Sony Ericsson G705: konečně navigace (preview)

Nový vysouvák je dobrý surfař a mistr komunikace, umí také Wi-Fi a ukáže vám cestu. Obstojí ale v konkurenčním boji?

Švédsko-japonský výrobce dnes představil nový model „Géčkové“ řady, čekali jsme jej sice už včera, ale lepší pozdě nežli později. Otázkou ovšem zůstává, zda nejde jen o další nedotažený přístroj oděný do jiného kabátu, kterému něco schází. Výrobce slibuje prvotřídní mobilní internet, komunikaci na všechny způsoby, Wi-Fi připojení, navigaci a mnoho dalšího. Slibně působí i nově uzavřené partnerství s „vládci internetu“ ze společnosti Google, která vlastní i oblíbený portál YouTube. Sony Ericsson nyní slibuje integrovat snadný přístup k těmto službám ve všech budoucích modelech. Tak či onak, dnes je zde oficiálně přístroj s označením G705, pojďme se podívat, zda má potenciál zalíbit se koupěchtivým uživatelům a obstát v silné konkurenci Finů a Jihokorejců na předvánočním trhu.

Navigační plasťák slider

Letmý pohled na některý z obrázků odhaluje avizovaný model vysouvací konstrukce, který ovšem stále působí nepěkným plastovým dojmem, čehož jste si už určitě všimli na fotografii uniknuvší z komunity arabských fanoušků. Přístroj bude k mání ve dvou barevných variantách, jež odliší jen zadní kryt, ten bude buď v černé nebo zlaté barvě. Fyzicky jde o kvádřík vážící necelých sto gramů s rozměry 95 × 47 × 14,3 milimetrů. Na jeho přední straně nejdeme klasické ovládací prvky tvořené navigační klávesou, dvěma kontextovými klávesami, které sousedí s mazacím „céčkem“ a klávesou pro menu činností a obligátním zeleným a červeným sluchátkem. Na pravé straně nás pak čeká už jen ovládání hlasitosti a spoušť fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední straně vévodí displej • doufejme, že klávesnice se vydařila lépe než u „praskajících“ Walkmanů

Přední straně jednoznačně dominuje 2,4 palcový displej s rozlišením 320 × 240 bodů schopný zobrazit 262 tisíc barev. Nad displejem si své místo našla štěrbina reproduktoru a VGA kamerka pro videohovory. Jde tedy o telefon s podporou sítí třetí generace a rychlými daty HSDPA. Jinak G705 umí i čtyři pásma sítě GSM a pomalá data GPRS/EDGE. Konektivita je vůbec silnou stránkou přístroje, umí dnes tolik potřebné Wi-Fi, samozřejmostí je Bluetooth s profilem A2DP a Mass Storage pro připojení k PC pomocí standardního datového USB kabelu a nový standard DLNA. Horší to ale bude s fotoaparátem, který Sony Ericsson ve svých modelech řady W a G docela často šidí o automatické ostření, které má v praxi na výsledné fotografie rozhodující vliv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednoduchý design zadní strany • přisvětlovací dioda a nechráněná čočka fotoaparátu

Googlu fandím

Tato strategie odlišení produktu se bohužel podepsala i na dnešní novince, vestavěný 3,2 Mpx fotoaparát s trojnásobným digitálním zoomem byl o autofocus ochuzen. Můžeme ale jásat na vestavěnou GPS s mapami Googlu a aplikaci Wayfinder. Nudit se nebudete ani s plnohodnotným HTML prohlížečem doplněným o snadné ovládání velikosti stránky a funkcí automatické rotace, takže přístroj sám pozná, zde se na něj díváte svisle či vodorovně. Zprávičky ze svého oblíbeného webu nezmeškáte díky RSS čtečce a e-maily vyřídíte přímo z mobilu už cestou do práce. Hudební funkce nabídnou opět zaběhnutý standard v podobě FM rádia a hudebního přehrávače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné verze se liší zadním krytem • 3,2 Mpx fotoaparát zase nemá automatické ostření

A aby bylo kam uložit hudební či jiné soubory, dostal G705 do výbavy paměť 120 MB a slot na karty Memory Stick Micro (M2). Tuto malou paměťovku, kterou používají pouze Sony Ericssony naleznete i v základním balení, bude ale mít kapacitu pouze 1 GB. Co do výdrže uvádí výrobce až 10 hodin hovoru v síti GSM a nebo 4 hodiny videohovoru v síti UMTS. Pohotovostní doba se pohybuje mezi 350 až 400 hodinami dle sítě. Na pulty obchodů má novinka zamířit ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, cena zatím zveřejněna nebyla. Jinak Vánoční trh bude letos opravdu nabitý, dorazí třeba nové Nokie, ale chystá se i zajímavé LG. Svou troškou do mlýna ale přispěje určitě každý, takže to Sony Ericsson nebude mít před Vánoci vůbec snadné. Otázkou zůstává cena.

Sony Ericsson G705 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 95 × 47 × 14,3 mm, 98 g
  • sítě a data: čtyřpásmový GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), UMTS (2100 MHz), GPRS, EDGE, HSDPA (max. 3,6 Mb/s)
  • displej: TFT, úhlopříčka 2,4", 262 tisíc barev, rozlišení 320 × 240 bodů
  • fotoaparát: 3,2 Mpx bez autofocusu (2 048 × 1 536 pixelů), přední VGA kamera pro videohovory, natáčení videa
  • paměť: vnitřní paměť 120 MB, slot na karty M2
  • multimédia: FM rádio s RDS, hudební (MP3/AAC/MPEG4) a video přehrávač
  • konektivita: Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0, Wi-Fi, DLNA
  • další funkce: GPS, geo-tagging, WAP 2.0, xHTML webový prohlížeč, RSS čtečka, e-mailový klient, Java 2.0, bloggování, vestavěný editor obrázků, organizér
  • výdrž: 10 hodin hovoru, 350 až 400 hodin v pohotovosti
Diskuze (109) Další článek: Canalys Navigation Forum: co se děje v navigačním světě

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson G705, Pře, Uzavřené partnerství, Son, Zaběhnutý standard, Eri