Sony Ericsson K310i: zahraje MP3 a moc nestojí (test)

Sony Ericsson uvádí na náš trh nový telefon určený pro široké spektrum uživatelů. Nese označení K310i a zaujme zejména jednoduchým líbivým designem, VGA fotoaparátem, MP3 vyzváněním a snadným ovládáním. Zájemci o povedený telefon za nízkou cenu tak mají na výběr dalšího kandidáta.
Kapitoly článku

Prostředí a ovládání: tlačítka se sluchátky nejsou potřeba

Ovládání ani uživatelské prostředí nic nového nepřináší. Vše se drží zaběhnutých standardů. Pohotovostní displej obsahuje v horní části indikátor stravu baterie a intenzity signálu a jméno operátora. Dole pak najdete digitální hodiny a datum společně s popisky funkcí kontextových kláves. Na pozadí pohotovostního displeje může být umístěna i animovaná tapeta nebo fotografie z vestavěného fotoaparátu. Po chvíli ji vystřídá spořič displeje.

  
Dvě možnosti vzhledu pohotovostního displeje • hlavní nabídku tvoří matice ikon

Do hlavní nabídky se vstupuje stiskem joysticku nebo pravým kontextovým tlačítkem. Jak je u nových telefonů Sony Ericsson zvykem, je celá animovaná bez možnosti animace vypnout. Dle mého názoru ale animace práci příliš nezpomalují a já jsem si na ně rychle zvyknul. Hlavní nabídku tvoří matice devíti ikon, které není možné přeskládat. Další položky jsou již jen textové. Pohyb v menu je dostatečně rychlý, telefon se rozhodně neloudá. Veškeré operace se provádí joystickem a kontextovými klávesami, tlačítkem se zpětnou šipkou se vrátíte o úroveň výše, korekční tlačítko slouží k mazání znaků, zpráv i jiných záznamů. Tento způsob ovládání mi připadá logický a intuitivní. Menu lze procházet i pomocí klávesových zkratek.

  
Vzhled menu lze změnit pomocí schémat

Pro urychlení práce lze jednotlivým směrům joysticku navolit prakticky libovolnou funkci výběrem přímo z menu, jen směr nahoru je napevno přiřazen vstupu do Správce souborů. Praktické je i Menu činností, které se vyvolání tlačítkem na pravém boku. Palcem se ovšem hůře tiskne. Má tři záložky: v první se zobrazují zmeškané události, do druhé si uložíte nejpoužívanější funkce a do třetí odkazy na oblíbené wapové stránky.

Fotoaparát: VGA, víc čekat nelze

Vestavěnými fotoaparáty se dnes pyšní i telefony levnějších kategorií. Tento má čip s VGA rozlišením, maximální velikost fotek je tedy 640 × 480 bodů. Přímo v telefonu ale lze fotografie softwarově interpolovat na rozlišení 1280 × 960. Jejich kvalita na pravý megapixel ale nedosáhne. Fotoaparát se aktivuje podržením bočního tlačítka, klávesou zkratkou nebo v hlavní nabídce. Při pořizovaní fotografií se telefon drží klasicky „nastojato“, hledáček tak nevyužívá celý displej. Jako spoušť slouží joystick nebo boční tlačítko. Nastavení fotoaparátu je ovšem poměrně široké: tři velikosti snímku, noční režim, samospoušť, čtyři barevné efekty, dvě úrovně komprese, čtyři zvuky závěrky, panoramatické fotografie, vkládání rámečků nebo sekvence několika snímků. Toto vše fotoaparát umožňuje.


Hledáček fotoaparátu a videokamery • nabídka fotoparátu

Při nízkých rozlišeních lze využít i čtyřnásobný digitální zoom. Nastavení vyvážení bílé, kompenzace expozice, přisvětlovací dioda a zrcátko pro autoportréty ale zcela chybí. Zvuk spouště lze vypnout aktivací tichého režimu.

Snímky z vestavěného fotoaparátu: 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázka barevných efektů:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Interpolovaná a panoramatická fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové video natočené telefonem:

Fotoaparát zvládne také natáčet video se zvukem ve formátu 3GP v rozlišení 176 × 144 bodů. Jeho délka je omezena jen volnou pamětí. Vnitřní paměť telefonu činí přibližně 15 MB, takže na VGA fotografie bude místa dost. Kvalita snímků ale není samozřejmě nijak úžasná. Fotografie jsou neostré, místy přepálené, s nevěrnými barvami. Překvapující je ale dobře čitelný vyfotografovaný text. Víc ovšem od telefonu za nízkou cenu čekat nelze. Vstup do fotogalerie najdete přímo jako jednu z položek hlavní nabídky, fotky lze prohlížet na celém displeji nebo spustit jako prezentaci.


