Sony Ericsson K550i: ve stopách legendy (test)

Pokračuje ve stopách úspěšného modelu K750i. Má nový design, několik funkcí navíc, podporu EDGE a hlavně logo Cyber-shot.

I hloupý může být chytrý

Zajímavá je aplikace TrackID známá z Walkmanů, s jejíž pomocí můžete snadno a rychle na internetu zjistit název skladby, případně ji rovnou koupit. Oceňuji záznamník zvuku, obzvláště nastavíte-li si ho do rychlé nabídky. Z telefonu se tak rázem stane pohotový diktafon. Holdujete-li videu, pak vám uspokojivě poslouží videopřehrávač podporující formáty 3GP a MP4. Videa je možné uzpůsobit displeji, vybrat si mezi zobrazením na výšku či šířku displeje, obdobně jako u fotografií. Během přehrávání si můžete aktuální scénu uložit jako obrázek do paměti. Hra byla v testovaném telefonu jediná a poměrně nudná – skládání obrázku Puzzle Slider.

IMG_0217.jpg IMG_0215.jpg IMG_0218.jpg IMG_0219.jpg 
TrackID pozná skladbu • předinstalována je pouze jediná hra • přehrávač videa

Milovníci hudby budou nadšeni. Ač se K550i řadí mezi Cyber-shoty, najdeme v něm prakticky identický přehrávač audio souborů jako v řadě Walkman. Možnosti přehrávače jsou tedy na výborné úrovni, samozřejmostí je přehrávání na pozadí, náhodné a opakované přehrávání skladeb, pětiúrovňový ekvalizér a rozšířené stereo. Pro poslech můžete použít ve standardním balení přiložená stereo sluchátka. Chcete-li si připojit svá, musíte si dokoupit redukci na FastPort konektor, tu již výrobce nepřibalil. Nepřibalil ani paměťovou kartu typu Memory Stick Micro (M2). Do vnitřní paměti o velikosti cca 77 MB (i když v oficiální specifikaci se píše 64 MB) tedy moc písniček a podcastů nenahrajete. Podporovány jsou MP3, AAC, eAAC+ či WMA formáty. Omrzí-li vás vaše písničky, můžete se zaposlouchat do éteru rádiových vln. Telefon disponuje rádiem s RDS, s možností uložit až 20 stanic do paměti.

IMG_0231.jpg IMG_0232.jpg IMG_0241.jpg
Rádio čeká až vás přestane bavit digitální hudba na paměťové kartě

Kalendář je na dobré úrovni, uvážíme-li, že se jedná o klasický telefon bez operačního systému. Umožní zobrazení ve všech obvyklých pohledech, tedy v měsíčním, týdenním a denním. Při přidávání nové položky určíte předmět, datum a čas zahájení a dobu trvání, připomenutí, a v druhé záložce místo, popis, opakování a nastavení položky jako celodenní událost. Dále máte k dispozici poznámky (jedna může být zobrazena na hlavním displeji) a dvě varianty úkolů (volání nebo úkol), na které se můžete nechat upozornit.

IMG_0249.jpg IMG_0244.jpg IMG_0245.jpg
Kalendář sice na smartphony nestačí, ale na poměry je velice kvalitní

A nechybí ani opakovaný budík. Je možné nastavit až pět buzení, den, kdy se mají opakovat, a také text a obrázek, který se má v daný čas zobrazit. Dále v nabídce najdete pro Sony Ericsson typický dálkový bluetooth ovladač počítače. Praktická je svítilna využívající zadních velmi jasných diod. Výčet nejdůležitějších funkcí bych zakončil stopkami, odpočítáváním času, jednoduchou kalkulačkou a pamětí na kódy.

S EDGE se brouzdá lépe

Pro připojení k internetu nabízí Sony Ericsson K550i GPRS a EDGE (oboje třídy 10), což není u Sony Ericssonu přeci jen obvyklé. Absenci 3G a HSDPA, vzhledem k tomu, že se jedná o střední třídu, odpustíme.

Internetový prohlížeč NetFront je docela šikovný a v ledasčem lepší než oblíbená Javová Opera Mini. Zobrazí wapové, ale i jednodušší webové stránky. Opět je možné si vybrat mezi zobrazením na šířku či na výšku (třeba toto Opera Mini neumí). Ve skocích lze zobrazenou stránku zoomovat. Navštívenou stránku lze uložit do paměti nebo zařadit mezi záložky. Pro jednoduché brouzdání je k dispozici i historie.

IMG_0214.jpg 
Vestavěný internetový prohlížeč NetFront

Počítač s telefonem lze propojit několika způsoby. Mezi bezdrátové možnosti patří infraport a především bluetooth, který mimo jiné podporuje A2DP profil pro připojení stereo sluchátek. Pro synchronizaci je možné použít i internet. Připojit se můžete i pomocí kabelu USB, který je součástí balení. V tomto případě vám přístroj nabídne na výběr dva režimy: v prvním synchronizujete telefon a kalendář, avšak s mobilem můžete nadále pracovat. Zatímco druhý mód přepne telefon do Mass storage režimu, telefon se odpojí od sítě a nelze s ním nijak pracovat. V tomto módu je K550i určena pro přesun souborů jak na paměťovou kartu, tak do paměti telefonu. V počítači se objeví dva nové disky. USB kabel také telefon dobíjí.

IMG_0220.jpg IMG_0235.jpg IMG_0242.jpg IMG_0246.jpg
Seznam aplikací • jednoduchý souborový manažer • task manažer • seznam aplikací

Na počítač si můžete nainstalovat k telefonu dodávaný software Sony Ericsson PC Suite pro správu telefonu.

Trefil se do svého segmentu trhu

Sony Ericsson K550i je velmi dobrý telefon. Za cenu začínající pod sedmi tisíci korunami nabídne opravdu mnoho. Dá se očekávat, že cena půjde časem dolů, pak to bude opravdu dobrá koupě. Telefon nabídne dobrý fotoaparát, hudební přehrávač totožný se řadou Walkman, příjemné a užitečné finesy linie Cyber-shot. Svým vzhledem a rozměry též nikoho neurazí. Pokud si zvyknete na klávesnici, kterou doporučuji před koupí vyzkoušet, získáte dobrého každodenního pomocníka.

Plusy a mínusy

+ 2MPx fotoaparát s aktivní krytkou
+ hmotnost a rozměry telefonu
+ GPRS i EDGE

- nepraktická numerická klávesnice
- žádná indikace zmeškaných událostí
- špatné řazení českých jmen v adresáři

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K550i, Karikatura, Konec seznamu, Son, Digitální hudba, Stop, Klasický reproduktor, Test, Ostatní oblast, Hlasová zpráva, Dobrá koupě, Stopa, Jediná hra, Sto, Eri