Sony Ericsson K700: živý velký test nejlepšího mobilu

Sony Ericsson K700 je jeden z nejvíce očekávaných mobilních telefonů. Patří do nejvyšší třídy a podle redakčního hodnocení je to nejlepší mobil současnosti. Přečtěte si netradiční recenzi, do které jste při její přípravě mohli sami zasáhnout, a prohlédněte spoustu obrázků.

Pojďme se bavit

Sony Ericsson opustil herní platformu Mophun a soustředí se pouze na Javu. Není to však Java ledajaká, podporuje 3D technologii Mascot Capsule Engine Micro3D Edition. Její možnosti ukazuje zejména vestavěná hra Super Real Tennis, která vypadá velice dobře na to, že jde „jen o Javu“. Ovládání hráče pomocí joysticku se mi ale zdá hodně citlivé, hru se napřed musíte naučit. Můžete hrát jednotlivé hry, zapojit se do turnaje a postupně zvyšovat schopnosti svého hráče.


Hra je velmi plynulá, asi byste neřekli, že je v Javě

Další ukázkou 3D technologie jsou šipky Darts. Na terči obrovskou rychlostí v kružnicích pobíhá bod a jakmile protne střed nebo segment, kam se chcete trefit, musíte stisknout joystick. Problém je, že bod se pohybuje opravdu hodně rychle. Hra RiverRiders je starší, v roli vodáků musíte co nejrychleji projet vybranou řeku: Colorado, Yangtze nebo Omo. V řece jsou ovšem klády, kameny a zákeřné víry.

 

V testech jBenchmark, který měří grafické možnosti Javy v mobilních telefonech, dosáhl Sony Ericsson K700 těchto výsledků:

  • jBenchmark 1.0: výsledek 2 567
  • jBenchmark 2.0: výsledek 124

V obou případech jde o velmi dobré hodnoty. Sony Ericsson sice není nejrychlejší telefon s Javou, oproti svým předchůdcům ale udělal velký krok dopředu.

Na internet s K700

Pro připojení k mobilnímu internetu Sony Ericsson K700 nabízí GPRS třídy 10 (4 + 2 timesloty), běžné vytáčené přenosy i HSCSD. K počítači se dá připojit kabelem (musí se dokoupit), přes infraport nebo Bluetooth. Podpora Bluetooth je na hodně dobré úrovni, K700 podporuje všechny možné profily. Jejich kompletní seznam najdete na této stránce. V nabídce je volba Vzdálené ovládání, která by měla neznámým způsobem pomoci ovládat PowerPoint nebo přehrávač hudby v PC. Manuál ale o této funkci spíše mlčí, nepodařilo se mi ji zprovoznit.

 
Nabídka Bluetooth

Prohlížeč v telefonu umí kromě wapu zobrazit i internetové stránky. Jak vidíte na obrázcích, prohlédnul jsem si textovou verzi MobilManie, otevřel dokonce vyhledávač Google. Na vážnou práci to samozřejmě není, pro prohlížení textových verzí webů se ale prohlížeč hodí. Je velmi rychlý, pamatuje si zadané adresy, takže je nemusíte psát znovu. Výhodou je, že v něm můžete použít APN internet.


Úvodní stránka wapového prohlížeče (offline) • dvakrát wap MobilManie

 
Textová verze MobilManie • prohlížeč podporuje i obrázky • Google

Nastavení datových profilů v Sony Ericssonu K700 není úplně jednoduché. Ono to ostatně není jednoduché už u žádného telefonu, který najednou podporuje připojení přes wap i TCP/IP. Připojení se nastavuje na více místech a musíte vědět, co dělat. Sony Ericsson ale na svých stránkách nabízí nástroj pro nastavení wapu a MMS, který pošle konfigurační textovku.

 Datové účty v telefonu

Opravdu nejlepší mobil?

Sony Ericsson K700 je vybavený, elegantní, pevný ... zkrátka pěkný telefon. Při sečtení bodů, které mu udělila redakční srovnávací metodika se dostal na první příčku, od druhé Nokie 6230 ho dělí procento. Všechno souhlasí, K700 je opravdu mobil nabitý funkcemi až po okraj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jenže co vyhovuje srovnávací metodice, nemusí vyhovovat uživateli. A zrovna Sony Ericsson K700 selhal na dvou funkcích, které jsou naprosto základní: má malý telefonní seznam, ve kterém se dá jen velmi pomalu vyhledávat. Čemu pomůže čtyřicet megabajtů paměti nebo podpora 3D her, když nejsou uspokojivě vyřešeny hlavní funkce?

Možná jsem na telefon příliš přísný. Vždyť předchozí modely T610/T630 byly bestsellery, uživatelé jsou s nimi spokojeni a novinka K700 se chová úplně stejně. Takže zůstávám u verdiktu, že jde opravdu o nejvybavenější současný telefon (jen někdo s ním asi nebude úplně spokojen).

Sony Ericsson se dostane do prodeje snad už do konce června za předpokládanou cenu kolem třinácti tisíc korun.

Podrobné parametry Sony Ericssonu K700 najdete v katalogu mobilů


Jakou má konkurenci?

Když zapomenu na chytré telefony a budu vybírat jen z běžných mobilů, je největším současným konkurentem Sony Ericssonu K700 Nokia 6230. Je to mobil stejné třídy, přibližně stejné ceny. Je rychlejší, má lepší telefonní seznam, data lze ukládat na paměťovou kartu. Telefon má však výrazně menší displej a není tak pevný, má horší e-mailový prohlížeč.

Nokia 6230

S novým Sony Ericssonem si konkurují i jeho předchůdci. Zejména model T630, který je hned dalším běžným mobilem v našem žebříčku. Je výrazně levnější, stojí osm a půl tisíce korun. Výtky jsou stejné jako k Sony Ericssonu K700, zejména k telefonnímu seznamu, k tomu můžeme přidat mírně pomalejší odezvy, horší displej, špatný fotoaparát a chybějící rádio. Rozdíl je ale čtyři tisíce korun, nestojí to za to?

Sony Ericsson T630

V červenci až srpnu se mezi konkurenty objeví ještě Siemens S65. U něj zatím ještě neznáme přesné parametry, v žebříčku se ale jistě ocitne někde na prvním až třetím místě. Jako jediný z těchto modelů bude mít megapixelový fotoaparát, stejně jako Nokia nabídne paměťovou kartu, nečekejme ale hudební funkce a displej bude horší než u Sony Ericssonu.

Klepněte pro větší obrázek
Siemens S65


Sony Ericsson K700: plusy a minusy

+ komunikační možnosti
+ dostatek paměti
+ vestavěné rádio
+ pevná konstrukce
+ výborný displej

– velmi malá kapacita adresáře
– vyhledávání v adresáři jen podle prvního znaku
– hodně paměti, ale k čemu ji využít?
– hodila by se paměťová karta

Zdroj: Sony Ericsson
Telefon: 855 555 655
Web: www.sonyericsson.cz


V poslední kapitole článku najdete fotogalerii se všemi obrázky. Některé z nich jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola V600, Nokia 6230, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S65, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T630, Sony Ericsson T68i, Pravidelná kontrola, Přijatá textovka, Gumový špuntík, Automatické opakování, Velký test, Velký, Eri, Nepatrný pohyb, Tučné písmo, Test, Nejlepší mobil