Sony Ericsson K510i: černý sympaťák s megapixelem (test)

Sony Ericsson K500i už z našeho trhu dávno zmizel. Teprve nyní ale přichází jeho právoplatný nástupce s označením K510i. Jedná se o sympatický telefon střední třídy, který kromě povedeného vzhledu nabídne i aktivní TFT displej, 1,3megapixelový fotoaparát a Bluetooth. Video!

Zábava: pro MP3 málo paměti

Ani tento telefon v oblasti zábavy příliš neobstojí. Podporuje sice MP3 a má kvalitní hudební přehrávač, díky absenci paměťových karet je ale paměti pro písničky málo. Do 28 MB se vejde jen pár zvuků pro vyzvánění. Telefon umí přehrávat i video ve formátu MP4 a 3GP, na celý displej ho ale neroztáhnete.

  
Nabídka hudebního přehrávače • přehrávání skladby • ukázka vestavěných her

Vzhledem k tomu, že chybí i FM rádio, musíte se ve chvílích nudy spokojit s Java hrami. Ty jsou v telefonu pro začátek dvě, další dodáte i přes Bluetooth a infraport. Jedná se o starý známý minigolf a skládání kostiček na způsob tetrisu. Java je v telefonu ve verzi 2.0 a podle výsledků aplikace jBenchmark je velmi rychlá. Trojrozměrné hry zvládne díky podpoře Mascot Micro3D.

 
Nabídka zábavních funkcí • MusicDJ • PhotoDJ • VideoDJ

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0: 5724 bodů
  • jBenchmark 2.0: 426 bodů

Krátce se můžete zabavit i díky aplikacím MusicDJ, PhotoDJ a VideoDJ pro tvorbu vlastních melodií a úpravu fotek a videosekvencí a také aplikací FaceWarp, která umí vtipně natáhnout a různě zdeformovat váš obličej. Praktická je také funkce Dálkové ovládání. Přes Bluetooth USB modul pak můžete ovládat myš a některé programy v počítači.

 Aplikace FaceWarp

RSS a Mass Storage je výhodou

Pro spojení s počítačem je telefon vybaven Bluetooth, infraportem a datovým konektorem Fast-Port. Nechybí ani USB Mass Storage. Pokud totiž telefon připojíte přes datový kabel k počítači, objeví se na displeji dvě možnosti spojení. Jedna slouží pro synchronizaci telefonního seznamu a kalendáře a telefon při ní můžete normálně používat, druhá je určena pro přenos souborů. Při tomto spojení nelze s telefonem nic provádět, ani se vám nikdo nedovolá. Všechny soubory uložené v telefonu vidíte na vašem monitoru uspořádané podle typu do jednotlivých složek a můžete je libovolně kopírovat nebo odstraňovat. Software pro synchronizaci i datový kabel je součástí standardního balení.

  Čtečka RSS kanálů 

Pro vzdálenější datovou komunikaci slouží GPRS třídy 10, EDGE byste hledali marně. Kromě MMS a e-mailového klienta jej využijete hlavně u wapového prohlížeče, který umí zobrazit i jednoduché webové stránky. Podporuje samozřejmě i přímé zadání adresy a záložky pro oblíbené stránky. Praktickým doplňkem je i javová čtečka RSS kanálů, která ale není počeštěná.

Stojí na půli cesty

Sony Ericsson K510i je solidně vybavený telefon střední třídy určený pro méně náročné uživatele. Těm nabídne slušný displej, velký telefonní seznam, dobrou práci se zprávami všeho druhu i kvalitní organizaci času. Pro zábavní funkce je ale potřeba ohlédnout se jinam. Právě díky absenci paměťových karet je telefon pro přehrávání hudby nepoužitelný. K510i stojí se svou funkční výbavou téměř přesně mezi modely K310i a K750i. Záleží pak na každém uživateli, co od svého telefonu vyžaduje a pro který se rozhodne.

Starší modely z vyšší třídy se ale svou cenou k novému Sony Ericssonu značně přibližují, a tak to nebude mít na trhu vůbec lehké. Konkurence je dnes opravdu veliká a novinka bude doplácet hlavně na nedostatek paměti. První zájemci si ji mohou již pořídit za cenu okolo pěti tisíc korun.

Plusy a mínusy

+ velký telefonní seznam
+ 1,3megapixelový fotoaparát
+ Bluetooth, infraport a Mass Storage

- málo paměti pro hudbu
- displej má nízké rozlišení
- špatná barevná věrnost fotografií


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson K510i, Son, Rovný tisíc, Hlasová zpráva, Podstatná část, Mega +, Eri, Mega, Test, Zaběhnutý standard