Sony Ericsson K770i: dokonale krytý (test)

Má sice nižší označení, ale jde o nástupce modelů K800i/K810i. Přináší zajímavý design a výborně řešenou krytku fotoaparátu.
Kapitoly článku

Přehrávač hudby a videa: Cyber-shot walkmanem a naopak

Zajímavou aplikací v nabídce Zábava je TrackID, s jejíž pomocí můžete snadno a rychle na internetu zjistit název skladby, případně ji rovnou koupit. Možnosti přehrávače jsou na výborné úrovni, samozřejmostí je přehrávání na pozadí, náhodné a opakované přehrávání skladeb, pětiúrovňový ekvalizér s možností individuálního nastavení a rozšířené stereo. Přibalená sluchátka jsou překvapivě kvalitní a domnívám se, že pro běžného posluchače MP3 plně dostačující. Do ukrutně malé vnitřní paměti o velikosti cca 16 MB písničky asi nahrávat nebudete. Pro tento účel využijete paměťovou kartu typu Memory Stick Micro (M2). Podporovány jsou MP3, AAC, M4A, WAV, MIDI či WMA formáty. Omrzí-li vás vaše písničky, můžete se zaposlouchat do éteru rádiových vln. Telefon disponuje FM rádiem s RDS, s možností uložit až 20 stanic do paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přiložená sluchátka mají překvapivě kvalitní zvuk

Holdujete-li videu, pak vám uspokojivě poslouží videopřehrávač podporující formáty 3GP/MP4. Videa je možné uzpůsobit displeji, vybrat si mezi zobrazením na výšku či šířku displeje, obdobně jako u fotografií. Během přehrávání si můžete aktuální scénu uložit jako obrázek do paměti.

Fotoaparát: druhý nejlepší Cyber-shot

Fotky a videa se nacházejí ve Správci souborů ve složce Fotoalbum. Lze si vybrat mezi pěti způsoby zobrazení – seznam názvů fotek (případně obohaceny o miniaturu), 5 × 5, resp. 3 × 3 matice miniatur, a nebo tzv. časový přehled, ve kterém jsou zvýrazněny fotky daného měsíce nebo dne.

Fotky lze přímo zaslat na tiskárnu HP vybavenou technologií PictBridge. U fotografií je možné provést základní úpravy v aplikaci PhotoDJ – vyvážení úrovní, odstranění červených očí, otočení, použití efektů (karikatura, malba štětcem, ...), přidání textu, klipartů, atp. Díky VideoDJ aplikaci jednoduše vytvoříte videa a slideshow. Na výběr máte různé přechody, dobu zobrazení jednotlivých položek, na pozadí může hrát hudba, např. ta, kterou si sami složíte v aplikaci MusicDJ.

Sony Ericsson K770i je vybaven 3,2 megapixelovým čipem (reálně 3,15). To věští maximální velikost fotografií 2048 × 1536 bodů. Vybírat ovšem můžete celkem ze čtyř velikostí, další jsou dva a jeden megapixel a VGA. Video je pak možné natáčet v rozlišení 176 × 144 ve dvou kvalitách. Tato velikost je dnes ovšem již překonána a není velký problém nalézt fotomobil schopný natáčet i ve VGA rozlišení. Použit je formát 3GP.

 
Možnosti nastavení fotoaparátu

Nabídka funkcí pro fotografování a následnou úpravu je pestrá. Cyber-shoty od nepaměti patří ke špičce produkce švédsko-japonského výrobce a tomu jsou uzpůsobeny i funkce. Při fotografování si můžete vybrat z rozsáhlé nabídky nástrojů. Můžete vyfotit tři fotky, z nichž vznikne jedna panoramatická. Nebo obohatit fotku jedním z přichystaných rámečků, vyfotit sérii čtyř fotek rychle za sebou (ovšem jen ve VGA kvalitě). Dále lze nastavit scénu, tj. okolní prostředí a jak má logika kamery reagovat. Na výběr je z krajiny, portrétu, pláže nebo sněhu, sportu, nebo vše ponechat na automatice. Samozřejmostí je volba makro, resp. ostření do nekonečna. Dalšími možnostmi jsou efekty (černobílý, negativ, sépie, solarizace), vyvážení bílé barvy dle okolního světla, měření expozice, samospoušť a dílčí nastavení, jako je použití diod pro blesk, či zvolení si z několika zvuků závěrky. V tichém režimu se nepoužije žádný zvuk.

