a motivu nabídky. Výrobce asi preferuje modrou barvu, ta se totiž výrazně objevuje u všech tří nabízených motivů.

Jak jsou na tom tlačítka klávesnice? Testována jsou na pět set tisíc zmáčknutí, vydrží tedy dlouho. Horší už to asi ale bude s vámi, trénujte palce, sílu tu budete potřebovat. Při psaní se díky dobrému rozlišení tlačítek nespletete, bez silnějšího stisku to ale nepůjde. Obzvláště spodní řada tlačítek se docela brání. Tlačítka po zmáčknutí stále zůstávají mírně nad povrchem telefonu. Tudy by se do přístroje voda také neměla dostat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrněná tlačítka vyžadují více síly
Klepněte pro větší obrázek
Pokud si zvyknete, určitě oceníte výrazné podsvícení všech kláves, které maximálně zjednodušuje psaní ve tmě

Hlavní ovladač má čtyři směry (opět jsou mezi tlačítky rozestupy) a potvrzovací střed je tvořen trochu jiným materiálem. Mobil tak snadno zvládnete ovládat i poslepu, opět ale musíte na tlačítka trochu více tlačit. K jednotlivým směrům ovladače jsou napevno přiřazené funkce. Klávesové zkratky ale můžete využít pro tlačítka klávesnice. Rychleji se tak dostanete k devíti funkcím telefonu. Upřímně, on jich Sonim XP3 ani o moc víc nemá. Také kontextová tlačítka mají své funkce pevně dány – levým se vstupuje do menu, pravým do telefonního seznamu.

Témata článku: Sonim, , Dobré rozlišení, Gumový obal, Celková kapacita, SNÉST, Brnění, Malý kousek, Jednotlivý směr, Son, Test, Crash test, Wapový prohlížeč, Telefon bluetooth, Tvrdý povrch