Sony Ericsson K770i: dokonale krytý (test)

Má sice nižší označení, ale jde o nástupce modelů K800i/K810i. Přináší zajímavý design a výborně řešenou krytku fotoaparátu.
Kapitoly článku

Prostředí a displej: stále stejná písnička

Již v předchozí kapitole jsem si stěžoval na malou velikost displeje, která ještě více vynikne po zapnutí mobilu. Úhlopříčka je pouhých 1,9 palců. Jinak ke kvalitám zobrazovače nemám prakticky žádné výhrady. I když bych pod ním raději, jako u Nokie, viděl reflexivní fólii, přesto je jeho čitelnost na přímém slunci dostatečná. Má syté a kontrastní barvy, dokáže jich zobrazit až 262 tisíc. Díky menším rozměrům má jemnou kresbu s nepostřehnutelným rastrem. Jedná se samozřejmě o aktivní displej TFT s rozlišením 240 × 320 obrazových bodů. Při pozorování z různých úhlů nedochází k žádnému zkreslení. Displej je tak svou kvalitou na předních příčkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej by mohl mít o pár mm navíc, část z něj totiž ukrajuje černý rámeček

Co mi ovšem vadí a zdůrazňuji to při každé recenzi, je absence indikace zmeškaných událostí. Displej po jisté době zčerná, vypne se a vy jste nuceni zmáčknout buď tlačítko regulující hlasitost pro inverzní zobrazení hodin spolu s piktogramem dané události, a nebo spíše rovnou stisknete jakoukoliv klávesu a displej aktivujete celý. Kdyby aspoň byly rozumně využity diody na zadní straně...

Poznámka: Prostředí telefonu se liší jen velmi nepatrně od minulých Sony Ericssonů. Uživatelskému prostředí jsme se věnovali již nesčetněkrát a další nový popis by bylo nošením dříví do lesa. Při popisu budu tedy vycházet ze starších recenzí a text doplním svými postřehy. Trochu práce jsme si rovněž ušetřili při zpracování obrázků displejů, které se od jiných nových modelů s QVGA displejem liší jen barevným schématem.

Na pohotovostním (hlavním) displeji se standardně zobrazuje název sítě, hodiny a datum, případně aktivovaný budík a nahoře ve stavové liště stav akumulátoru, ikony spuštěných aplikací a ukazatel sítě GSM i 3G.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí je důvěrně známé ze starších Sony Ericssonů (T650i, W850i)

Hlavní nabídka zobrazí 12 ikon. Pro rychlý přístup k nim můžete použít numerickou klávesnici, její rozložení odpovídá rozložení ikon na displeji. Další nabídky jsou již jen textové (s případnou drobnou ikonkou), a to buď jen vertikální, nebo v jistých případech i horizontální. Menu totiž může být záložkové. Toto nastane např. v nabídce nastavení či výpisu hovorů. Telefon je rychlý a nejste nijak zdržováni jakoukoliv prodlevou.

Zvláštní kategorií je rychlé pohotovostní menu, které vyvoláte kdekoliv v telefonu pravou funkční klávesou. V této nabídce se prvně zobrazí záložka vlastní zkratky. Jedná se o seznam funkcí, které můžete libovolně měnit a přidávat. Např. pokud chcete mít rychlý přístup k položce „Doba a cena hovoru“, která je schovaná překvapivě v nabídce Nastavení (namísto logičtějších Hovorů), stačí zvolit „Přidat Nová zkratka“, v klasickém menu nalézt požadovanou položku a vybrat ji jako zkratku. Další záložka Internet poskytne seznam často navštěvovaných internetových stránek pro jejich pohotové vyvolání. Záložka Nové události zobrazí dosud nevyřízené události, např. nepřečtenou zprávu. V poslední záložce Spuštěné aplikace naleznete přehled právě běžících programů. Telefon totiž umožňuje jejich běh na pozadí, což je užitečné a praktické především u chatovacích IM klientů.

Jelikož je v telefonech Sony Ericsson a jejich schématech použit poměrně velký font, nebál bych se doporučit K770 i pro osoby s horším zrakem.

Telefonování a zprávy: vše je tip ťop

V oblasti telefonování snad již nelze očekávat od žádného výrobce mobilních telefonů nějaké překvapení. Při hovoru se zobrazuje jeho délka a aktuální čas, máte možnost pustit zvuk do zadního hlasitého reproduktoru, který je poměrně kvalitní. V průběhu testování si žádná protistrana nestěžovala na nesrozumitelnost během hovoru, z čehož usuzuji, že i mikrofon žádným neduhem netrpí. Po skončení hovoru se délka ještě na chvíli ukáže na obrazovce, což je příjemné.

