Sony CMD-J5 – návrat na výsluní?

Společnost Sony se snaží vrátit do povědomí uživatelů mobilních telefonů. Nedávno uvedla model CMD-Z5, malý telefonek s odklápěcím krytem klávesnice a WAPem, zanedlouho vyrazí do světa s modelem CMD-J5.
Marek Michálek: Společnost Sony se snaží vrátit do povědomí uživatelů mobilních telefonů. Nedávno uvedla model CMD-Z5, malý telefonek s odklápěcím krytem klávesnice a WAPem, zanedlouho vyrazí do světa s modelem CMD-J5.

V podstatě jde o stejný telefon, který se liší několika detaily, zejména absencí flipu. Hmotnost tohoto „drobečka“ by měla být jen 85 gramů, tedy jen o něco málo víc, než má Nokia 8210. Přitom pohotovostní doba i s tak lehkou baterií se pohybuje okolo 120 hodin, doba hovoru pak 180 minut (3 hodiny). Displej je stejně velký jako u Sony Z5 a také umí zobrazovat několik stupňů šedi. Dualita je samozřejmostí.

Hlasitý odposlech v telefonu

Osobně mě překvapilo, že telefon nemá infračervený port. U telefonu této kategorie by myslím chybět neměl, data tedy budete moci přenášet jen přes kabel. Přes kabel také můžete synchronizovat organizér s počítačem; podporu by měl mít minimálně Outlook. Kromě infračerveného portu tedy bude mít Sony J5 všechny standardní funkce manažerského telefonu – Sim Toolkit, vibrační vyzvánění, profily, zmíněný kalendář, vkládání slov do textovek T9. Novinkou oproti modelu Z5 bude mít J5 hlasitý reproduktor, tedy zabudované handsfree. Budete tak moci pohodlně telefonovat v autě, ale i v kanceláři, aniž zvedne telefon ze stolu. Aby mělo integrované hands free smysl, můžete také vytáčet čísla ze seznamu hlasem.

Z mobilu i na Internet

Sony J5 bude umět i WAP, prohlížečem v tomto případě má být Mobile Internet Explorer, stejně jako u Z5. Kromě klasických wapových stránek si tak můžete prohlížet i klasické webové stránky v HTML, používat elektronickou poštu přes protokoly POP3 a SMTP.

Bohužel, společnost Sony zatím mobilní telefony do Česka nedováží, pokud tedy máte zájem o J5 nebo Z5, porozhlédněte se zatím v zahraničí. Tyto dva modely za to určitě stojí.

Článek byl přeložen a upraven ze Slovenštiny.

Diskuze (21) Další článek: Několik tipů pro telefony Nokia

Témata článku: Sony, , Nokia 8210, Výsluní, Son, Návrat