Fotogalerie • fotografie lze prohlížet i přes celý displej • nabídka fotogalerie

 
Správce souborů • ukazatel stavu paměti

Telefonování: velký seznam v malém telefonu

Sony Ericsson K310i je triální telefon, podporuje tedy GSM sítě o frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz. Pro telefonování je velmi dobře vybaven. Telefonní seznam pojme rovných tisíc jmen, můžou být ale zobrazeny jen kontakty v telefonu nebo na SIM kartě. Obojí není možné. Ke každému kontaktu lze uložit mnoho údajů: jméno, pět telefonních čísel, e-mailovou a webovou adresu, dvě poštovní adresy, poznámku, obrázek, hlasový povel, vyzváněcí melodii a narozeniny, které se objeví i v kalendáři. Mezi kontakty se pak vyhledává postupný psaním a mohou být seřazeny podle jména nebo příjmení. K dispozici je i hlasové vytáčení, záznamník hovorů, hlasité handsfree a roztřídění jmen do skupin, podle nichž lze filtrovat hovory. Zvuk ve sluchátku je při hovoru přirozený i dostatečně hlasitý.

  
Telefonní seznam • vyhledávání probíhá postupným psaním • možnosti práce s kontakty

Do výpisu hovorů se dostanete stiskem levého kontextového tlačítka na pohotovostním displeji. Seznam je přehledný a obsahuje čtyři záložky. V první jsou všechny uskutečněné i neuskutečněné hovory, v dalších jsou pak hovory roztříděné podle typu. Telefon nabízí i sedm vyzváněcích profilů, které se rychle přepínají krátkým stiskem vypínacího tlačítka. Každý profil má svou nezaměnitelnou ikonku podle prostředí, pro které je určen. V profilech lze nastavovat hlasitost vyzvánění, vibrace, zvuky klávesnice apod. Vyzváněcí melodie i upozornění na zprávu jsou ale pro všechny profily společné. Telefon umí vyzvánět jakýmkoliv souborem ve formátu MP3, AMR a MID. Polyfonie zvládá až čtyřicet hlasů najednou. Tichý režim je samostatnou položkou a lze jej aktivovat odděleně.

  
Editace kontaktu • výběr typu čísla • přiřazení obrázku a vyzváněcí melodie

Zprávy zvládá dokonale

I levný telefon si dnes poradí se všemi druhy zpráv. Základem jsou ale stále zprávy SMS, které lze vytvářet na čtyřech řádcích. Pro čtení je o jeden řádek k dispozici více. Při psaní pomáhá slovník T9, který má kvalitní slovní zásobu. Jedna SMS může mít maximálně deset částí, přičemž odpočítávání znaků začíná až při posledních dvaceti znacích u konce každé části. Napsanou esemesku lze snadno převést na MMS. Odeslané zprávy se automaticky ukládají do složky pro ně vyhrazené. Paměť pro SMS činí zřejmě 200 zpráv. Ukazatel zaplněnosti paměti pro zprávy ale v telefonu není. Na přijatou zprávu může upozorňovat jakákoliv melodie uložená v telefonu nebo šest zvuků připravených od výrobce. Telefon zvládá i standard EMS pro posílání monofoniích melodií a černobílých obrázků přes textovky.


Nabídka zpráv • psaní textovky • slovník T9 zprávy nezkracuje

Do multimediální zprávy lze vložit obrázek, zvuk, text i video. Objekty snadno rozmístíte na několik stránek, přičemž hned vidíte, co jste vložili. Vše si pak můžete zkontrolovat v náhledu. Maximální velikost jedné MMS je 300 kB. Multimediální zprávy se ukládají do společné složky se zprávami textovými. V nabídce je i hlasová zpráva poslaná přes MMS.

 
Čtení MMS • tvorba e-mailu • nabídka e-mailového klienta

E-mailový klient je stejný jako v jiných telefonech značky Sony Ericsson, dokáže pracovat s několika účty, zvládá protokoly POP3, IMAP4 a SMTP a nové e-maily lze kontrolovat i automaticky ve zvoleném časovém limitu. Stáhnout si můžete zprávy celé nebo jen jejich hlavičky. Čeština mu problémy nedělá.


Ve třetí kapitole se podíváme na funkce pro organizaci času, zábavu i data. Na závěr ještě telefon zhodnotíme.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K310i, Rovný tisíc, NÉST, Zaběhnutý standard, Hlasová zpráva, Son, Moc, Eri, Test, Mastný prst, Skládání hudby