Sony Ericsson HCB-120: handsfree na stůl i do auta

Test Bluetooth handsfree, které dobře poslouží ve voze i na stole. Má pěkný design i displej pro identifikaci volajícího.

Švédsko-japonský výrobce je znám tím, že ke svým telefonům nabízí široký sortiment kvalitního příslušenství. Nezapomíná ani na produkty určené k telefonování v automobilu. Před necelým rokem jste si mohli přečíst test univerzálního Bluetooth handsfree s označením HCB-100. Nyní přichází na trh jeho nástupce HCB-120, který kromě pozměněného designu přináší navíc i monochromatický displej.

SE_HCB-120_01.jpg SE_HCB-120_02.jpg SE_HCB-120_03.jpg SE_HCB-120_04.jpg
Bluetooth handsfree Sony Ericsson HCB-120

Ve tvaru stříšky

Základní koncepce přístroje zůstala zachována. Při postavení na stůl má handsfree tvar nepravidelného kvádru o velikosti 96 × 77 × 22 mm. Pro snadnou manipulaci i přenos to jsou příjemné rozměry. Ani hmotnost 110 g vás nebude nijak zvlášť obtěžovat. Hlavní část horní strany zabírá černá tkanina, která zakrývá hlasitý reproduktor. Je na ní umístěno efektní logo výrobce. Na stříbrném zaobleném pásku najdete čtyři tlačítka. Kromě klasických tlačítek pro zahájení a ukončení hovoru je zde i klávesa pro vypnutí mikrofonu a klávesa pro synchronizaci a přepínání mezi spárovanými telefony.

SE_HCB-120_05.jpg SE_HCB-120_07.jpg SE_HCB-120_08.jpg SE_HCB-120_09.jpg
Horní plochu pokrývá černá tkanina • čtveřice tlačítek pro ovládání handsfree

Další ovládací prvky jsou umístěny po stranách. Vpravo je ukryté vypínací tlačítko, vlevo pak kolečko pro regulaci hlasitosti a konektor Fast port. Handsfree je vybaveno blíže nespecifikovanou baterií, která není bohužel uživatelsky výměnná. Tímto konektorem ji pak jednoduše nabijete. Použít můžete vlastní síťovou nabíječku od telefonu Sony Ericsson, případně nabíječku do cigaretového zapalovače, která je součástí balení. Podle oficiální specifikace by měla baterie na jedno nabití vydržet až 24 hodin hovoru nebo 450 hodin v pohotovostním stavu. Výdrž je tedy dostatečná. Handsfree si řekne o nový příděl energie tak jednou za týden.

SE_HCB-120_06.jpg SE_HCB-120_12.jpg SE_HCB-120_13.jpg SE_HCB-120_14.jpg
Na levém boku najdete konektor Fast port a kolečko pro ovládání hlasitosti • vpravo je vypínací tlačítko

Obsahuje polohové čidlo

Jak jsem již zmínil v úvodu, hlavní inovací oproti předchůdci je přidání displeje. Najdete jej přibližně uprostřed zkosené plochy s vodorovnými proužky. Je monochromatický, na černém pozadí zobrazuje světlé písmo. Neoslní sice rozlišením, pro zobrazení základních informací ale postačuje. V pohotovostním stavu si můžete přečíst jméno připojeného telefonu a stav baterie, zobrazuje ale také telefonní číslo nebo jméno volajícího či volaného.

SE_HCB-120_10.jpg SE_HCB-120_11.jpg SE_HCB-120_18.jpg SE_HCB-120_19.jpg
Novinkou oproti předchůdci je přidání displeje • detail mikrofonu • nabíječka do cigaretového zapalovače

Handsfree obsahuje polohové čidlo, které pozná, zda zařízení stojí na stole nebo visí na sluneční cloně v automobilu. Podle toho přizpůsobí orientaci písma na displeji. Nikdy tak text nebudete muset číst „vzhůru nohama“. Mikrofon již není umístěn na výklopné tyčince, jak tomu bylo u předchůdce. Ukrývá se za dvojicí malých štěrbin nalevo od displeje.

