Sony Ericsson G502: král střední třídy

Po dlouhé době precizní mobil od SE! Nečekejte revoluci, změn je poskrovnu, zato to není žádné pozlátko ale skutečné užitečnosti.
Kapitoly článku

Levá, pravá a zezadu

I na bocích telefonu dominuje černá barva, která je přerušena pouze tenkou stříbrnou linkou obíhající celý bok telefonu. Na spodní straně se nachází konektor Fast-port, takže k telefonu můžete připojit spoustu různého příslušenství, počínaje sluchátky HPM-62 v černé barvě, které se nachází přímo v základním balení u telefonu. Levý bok neobsahuje žádné ovládací prvky, mnohem zajímavější je to na pravém boku, kde se nachází dvojtlačítko sloužící k regulaci hlasitosti a také spoušť digitálního fotoaparátu.

Zadní strana se nese v podobném duchu, jako ta přední. Opět dominuje černá barva, která je narušeno pouze stříbrným pruhem, ve kterém se nachází čočka digitálního fotoaparátu a také světelné čidlo. Podobně jako je kolem potvrzovacího středu je i kolem čočky červený rámeček. Fotoaparát bohužel není prakticky vůbec zapuštěný, takže si budete muset dávat pozor, abyste si čočku nepoškrábali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad fotoaparátem se nachází zajímavé rýhování, které je nejvýraznější přímo nad čočkou a směrem nahoru se pomalu zmenšuje, až se jakoby ztrácí

Po sejmutí zadního krytu získáte přístup k baterii BST-33, která má kapacitu 950 mAh a zajišťuje telefonu velmi dobrou výdrž. Při běžném používání budete nabíjet přibližně každý pátý den. Napravo se vám odkryje přístup ke slotu pro paměťovou kartu Memory Stick Micro. K telefonu bohužel žádnou kartu nedostanete, osobně to ale považuji za výhodu. Nevidím důvod proč platit za paměťovou kartu, která bývá součástí standardního balení telefonů, když má většinou malou kapacitu a téměř každý si koupí větší a původní nevyužije. Nebo naopak paměťovou kartu nepotřebuje a přesto ji dostane. Ke kartě SIM se lze dostat bohužel až po vyjmutí baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zpracování telefonu jako celku je velmi precizní a totéž lze říci i o designu celého telefonu. G502 je na pohled velmi pěkný, dostatečně decentní a přitom rozhodně není nudný. Zkrátka a dobře si jej dokážu představit jak v rukách lidí školou povinných, tak i v ruce dospělého pracujícího člověka, který právě míří někam na důležitou firemní poradu. Ani v jednom případě telefon rozhodně ostudu neudělá.

Uvnitř je to starý známý

Pokud jste zvládli telefon zapnout, přivítá vás známé logo Sony Ericssonu. Při prvním spuštění vám telefon nabídne stažení nastavení pro internet, WAP a MMS. Ne vždy se nastavení stáhne správně, pokud by vám něco nefungovalo, je možné si nastavení nechat poslat přímo z oficiálních stránek společnosti Sony Ericsson. Úvodní obrazovka se nijak neliší od té, kterou znáte ze starších telefonů značky. Stejně tak menu není nijak změněno, vše se drží osvědčeného konceptu. Setkáte se tedy s maticí dvanácti animovaných ikon, další podnabídky jsou již jen textové a je možné se v nich pohybovat rychle pomocí čísel. Docela mě překvapilo, že přímo v hlavním menu jsem narazil na ikonu Budíky, na druhou stranu to nejlépe vystihuje, že telefon je určen běžným uživatelům a budík patří mezi nejpoužívanější funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uvnitř nečekejte žádná překvapení
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připravená grafická témata

Dost mě mrzí jedna vlastnost, která je společná pro všechny novější modely postavené na platformě A200. Po chvíli nečinnosti displej zcela zhasne a nic neukazuje, bohužel ani aktuální čas případně zmeškanou událost, příchozí zprávu nebo zmeškaný hovor. Bohužel se s tím musíte smířit a pokud chcete uvidět aktuální čas, je třeba stisknout tlačítko na boku, které jinak slouží ke korekci hlasitosti.

K hlavním inovacím patří navýšení kapacity telefonního seznamu. Ten je už několik let u Sony Ericssonu pořád stejný (kromě drobných změn), mění se jen jeho kapacita. Ta je u modelu G502 1000 kontaktů a 7000 jednotlivých položek, což bude cílové skupině tohoto telefonu v drtivé většině stačit. Ke každému kontaktu je možné uložit velké množství různých detailů, málokdy využijete všechny položky, které telefon ke konkrétné osobě nabízí. U svého smartphonu jsem si rychle zvyknul na funkci, kdy mohu jediným stiskem tlačítka zazálohovat všechny kontakty na paměťovou kartu. O to větší radost jsem měl, když jsem stejnou funkci objevil také u modelu G502. Pokud by vám kontakty z telefonu z jakéhokoliv důvodu zmizely, obnovíte je opět jediným kliknutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jedinou změnou je kapacita paměti

Telefon samozřejmě nabízí všechny klasické funkce pro ovládání a práci s hovory, jakou jsou profily, skupiny volajících a podobně. Příjemnou inovaci jsem objevil také u SMS zpráv. Podobně jako u některých dalších nových modelů lze zprávy třídit do různých přednastavených složek (samozřejmě nechybí možnost vytvářet si složky vlastní). Ještě asi větší radost mám z možnosti ukládat SMSky na paměťovou kartu. Konečně nebudou uživatelé zbytečně omezeni a mohu si v telefonu nechávat klidně všechny SMS, které jim přijdou případně které odešlou. Žádná změna se naopak nechystá u emailového klienta ani u editoru MMS zpráv. Faktem je, že žádná změna snad ani není potřeba, vše totiž funguje jak má. Email si poradí s pravidelnou kontrolou schránky, velkými přílohami a podobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Až vám přijde e-mail z telefonu značky Sony Ericsson, určitě to poznáte

Ani u organizačních funkcí žádá velká změna nenastala. Tou asi nejvýraznější je přesun budíků přímo do menu. Uživatel má k dispozici pět nezávislých budíků, u každého může zvolit jiné opakování, vyzvánění, text a také vybrat, jak se má budík chovat v tichém režimu. Zbylé funkce již jsou klasické, nechybí přehledný kalendář, úkoly, poznámky, časovač, stopky, kalkulačka, hlasový záznamník a paměť na kódy. Těžko se tyto funkce hodnotí, když jsou stále stejné a fungují jak mají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jednu výhradu bych ale přeci jen měl, už dlouho čekám, kdy budou hloupé Sony Ericssony umět na úvodní obrazovce ukázat události z kalendáře, jako to umí například Nokie S40 nebo aplikace Moby Today (ta ovšem není zdarma). Z interního zdroje ve společnosti Sony Ericsson víme, že už se na něčem takovém pracuje, bohužel u modelu G502 jsme se ještě nedočkali... Pryč od organizačních funkcí, pojďme se mrknout, co nabízí Sony Ericsson v oblasti zábavy.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson G502, Eri, Nový princip, Str, Celá obrazovka, Son, Interní zdroj, Král, Moby, Občasné využití, Skutečný telefon, Pohodlné prohlížení, Pořízený mobil, Výborný telefon, Známé logo, Celý bok