Fotografie jsou velmi kvalitní, téměř to nejlepší ze současné produkce fotomobilů. Dovolím si tvrdit, že kvalitou jsou fotky porovnatelné i s nejnižší třídou digitálních fotoaparátů. Obrázek si sami uděláte z přiložených ukázkových fotografií, i když v současném sychravém zimním počasí jsme pro focení neměli zrovna ideální podmínky.

Při focení namáčknutím spouště fotoaparát zaostří scénu. Toto je vám indikováno zazelenáním zaměřovacího obdélníku uprostřed displeje a tečky v levém horním kraji, a též zvukovým signálem. Jejím úplným zmáčknutím snímanou scénu vyfotíte.

Ukázkové fotografie z K770i v plném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér v šeru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Makro snímky

Data a internet: EDGE nám stále chybí

Pro připojení k internetu nabízí K770i z tradičních možností připojení pouze GPRS ve třídě 10. EDGE, jak je u Sony Ericssonu obvyklé (až na světlé výjimky), chybí. Tento neduh se snaží napravit přítomnost 3G, avšak bez HSDPA. Maximální rychlost připojení je tedy 384 kb/s.

Pro brouzdání světem internetu je integrován prohlížeč NetFront. Zobrazí stránky podle specifikací HTML 4.01, xHTML 1.0, CSS, dále podporuje i JavaScript a WAP 2.0. Lze použít i bezpečnostní protokoly SSL/TLS. Opět je možné vybrat si mezi zobrazením na šířku nebo na výšku. Ve skocích lze zobrazenou stránku zoomovat. Navštívenou stránku lze uložit do paměti nebo zařadit mezi záložky. Pro jednoduché brouzdání je k dispozici i historie. Domnívám se, že pro nenáročné textové weby je prohlížeč plně dostačující.


Vyhledávání pomocí Googlu

Počítač s telefonem lze propojit několika způsoby. Mezi bezdrátové možnosti patří Bluetooth, který podporuje A2DP profil pro připojení stereo sluchátek. Na infraport musíte zapomenout, telefon jej nemá. Pro synchronizaci je možné použít i internet. Připojit se můžete také pomocí kabelu USB, který je součástí balení. V tomto případě vám přístroj nabídne na výběr dva režimy: v prvním synchronizujete telefon a kalendář, ale s mobilem můžete nadále pracovat. Druhý mód přepne do Mass Storage režimu, telefon se odpojí od sítě a nelze s ním nijak pracovat. V tomto módu je K770i určena pro přesun souborů na paměťovou kartu. USB kabel pak telefon zároveň dobíjí. Do počítače si můžete z přiloženého CD nainstalovat software Sony Ericsson PC Suite pro správu telefonu.

Završení staré řady

Sony Ericsson K770i zakončuje jednu etapu telefonů Sony Ericsson. Tlačítko se šipkou zpět pomalu mizí, stejně tak i dlouho neměnná struktura nabídky. Jedná se ovšem o velmi vyspělý mobil, který uživateli nabídne vše, co žádá. Příjemné rozměry i hmotnost, kvalitní fotoaparát, hudební funkce na nejvyšší úrovni. Škoda jen neduhu v podobě malého displeje a chybějícího EDGE. Zpracovaní přístroje je velmi kvalitní, prakticky bez výhrad. Rozhodně musím ocenit řešení zadní krytky fotoaparátu. Ze všech způsobů, které jsem měl po dobu testování různých mobilů možnost vyzkoušet, se mi právě tento jeví jako nejvhodnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice a obsah balení

Sony Ericsson K770i se na našem trhu prodává kolem sedmi a půl tisíce korun. V obchodech se setkáte spíše s usedlejší a méně nápadnou hnědou variantou. Pokud byste ovšem zahlédli i námi testovanou fialovou verzi, rozhodně si ji prohlédněte a zvažte ji. Třeba se vám zalíbí.

Druhý pohled:

Jako druhý pohled na námi testovaný Sony Ericsson K770i jsme tentokrát vybrali jednu z uživatelských recenzí, kterou si můžete přečíst zde.

Plusy a mínusy

+ dvojí podsvětlení klávesnice
+ kvalitní fotoaparát
+ podpora 3G a videohovorů

- jen 16 MB interní paměti
- malý displej
- nízké rozlišení videa

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K770i, Nošení dříví, Kryt, Černá plocha, Hlasová zpráva, Přední příčka, Karikatura, Dolní strana, Tradiční možnost, Test, Son, Eri, Dok, Opakované přehrávání, TLS, Plastový okraj, Malý detail, Stejná písnička, Černý rámeček