Sony Ericsson K510i: černý sympaťák s megapixelem (test)

Sony Ericsson K500i už z našeho trhu dávno zmizel. Teprve nyní ale přichází jeho právoplatný nástupce s označením K510i. Jedná se o sympatický telefon střední třídy, který kromě povedeného vzhledu nabídne i aktivní TFT displej, 1,3megapixelový fotoaparát a Bluetooth. Video!

Telefonování: tisíc jmen dnes standardem

Sony Ericsson K510i je triální telefon, podporuje tedy GSM sítě o frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz. Pro telefonování je velmi dobře vybaven. Telefonní seznam pojme rovných tisíc jmen, můžou být ale zobrazeny jen kontakty v telefonu nebo na SIM kartě. Obojí není možné. Ke každému kontaktu lze uložit mnoho údajů: jméno, pět telefonních čísel, e-mailovou a webovou adresu, dvě poštovní adresy, poznámku, obrázek, hlasový povel, vyzváněcí melodii a narozeniny, které se objeví i v kalendáři. Mezi kontakty se pak vyhledává postupný psaním a mohou být seřazeny podle jména nebo příjmení. K dispozici je i hlasové vytáčení, záznamník hovorů, hlasité handsfree a roztřídění jmen do skupin, podle nichž lze filtrovat hovory. Zvuk ve sluchátku je při hovoru přirozený i dostatečně hlasitý.

  
Vytáčení čísla • telefonní seznam • detaily kontaktu

Do výpisu hovorů se dostanete stiskem levého kontextového tlačítka na pohotovostním displeji. Seznam je přehledný a obsahuje čtyři záložky. V první jsou všechny uskutečněné i neuskutečněné hovory, v dalších jsou pak hovory roztříděné podle typu. Telefon nabízí i sedm vyzváněcích profilů, které se rychle přepínají krátkým stiskem vypínacího tlačítka. Každý profil má svou nezaměnitelnou ikonku podle prostředí, pro které je určen. V profilech lze nastavovat hlasitost vyzvánění, vibrace, zvuky klávesnice apod. Vyzváněcí melodie i upozornění na zprávu jsou ale pro všechny profily společné. Telefon umí vyzvánět jakýmkoliv souborem ve formátu MP3, AMR a MID. Polyfonie zvládá až čtyřicet hlasů najednou. Tichý režim je samostatnou položkou a lze jej aktivovat odděleně.

  
Skupiny volajících • výpis hovorů • výběr vyzváněcího profilu

Zprávy: nic podstatného nechybí

Sony Ericsson K510i je dobře vybaven i pro všechny druhy zpráv. Základem jsou ale stále zprávy SMS, které lze vytvářet na čtyřech řádcích. Pro čtení je o jeden řádek k dispozici více. Při psaní pomáhá slovník T9, který má kvalitní slovní zásobu. Jedna SMS může mít maximálně deset částí, přičemž odpočítávání znaků začíná až při posledních dvaceti znacích u konce každé části. Napsanou esemesku lze snadno převést na MMS. Odeslané zprávy se automaticky ukládají do složky pro ně vyhrazené. Paměť pro SMS činí zřejmě 200 zpráv. Ukazatel zaplněnosti paměti pro zprávy ale v telefonu není. Na přijatou zprávu může upozorňovat jakákoliv melodie uložená v telefonu nebo šest zvuků připravených od výrobce. Telefon zvládá i standard EMS pro posílání monofoniích melodií a černobílých obrázků přes textovky.


Nabídka zpráv • psaní SMS • zobrazení uložené zprávy

Do multimediální zprávy lze vložit obrázek, zvuk, text i video. Objekty snadno rozmístíte na několik stránek, přičemž hned vidíte, co jste vložili. Vše si pak můžete zkontrolovat v náhledu. Maximální velikost jedné MMS je 300 kB. Multimediální zprávy se ukládají do společné složky se zprávami textovými. V nabídce je i hlasová zpráva poslaná přes MMS.


Tvorba MMS • posílání e-mailu

E-mailový klient je stejný jako v jiných telefonech značky Sony Ericsson, dokáže pracovat s několika účty, zvládá protokoly POP3, IMAP4 a SMTP a nové e-maily lze kontrolovat i automaticky ve zvoleném časovém limitu. Stáhnout si můžete zprávy celé nebo jen jejich hlavičky. Čeština mu problémy nedělá.

Organizace času: kalendář stále neopakuje

Základem organizačních funkcí je kalendář, který zvládá měsíční, týdenní a denní pohled. Vkládané události jsou jen jednoho typu a nabízejí popis, místo, čas zahájení a ukončení a upozornění s libovolným předstihem. Důležité úkoly vložíte do úkolovníku, který vás může upozornit i na to, že máte někomu zavolat. Úkolům lze nastavit upozornění a po splnění je odškrtnout.

 
Nabídka organizačních funkcí • měsíční a týdenní pohled na kalendář • nabídka budíku

Budík má svou vlastní ikonku v hlavní nabídce, je samozřejmě opakovaný s nastavením dnů buzení a budí i při vypnutém telefonu. Probouzet se můžete pomocí libovolné melodie. V telefonu pak ještě najdete textové poznámky, jednoduchou kalkulačku, minutku, stopky, paměť na kódy, diktafon a mezi Java aplikacemi i aplikaci pro světový čas.

   
Diktafon • jednoduchá kalkulačka • stopky umí i mezičasy • paměť na kódy


Ve čtvrté kapitole se zaměříme na funkce pro zábavu a datové přenosy. Na záběr telefon zhodnotíme.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson K510i, Eri, Hlasová zpráva, Mega +, Mega, Zaběhnutý standard, Rovný tisíc, Podstatná část, Test, Son