Sony Ericsson K300i: šampion na léto (test)

Nový Sony Ericsson K300i je levný a elegantní telefon s integrovaným fotoaparátem, mnoha zajímavými funkcemi a čertovsky rychlou Javou. Designem navazuje na legendární model T610, cena ale byla nastavena pod pět tisíc korun.

Uspořádejte si čas

Možnosti organizace času jsou v podstatě základní a dnes již nikoho nepřekvapí. Kromě jednoduchého (a jako obvykle stále stejného) kalendáře nabízí telefon ještě úkolovník, poznámky, budík, časovač (minutka), stopky a kalkulačku.


Nabídka doplňkových funkcí je poměrně bohatá

Události v kalendáři sice nemůžou být opakované, zato mohou trvat libovolnou dobu a také upozornění může být vůči události v jakémkoli předstihu. Úkoly můžete přiřazovat k jednotlivým dnům, splněné úkoly jsou odlišeny změnou uvozujícího piktogramu. „Poznámkovník“ používá pro tvorbu zpráv editor textovek – jedná se tedy o běžné textovky, které jsou pouze uloženy do vnitřní paměti telefonu.

  
Kalendář v měsíčním a týdenním náhledu • úkolovník

Budíky jsou k dispozici dva. První je normální, druhý pak opakovaný a oba jsou na sobě nezávislí. Sdílí pouze jedinou volitelnou melodii.

Javový sprinter

Sony Ericsson K300i nás překvapil rychlostí aplikací vytvořených v mobilní Javě. V testech jBenchmark 1.0 | 2.0 dosáhl překvapivého výsledku 3773 | 175, což jej dostává na přední příčky javových mobilních telefonů. U přístroje této třídy jsme takhle vysoký výsledek opravdu nečekali. Java je v tomto mobilu navíc rozšířena o 3D technologii Mascot Capsule Engine Micro3D Edition, která má urychlit ještě více tvorbu a hraní trojrozměrných her. Bohužel, základní dvě hry dodávané s přístrojem mnoho trojrozměrných kejklí nepředvedou.


V telefonu jsou připraveny dvě hry

Datové přenosy má v telefonu na starosti podpora rychlých dat prostřednictvím GPRS, ovšem v překvapivě nízké konfiguraci třídy 8. Je pravdou, že při mobilním wapovém použití telefonu si tohoto rozdílu téměř nevšimnete, pokud budete chtít použít Sony Ericsson K300i jako mobilní modem pro připojení běžného stolního počítače k internetu, bude již pokles rychlost citelnější.

Zkrátka fotí

Maximální velikost fotografie vychází z fyzického rozlišení snímacího čipu, tj. 640 × 480 obrazových bodů. Ale i přesto telefon dokáže pořizovat fotky v megapixelovém rozlišení, cílového rozlišení 1 280 × 960 bodů dosahuje softwarovou interpolací. Na fotografiích těchto „jakomegapixelových“ fotografiích se pak úplně ztrácí kresba a detaily a proto se dá předpokládat, že příliš často tohoto rozlišení používat nebudete.

   
Hledáček fotoaparátu • nabídka fotoaparátu • výběr rámečku fotografie

Snímky pořízené ve standardním VGA rozlišení jsou však velmi dobré. Kromě zmiňovaných rozlišení si můžete vybrat ještě z dalších dvou, na výběr máte také dva stupně kvality obrázků. U rozlišení 640 × 480 bodů se snímek ukládá asi tři sekundy, u megapixelového formátu asi osm sekund. S vestavěnými efekty lze pořizovat černobílé, negativní, sépiově zabarvené snímky, je zde také solarizační efekt. Obrázky můžete doplňovat s různými více či méně vtipnými rámečky. Jen pro úplnost se sluší dodat, že telefon obsahuje čtyřnásobný digitální zoom a umí také natáčet video nevalné kvality.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Letní hitovka

Sony Ericsson K300i je dobře vybavený mobil, který bude vyhovovat většině běžných uživatelů. Jedinou slabinou funkční výbavy je omezená kapacita adresáře. Rozměry a hmotnost jsou příjemně malé, vzhled je střízlivý, ale zároveň elegantní, displej kvalitou dostačující, ovládání poměrně pohodlné. S cenou, která nepřekročí pět tisíc korun, má tedy velkou šanci stát se hitem blížícího se léta.

Podrobné parametry k telefonu najdete v katalogu mobilů.

Plusy a minusy

+ funkční výbava a příznivá cena
+ design
+ mp3 vyzvánění

- horší tlačítka
- pasivní displej
- kalendář bez opakování


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K300i, Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson T610, Drahý model, Elegantní displej, Šampión, Nezaměnitelný rukopis, Rozmazaná fotografie, Léto, Test, Eri, Omezená kapacita, Testovací hovor, Son, Sam