Sony Ericsson: fotky přes Bluetooth do televize

Prohlížet si fotky pouze na displeji mobilního telefonu může být někdy docela nuda. Mnohem zajímavěji je možnost poslat je přímo na televizní obrazovku. Se Sony Ericssonem Bluetooth Media Viewerem je to snadné.
V recenzích mobilů často píšeme, že kvalita fotek vytvořených vestavěným fotoaparátem je dostatečná maximálně pro displej mobilu. Možná ale máte zájem prohlédnout si snímky i jiným způsobem. Když pominu možnost přehrát fotky do počítače a prohlížet na monitoru, nabízí se další řešení – pořídit tiskárnu, na kterou můžete fotku odeslat z telefonu přes infraport nebo Bluetooth a rovnou vytisknout. Nevýhoda tohoto řešení je však zřejmá, náklady na pořízení tiskárny a vlastní tisk nejsou zanedbatelné. Navíc kvalitu fotky lépe poznáte až po jejím vytištění a v mnoha případech ji můžete rovnou vyhodit.

Sony Ericsson měl však ještě jiný nápad. Vyrobil Bluetooth Media Viewer MMV-100, který umožňuje prohlížet fotografie přímo v televizoru nebo prostřednictvím datového projektoru. Jak je z názvu produktu zřejmé, dorozumí se pouze s telefony, které jsou vybaveny podporou Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na přední straně se nachází SCART • po stranách jsou konektory pro nabíječku a kabel

Rozumí si s každým

Media Viewer je černo-stříbrná krabička, která se pohodlně vejde do kapsy. Po stranách má konektor pro nabíječku, která je součástí balení, a konektor pro audio/video kabel. Na přední straně najdete to nejdůležitější, konektor SCART.

Pro uvedení Media Vieweru do provozu je nutné udělat pouze pár jednoduchých kroků. Přístroj nejprve zapojíte do nabíječky a pak ho zasunete do SCARTu ve vašem televizoru. Na obrazovce se objeví úvodní obrázek. V další fázi je nutné spárovat mobil s Media Viewerem, který se zobrazuje jako kterékoli jiné bluetoothové zařízení. Poté už stačí jen fotku na Media Viewer odeslat a během několika sekund se s ní potěšit na televizní obrazovce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Připojení do televize je otázkou pár sekund • uvodní obrázek po zapojení Media Vieweru

Bluetooth Media Viewer je sice výrobek Sony Ericssonu, ale měl by být plně kompatibilní se všemi telefony s podporou Bluetooth. Přístroj jsme otestovali se Sony Ericssonem Z600, Siemensem SX1 a Nokií 7610 a komunikace probíhala bez komplikací. Přesto mají majitelé Sony Ericssonu K700i a S700 drobnou výhodu oproti ostatním, neboť mají možnost využívat také funkci slide show.

Klepněte pro větší obrázek 
Obrázek poslaný ze Siemensu SX1

Obrázky to nekončí

Media Viewer podporuje obrázky ve formátu JPEG, jejich maximální rozlišení však může být pouze 800 × 600 bodů. Na televizi se optimálně zobrazují fotografie VGA, problém nečiní ani fotky s nižším rozlišením, které se pokaždé zobrazí přes celou obrazovku. Megapixelový formát z Nokie 7610 ale Media Viewer nezpracoval.

Kromě přenášení fotek si Media Viewer dokáže poradit také s hudbou. Postup je stejný jako při prohlížení snímků. Ze zvukových formátů jsou podporovány MP3 a AMR. U formátu AMR, tedy zvuků, které můžete nahrát telefonem, je bohužel jedno nepříjemné omezení – jejich maximální velikost totiž nesmí přesáhnout 30 kB.

Mnohem zajímavější je ovšem přehrávání MP3. Máte-li telefon s podporou paměťových karet, na které se vejde pár desítek megabajtů, můžete si doma jednoduše uspořádat koncert. I tady však existuje jedno omezení, datový tok souborů MP3 může být maximálně 128 Kb/s, při vyšším dochází k náhlým přerušením hudby při přehrávání.

SCART není podmínkou

Pokud z nějakého důvodu nemůžete Media Viewer připojit k televizoru přes SCART, lze jednoduše využít audio/video kabel, který najdete v balení. V používání ani ve funkčnosti není žádný rozdíl. Do televizoru se zasunují tři konektory, přičemž jeden slouží pro náležité zobrazení obrázků, dva zbývající pro odpovídající přehrávání zvukových souborů. Mnohdy je lepší použít kabel, než pracně hledat SCART na zadní straně televizoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kabel je součastí balení • Media Viewer mnoho místa nezabere

Zajímavá hračka

Bluetooth Media Viewer představuje zajímavou možnost, jak prohlížet obrázky nebo poslouchat hudbu z mobilu na televizním přijímači. Sympatická je jednoduchá instalace i obsluha a také kompatibilita s jakýmkoli mobilem vybaveným Bluetooth.

Nevýhodu může někdo vidět v nízkém stupni ochrany. Media Viewer při spárování nevyžaduje žádný kód, a pokud jej neodpojíte od nabíječky, pamatuje si poslední fotku. Při použití na nějakém veřejném místě by mohly vzniknout problémy. Nepříliš šťastným řešením je také maximální možná velikost obrázků, které lze prohlížet. Je to opravdu škoda, protože výhody přístroje by určitě ocenili také majitelé mexapixelových mobilů, kteří mohou pořizovat kvalitní fotky. Je také trochu škoda, že Bluetooth Media Viewer neobsahuje baterii a musí být při promítání neustále připojený k elektrické síti.

Bluetooth Media Viewer MMV-100
zapůjčil:
Sony Ericsson
web: www.sonyericsson.cz
cena:
3 294 Kč

Diskuze (11) Další článek: Můj mobil: Sony Ericsson T230 (vs. Nokia 3310)

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Bluetoot, F +, Jednoduchý krok, Blue, BLU, Zajímavá hra, Son, Eri, Televize, Přes Bluetooth, Pře