Sony Ericsson G502: král střední třídy

Po dlouhé době precizní mobil od SE! Nečekejte revoluci, změn je poskrovnu, zato to není žádné pozlátko ale skutečné užitečnosti.
Kapitoly článku

MM jako multimédia

Fotoaparát nabízí rozlišení dva megapixely, bohužel nemá autofokus, přesto jsou pořízené fotografie relativně kvalitní. Líbí se mi povedená nápověda, která novým majitelům přehledně ukáže, co které tlačítko umí nastavit a jak se má fotoaparát ovládat. K dispozici jsou tři různá rozlišení, kromě nejvyššího je možné fotit také v rozlišení jeden megapixel nebo VGA. Je možné zapnout noční režim, případně časovač. Kromě jednotlivých snímků je možné fotit i panoramata, sekvenci fotografií, případně použít zábavné rámečky. Nechybí ani různé efekty a možnost nastavit vyvážení bílé barvy, kvalitu snímku, místo uložení, zvuk závěrky a také zobrazení náhledu fotografie po vyfocení. Poslední možností je vynulování čítače fotografií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotí se samozřejmě naširoko

Telefon umí také nahrávat video, ale jeho kvalita není zrovna výborná. Jako dost zásadní nevýhodu beru absenci přisvětlovací diody. Nejde mi ani tak o kvalitu fotografií v noci, jako o funkci Světlo. Taková svítilna, kterou máte stále v kapse se zkrátka občas hodí.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle fotí G502 v interiéru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a takhle v venku
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejcitelněji je absence autofokusu znát na makrofotografii

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka barevných efektů
Klepněte pro větší obrázek
Panoramatický snímek pořízený mobilem

Kromě fotoaparátu nechybí možnost přehrávat hudbu a také videa, o vše se stará inovovaná galerie, která velmi pěkně vypadá, snadno se ovládá a její používání je dostatečně intuitivní. Je možné si ji také přepnout naležato, což se hodí především u filmů. Nechybí ani funkce Track ID a vše završuje FM rádio s funkcí RDS, které ale hraje pouze když máte připojená sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správa multimédií dostala vlastní graficky povedené menu

Z dalších funkcí nelze nezmínit trojici aplikací Music DJ, Photo DJ a video DJ, se kterými se v telefonech Sony Ericsson setkáváme už delší dobu a slouží pro úpravu daných multimédií. V telefonu je nainstalovaná pouze jedna hra a to QuadraPop, což je velmi povedená obdoba Tetrisu. Vzhledem k podpoře technologie Java není problém doinstalovat hry další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Internet a závan navigace

Ačkoliv to nepatří přímo do zábavy, zmíním zde také další funkce, kterými je model G502 vybaven. Především se jedná o balík funkcí, které jsou ukryté pod položkou Služby určení polohy. Kromě nejnovější verze aplikace Google Maps zde naleznete několik dalších aplikací, které vám po připojení externího GPS modulu umožní využívat výhod satelitní navigace. Pro plnohodnotné navigování se to sice příliš nehodí, ale pro občasné využití jsou tyto funkce více než dobré a je potěšitelné, že se stávají standardní součástí nových telefonů Sony Ericsson. Jako poslední bych zmínil funkci dálkové ovládání, která je v telefonech Sony Ericsson také již delší dobu a umožňuje pomocí technologie bluetooth ovládat vybrané funkce vašeho PC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Specialitky najdete v menu Služby

Protože se jedná o telefon řady G, nepřekvapí výborné zpracování funkcí sloužících k prohlížení internetu. Prohlížeč je velmi rychlý, snadno ovladatelný, disponuje záložkami, na stránkách je možné vyhledávat, označit text a kopírovat jej, stránky ukládat. Je možné si prohlížeč nechat zobrazit v Landscape módu, přiblížit či oddálit obsah, vypnout obrázky a také jej použít v režimu Celá obrazovka. Nechybí ani možnost povolit cookie, přehrávání zvuků a animací a vymazat uložená hesla. Prohlížeč patří rozhodně k tomu lepšímu, co lze v současných telefonech nalézt, přesto asi spousta uživatelů sáhne po stále oblíbenější Opeře Mini, aktuálně již ve čtvrté verzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Podmínkou pro pohodlné prohlížení webu je samozřejmě dostatečná rychlost proudění dat. O se u tohoto telefonu starají technologie GPRS, EDGE, UMTS a dokonce i HSDPA, takže určitě budete spokojeni. Chybí Wi-Fi, ale to u telefonu za necelé čtyři tisíce snad nikdo nemůže čekat. Pro spojení na kratší vzdálenosti je možno využít technologii Bluetooth s podporou A2DP, přenos stereo zvuku telefonu nečiní nejmenší problém. Infraport chybí, ale tato technologie již je dávno překonaná a její absence nepovažuji za nevýhodu. Telefon podporuje také připojení pomocí kabelu USB a díky podpoře USB Mass storage nejste nuceni instalovat žádné ovladače. V základním balení bohužel kabel chybí, takže jej bude třeba dokoupit.

Švédsky, japonsky, precizně

Po představení telefonu jsem byl velmi skeptický a očekával jsem další telefon postavený na platformě A200 se všemi klady i zápory, které jsou s tímto spojeny. Mou pozornost si telefon získal rychlým uvedením na trh a také cenou. V obchodech byl dostupný přibližně 45 dní po oficiálním představení za cenu pohybující se kolem 4000 korun, je to tedy jeden z úplně nejlevnějších telefonů s HSDPA.

Z recenze je pravděpodobně patrné, že si mě tento telefon získal spoustou kladných vlastností. Již dlouhou dobu jsem uvažoval, čím nahradit svůj stárnoucí smartphone a po tiskové konferenci v únoru jsem již začal pokukovat po modelu C702. Po delším používání G502 jsem ale naprosto změnil názor a rozhodl jsem se, že můj nový telefon bude právě Sony Ericsson G502. Nyní už jsem jeho hrdým majitelem a užívám si všech výhod, které mi přináší.

Faktem je, že se Sony Ericssonu po delší době povedlo vyrobit naprosto precizní mobilní telefon. Není určen technoidům, kteří v telefonu potřebují všechny poslední technologické vychytávky, jako je GPS, Wi-Fi a podobně. Je určen běžným uživatelům (kterých je a pravděpodobně navždy bude drtivá většina). Jim přináší Sony Ericsson G502 vyváženou nabídku funkcí, perfektní design, snadnou ovladatelnost a to vše je podpořeno velmi výhodnou cenou. Časem tito uživatelé objeví další výhody modelu G502, které nejsou na první pohled tolik vidět, ale které velmi ulehčí každodenní používání telefonu. Mezi nejpříjemnější drobnosti patří například možnost zálohy telefonního seznamu na paměťovou kartu, nebo třídění příchozích SMS a jejich ukládání na paměťovou kartu (už nikdy vám nedojde místo pro SMS). O úspěch modelu G502 se rozhodně nebojím, má co nabídnout.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson G502, Celá obrazovka, Son, Skutečný telefon, Známé logo, Moby, Výborný telefon, Celý bok, Král, Interní zdroj, Pohodlné prohlížení, Pořízený mobil, Str, Občasné využití, Nový princip, Eri