SE_HCB-120_displej_01.jpg 
Displej handsfree v různých situacích

Handsfree je uzpůsobeno pro dvojí umístění. Na stole stojí pevně díky čtveřici gumových nožiček, na sluneční clonu automobilu jej přichytíte dodanou sponou. Ta se zasouvá do drážek na spodní straně přístroje a lze i orientovat na všechny čtyři směry. Manipulace s ní ale není příliš příjemná. Ve sluneční cloně drží pevně, ale pokud je clona potažena jemným a měkkým materiálem, může v ní zanechat prohlubně. Toto umístění je bohužel praktické pouze do doby, než sluneční clonu budete potřebovat vyklopit. V tomto případě z ní handsfree musíte sundat a znovu jej přichytit na opačné straně clony. Protože tuto operaci řidič za jízdy sám jednou rukou nezvládne, raději po vyklopení clony handsfree odložte do přihrádky ve středové konzole.

SE_HCB-120_15.jpg SE_HCB-120_16.jpg SE_HCB-120_17.jpg 
Spona se k handsfree připevňuje zasunutím do drážek

Nabízí barevné odlišení

Srozumitelnost je i při jízdě po dálnici ve vyšších rychlostech oboustranně velmi dobrá. Handsfree disponuje digitálním zpracováním zvuku, které zajistí odstranění hluku vozidla a dalších rušivých zvuků. Výrobce také slibuje automatickou úpravu hlasitosti. Této funkce jsem si při užívání ale prakticky nevšimnul. I tak je maximální hlasitost dostatečná. Zařízení je duplexní, v jeden okamžik mohou hovořit obě strany.

SE_HCB-120_displej_02.jpg
Ukázka barev písma na displeji (nejsou zobrazeny všechny možnosti)

Handsfree je možné spárovat až s pěti telefony. V jeden okamžik ale může být připojen jen jeden. Pro každý telefon přitom může být nastavena jiná barva podsvícení displeje, kterou lze zvolit z opravdu široké škály. Stačí tedy jen letným pohled a snadno zjistíte, zda je připojen právě váš telefon.

SE_HCB-120_21.jpg SE_HCB-120_22.jpg SE_HCB-120_23.jpg SE_HCB-120_24.jpg
Připevnění do automobilu na sklopenou sluneční clonu

Handsfree samozřejmě podporuje hlasové vytáčení i rychlé vytočení posledně volaného čísla. Po zapnutí se automaticky připojí ke spárovanému telefonu v okolí. Jakmile ale s telefonem odejdete z dosahu, pro opětovné připojení je nutné stisknout klávesu pro zahájení hovoru. Nepotěšila mě agresivní monofonní melodie, která se ze zařízení ozve při příchozím hovoru. Nelze ji bohužel změnit, pokud vám ale postačí zvonění telefonu, můžete ji zcela ztišit.

SE_HCB-120_20.jpg SE_HCB-120_25.jpg SE_HCB-120_26.jpg
Pevná spona může v potahu sluneční clony zanechat prohlubně

Univerzální pomocník

Sony Ericsson HCB-120 je možné plnohodnotně používat i s telefony jiných značek. U Sony Ericssonů dojde po připojení k aktivaci vyzváněcího profilu ve vozidle, který u některých modelů trvale podsvicuje displej i klávesnici. Po odpojení telefonu se ale původní profil zpět již nevrátí.

SE_HCB-120_27.jpg SE_HCB-120_28.jpg SE_HCB-120_29.jpg SE_HCB-120_30.jpg
Na vyklopenou slunenční clonu lze handsfree připevnit dvěma způsoby

Nové handsfree od Sony Ericssonu je praktický a univerzální pomocník. Hodí se pro ty, kteří často mění automobily nebo nechtějí nosit v uchu tradiční Bluetooth sluchátko. Při výběru handsfree do automobilu bych ale dal přednost instalaci pevné sady. Tu nemusíte nabíjet, při hovoru automaticky ztiší autorádio a neztíží manipulaci se sluneční clonou. Je ale dražší a nelze ji přenášet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předchozí model Sony Ericsson HCB-100 si stále můžete koupit

Handsfree HCB-120 si můžete pořídit za cenu okolo dvou a půl tisíce korun. Starší model HCB-100 bez displeje je stále v prodeje a seženete ho přibližně o pět set korun levněji.

Diskuze (9) Další článek: iPhone: v Británii O2, v Německu T-Mobile

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Rychlé vytočení, Duplex, Eri, Handsfree, Stůl, Rušivý zvuk, Základní koncepce, Opětovné připojení, Tkanina, Son, Široký sortiment, Auto, Spárovaný telefon