Sony Ericsson: horké novinky pro rok 2008

Tři nové přírůstky Sony Ericssonu: dva Walkmany a jedno stylové véčko. K tomu spousta příslušenství!
Kapitoly článku
  • W760i, W350i
  • Z555i, stylové příslušenství, pouzdra, hudební příslušenství

Sony Ericsson Z555i: véčko zahalené v mozaice

Řada Z je v portfoliu Sony Ericsson vyhrazena pro telefony véčkové konstrukce. Když se má jednat o stylové véčko, musí se přidat i stylové označení se třemi pětkami – a máme tu Z555i. Po vzoru konkurenční Nokie 7500 a 7900 Prism se i švédsko-japonský výrobce nechal v designu inspirovat geometrickými útvary a přichází s telefonem šikmo posetým samými čtverci a obdélníky. Tento tvar mají reproduktory, čočka fotoaparátu a samozřejmě i tlačítka klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Najdi čtyři rozdíly...

Čtverečkovanou mánii „odskákal“ i vnější OLED displej. Po dobu své nečinnosti je zakryt oponou ze čtverců, která ustoupí pouze v době jeho aktivování. Jedná se o jeden ze zajímavých stylotvorných prvků tohoto telefonu. Uvidíme, jak bude „maskovaný“ displej vypadat v praxi a zda nebude tento efekt na úkor praktickému používání. Hlavní vnitřní displej se naštěstí žádného experimentování se vzory neúčastnil, jedná se o klasický 1,9" TFT panel s rozlišením 176 × 220 pixelů a 262 tisíci zobrazitelných barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Rozměrově bude nový Z555i asi trochu bumbrlíček. Výrobce udává parametry 95 × 49 × 16,5 mm a hmotnost 95 gramů. Stylový mobil by si přece jen zasloužil o nějaký ten gram a milimetr méně. Třeba mu to ale prominete výměnou za některé stylové vychytávky. Z555i například nabízí možnost bezdotykového ovládání určitých funkcí. Mávnutím ruky nad přístrojem je možné ztlumit vyzvánění příchozího hovoru nebo odložit vyzvánění budíku. Schémata v telefonu jsou provázána s kalendářem a automaticky se mění podle roční doby. Překvapit vás mohou také v některé významné dny, jako je například Nový rok.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Integrovaný fotoaparát disponuje rozlišením 1,3 Mpx a čtyřnásobným digitálním zoomem. Přístroj podporuje obrázkové blogování, nechybí ani hudební přehrávač a FM rádio. Vnitřní paměť 12 MB rozšíříte kartami Memory Stick Micro (M2), tentokrát si však budete muset připlatit, karta není součástí balení. K datovým přenosům poslouží Bluetooth s profilem A2DP a podpora rychlé datové sítě EDGE.

Sony Ericsson Z555i vstoupí na český trh už letos v březnu a prodávat se bude verze v černé barvě. Starorůžové provedení, určené především pro ženy, se k nám nejspíš oficiálními distribučními kanály nedostane.

Sony Ericsson Z555i ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 95 × 49 × 16,5 mm, 95 g
  • sítě: GSM 900/1 800/1 900 MHz
  • datové přenosy: GPRS, EDGE
  • konektivita: Bluetooth 2.0, USB 2.0 (konektor Fast-Port), podpora Mass Storage
  • displej: vnitřní: aktivní TFT, úhlopříčka 1,9 ", rozlišení 176 × 220 bodů, 262 tisíc barev, vnější: monochromatický OLED, rozlišení 128 × 36 bodů
  • paměť: vnitřní paměť 12 MB, slot pro paměťové karty Memory Stick Micro
  • fotoaparát: 1,3Mpx fotoaparát, 4× digitální zoom, obrázkové blogování
  • multimediální funkce: přehrávač hudby a videa, FM rádio, záznam zvuku, 3D hry
  • další funkce: Wap 2.0 xHTML, RSS čtečka, e-mailový klient, SMS, MMS, Instant Messaging, organizér, Java
  • výdrž: 360 hodin v pohotovosti, 8 hodin hovoru
  • obsah balení: Z555i, baterie, nabíječka, stereo sluchátka
  • předběžná cena: 3 990 Kč (může se změnit např. v závislosti na vývoji kurzu CZK/EUR)

Stylové příslušenství a pouzdra

Sony Ericsson na veletrhu CES v Las Vegas společně s novými telefony uvedl také řadu doplňkového příslušenství a stylových pouzder, která mají podtrhnout designovou výjimečnost zejména véčka Z555i. V souvislosti s tímto modelem byla představena čtyři elegantní kožená pouzdra IDC-21 až IDC-24 a tři nové headsety.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ve stylových pouzdrech se bude vyjímat hlavně véčko Z555i, poslouží ale i pro jiné telefony

Stylový headset HBH-PV770 nemá klasický úchyt, k uchu se připevňuje pouze zatlačením do sluchovodu. Nepřekáží tak sice při nošení brýlí, ale nemusí dokonale padnout do každého ucha. Prodávat by se měl za 850 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HBH-PV770 nemá úchyt, a tak se tvaru zvukovodu snaží přizpůsobit alespoň různými velikostmi objímek

Headsety HBH-PV708 a HBH-PV712 jsou klasické konstrukce s nízkou hmotností. Druhý jmenovaný model dokáže redukovat okolní hluk a má vyměnitelné kryty – každý si ho tak může barevně přizpůsobit svému stylu nebo barvě telefonu. Přepokládané prodejní ceny headsetů jsou 1 290 Kč pro HBH-PV708 a 1 150 Kč pro HBH-PV712.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
HBH-PV708 ve třech barvách • HBH-PV712 s vyměnitelnými kryty

Designová kolekce kožených pouzder na mobilní telefony a tři nové headsety budou na český trh uvedeny v únoru tohoto roku.

Příslušenství pro poslech hudby

K hudebním telefonům z rodiny Walkman přibylo další nové příslušenství. Jedním z nich je odolné pouzdro MAS-100 s integrovaným reproduktorem. Tohle zajímavé pouzdro slouží nejen pro ochranu přístroje, ale především pro hlasitý poslech hudby, a to i venku. Pouzdro s reproduktorem MAS-100 existuje ve dvou barvách – zlaté a stříbrné – a na trh bude uvedeno v průběhu druhého čtvrtletí tohoto roku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ochranné hudební pouzdro MAS-100 s vestavěným reproduktorem 

Své řady rozšířilo i portfolio stereo sluchátek a handsfree. Nový Bluetooth headset HBH-DS205 nabídne vedle klasických hlasových funkcí i možnost poslechu hudby. Mikrofon i tlačítko pro vyřízení hovoru v režimu handsfree jsou umístěné přímo na ovladači. Bluetooth Headset HBH-DS205 bude na českém trhu dostupný během druhého čtvrtletí tohoto roku v šedém barevném provedení, a to za cenu 1 690 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Stereo sluchátka HBH-DS205
  • W760i, W350i
  • Z555i, stylové příslušenství, pouzdra, hudební příslušenství

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson W350i, Sony Ericsson W760i, Sony Ericsson Z555i, Pro +, Mávnutí ruky, Nov, Pořízený záznam, Vyměnitelný kryt, Son, Novinky, Eri, Zbytečný luxus, Odolné pouzdro, Rok