Sony Ericsson J210i: cena přebije všechno (test)

Sony Ericsson připravil velmi levný klasický telefon pro nenáročné uživatele. Vyniká výborným konstrukčním zpracováním a pohodlnou klávesnicí, v oblasti funkcí se ale nepředá. Je opravdu tak jednoduchý a vhodný pro nováčky, jak se tváří?

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 • mobile phone in English catalogue

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • nízká cena
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • přesný joystick a dobrá klávesnice

Hlavní nedostatky

  • pomalé reakce telefonu
  • pasivní displej
  • slabá funkční výbava
  • chybí Java


Sony Ericsson si vyšlápnul na úspěšnou cestu mezi telefony pro nejnáročnější. Důkazem jsou špičkové modely K750i a W800i, co nevidět je tu otočný walkman pro 3G s označením W900i (podívejte se na naše setkání s ním). Všechny tyto modely jsou ale drahé, v době svého uvedení na trh nešla cena prvních dvou pod deset tisíc, W900i bude atakovat dokonce hranici o dekádu vyšší.

Je tedy třeba posílit úspěšnost na trhu i „zespodu“, levnými modely. Již dlouho známe K300i, nedávno jsme vyzkoušeli jeho povedenou odvozeninu J300i a dnes je tu J210i, který se prodává za dva a půl tisíce. Má jasné poslání – uspět tam, kde cena je všechno a na ostatním záleží až v druhé řadě.

    
Zelená a šedá varianta J210i na oficiálních fotografiích

Je tu těsno

Mezi mobilními telefony v cenách pod tři tisíce korun je doslova nehorázná tlačenice. Výrobce se tak pro úspěch svého laciného modelu může vydat cestou velmi malých rozměrů či atraktivního designu. Nebo může implementovat vlastnost, která je v dané třídě nevídaná, a to třeba i za tu cenu, že na takovém telefonu bude spíše tratit než vydělávat – čistě pro zlepšení povědomí o značce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živé fotografie Sony Ericssonu J210i

O atraktivnosti Sony Ericssonu J210i musí popřemýšlet každý podle svého gusta. Rozměry jsou ale pro ty, kteří mají rádi „kolibříky“ výborné, 101 × 43 × 19 milimetrů a hmotnost jen 75 gramů dělají z J210i v ruce opravdovou drobnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • srovnání s platební kartou

Použité materiály byly vybrány vhodně, nezůstávají na nich otisky prstů, dokonce ani na velké stříbrné ploše okolo displeje. Musím pochválit konstrukční zpracování; u tak levného modelu to rozhodně není samozřejmost a ani při psaní a pevném stisku v ruce neuslyšíte zaskřípání. Šedavé barevné provedení není z těch, které by chytalo za oko „kolemhledícího“, pro takové účely bude vhodnější pořídit si variantu se zelenou metalízou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran

Telefon vypadá prohnutý, ale záda jsou zcela rovná. Dojem zakřivení vytváří vlnka jinak barevného plastu na bočních stranách telefonu. Kromě ní ale po obvodu těla J210i nenajdeme nic zajímavého, co by přilákalo oko, hladkou linku narušuje jen sklíčko infraportu na pravé straně. Nahoře je očko pro poutko, vespod pak zdířka pro sluchátka a starší typ systémového konektoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor a zdířka sluchátek • očko pro poutko • sklíčko infraportu

Zadní plochu narušuje jen masivní hvězdice nad hlasitým reproduktorem a plastické logo výrobce. Uvnitř pod krytem se schovává akumulátor Li-Pol s kapacitou 700 mAh, který by měl telefonu dodat energii až na čtyři a půl hodiny hovoru nebo 200 hodin výdrže v pohotovostním režimu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie • místo pro SIM

Proč to retro?

Alfanumerická tlačítka klávesnice jsou uspořádána ve čtyřech pravidelných řadách. Oválky se mačkají docela pohodlně, stisk je jistý. Jen mohly být vyrobeny z materiálu, po kterém by bříško prstu méně klouzalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S klávesnicí se pracuje dobře

Naopak joysticku není co vytknout. Vychylování do stran je krátké a přesné, s adekvátním odporem a při potvrzování se tyčinka neklátí. Nad okolní prohloubení vystupuje tak akorát, aby se prst mohl dobře zapřít o jeho ostré hrany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick je přesný a vystupuje tak akorát

Velkým zklamáním byl pro mě návrat ke starému způsobu ovládání: nejsou tu kontextové klávesy, nahradila je tlačítka „Yes“ a „No“ se sluchátky pro ovládání hovorů. Vyvolání kontextové nabídky se teď děje pomocí zvláštní klávesy vlevo od joysticku, kde na jiných modelech Sony Ericssonu najdeme typickou „vracečku“. Na svém místě zůstalo tedy jen korekční tlačítko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podivný návrat ke starému ovládání

Raději ve tmě

Podsvětlení klávesnice je oranžové. Světlo nevystupuje z mezer mezi tlačítky, ale prosvítá průhlednými čísly a písmeny. Jsou podsvětleny i funkční klávesy, joystick zůstává ve tmě. U krajních řad čísel oranžová ztrácí na intenzitě, i tak ale můžeme mluvit o zvýraznění dostatečném.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má oranžové podsvětlení

Displej levného Sony Ericssonu má čtvercové rozměry 29 × 29 milimetrů, na kterých se prohání 128 × 128 obrazových bodů. Neprohání se ale zdaleka svižně, loudavé STN modelu J210i je prostě šedý průměr mezi všemi ostatními pasivními displeji. Vzhledem k ceně telefonu to ale lze chápat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě

Kontrast i svítivost jsou slušné, horší je to s pozorovacími úhly – už při mírném natočení se začínají převracet barvy obraz slábne rychleji, než by bylo vhodné. Přímý sluneční svit je pro displej J210i rovněž zabiják a pro vás pak hráč na nervy, budete stěží luštit textovku.


V další kapitole
si ukážeme, co všechno telefon umí. Začneme adresářem a přes telefonování a zprávy se dostaneme k doplňkovým funkcím

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Nokia 1600, Sagem myC-2, Siemens A70, Siemens CF62, Sony Ericsson J210i, Sony Ericsson J300i, Sony Ericsson T290i, Jednoduchá věc, Son, Vesmírná střílečka, Celý vzhled, Šedý průměr, Slabá funkční výbava, Test, Pře, Cena, Eri