Komu by nestačilo klasické volání a nachází se v Brně, části Ostravy či v Praze, pak může vyzkoušet videohovory. K770i totiž umožňuje příjem 3G signálu, krom toho se může pochlubit podporou tří sítí GSM, a to 900, 1 800 a 1 900 MHz. Do telefonního seznamu uložíte až 1000 položek. Ke každému kontaktu můžete přiřadit jiné vyzvánění či obrázek (ten se pak zobrazí přes velkou část displeje při příchozím hovoru), nastavit hlasový příkaz, je možné vyplnit e-mail, webovou adresu, IM kontakt, dva druhy adresy, nebo např. narozeniny, které se synchronizují s kalendářem, a tím vám připomenou blížící se událost.

 
Telefonní seznam a jeho nabídka • prohlížení detailů a editace kontaktu (obrázky displeje z modelu W850i) 

Telefon podporuje až 72hlasé MIDI soubory, ovšem většina si spíše nastaví vyzvánění souborem AMR nebo přímo MP3. Při maximální hlasitosti ani v hlučném prostředí nezmeškáte žádný hovor. Samozřejmostí jsou profily včetně módu Letadlo, při kterém je GSM modul vypnut, a je tedy možné např. poslouchat hudbu i na místech, kde je zákaz mobilních telefonů.

  
Výpis hovorů • nastavení vyzvánění • nabídka po stisku vypínacího tlačítka • zahájení videohovoru (obrázky displeje z modelu W850i) 

Prostředí zpráv překvapí svou pestrostí. Při volbě psaní nové zprávy si můžete vybrat prakticky ze všech možných typů: SMS (resp. EMS), MMS, e-mail a hlasová zpráva (což není nic jiného, než MMS pouze s audio složkou, ale její vytvoření je rychlejší). Při psaní si můžete zvolit, zda chcete psát klasickým způsobem, nebo s pomocí slovníku T9, přičemž můžete kdykoliv měnit mezi pěti jazyky. Navíc lze nastavit, jestli chcete psát s diakritikou či bez, nebo jestli má telefon předpovídat pokračování věty. Při psaní zprávy SMS/MMS se na displej vejde až 6 řádků textu poměrně velkého fontu, při čtení dokonce až 8. Zde už je font menší.

U telefonů Sony Ericsson se neodpočítává průběžně celá SMS zpráva, ale až posledních 20 znaků, což ne každému musí vyhovovat. Samozřejmostí je psaní dlouhých SMS. Přítomnost doručenek netřeba zdůrazňovat. Pokud ve zprávě napíšete klasického smajlíka, zobrazí se vám v jeho grafické podobě. Taktéž je možné přidat speciální animované smajlíky.

Vyberete-li psaní MMS, dostanete se do prostředí vizuálně dobře vyvedeného editoru, které je velice efektní, byť funkčností se jedná o standard. Je možné změnit barvu textu, pozadí, přidat obrázek, video, zvuk, příp. dříve jmenované ihned nahrát, nebo nastavit délku zobrazení jedné stránky. Po vytvoření je možné si celou MMS zprávu prohlédnout v náhledu. V průběhu tvoření je vidět aktuální velikost MMS.

 
Nabídka zpráv • přijata nová zpráva • čtení a psaní SMS (obrázky displeje z modelu W850i) 

Přijaté zprávy se bez rozdílu ukládají do složky Doručené zprávy, jen e-maily se třídí zvlášť. Potřebujete-li kontrolovat své e-maily, je vám k dispozici jednoduchý klient schopný obsluhovat více účtů zároveň. Příjemná je možnost nechat telefon automaticky v přednastaveném intervalu kontrolovat schránku. Editor dokáže zobrazit obrázky, ale jiné přílohy už ne. Ty lze uložit do paměti pro pozdější přesun do počítače nebo PDA, ve kterém si je prohlédnete.

Zajímavou položkou v nabídce Zprávy jednoduchá čtečka RSS zpráv. I tyto zprávy mohou být automaticky kontrolovány. Pro jejich zobrazení se použije integrovaný internetový prohlížeč.


Nabídka e-mailového prohlížeče • čtení a psaní e-mailu • čtečka RSS kanálů (obrázky displeje z modelu W850i)

Organizace času a další funkce: časem prověřený kalendář

Správný manažer (a nejen on) se jistě neobejde bez svého kalendáře. Ten je na dobré úrovni, uvážíme-li, že se jedná o klasický telefon bez operačního systému. Umožní zobrazení ve všech obvyklých pohledech, tedy v měsíčním, týdenním a denním. Při přidávání nové položky určíte předmět, datum a čas zahájení a dobu trvání, připomenutí, a v druhé záložce místo, popis, opakování a nastavení položky jako celodenní událost. Dále máte k dispozici poznámky (jedna může být zobrazena na hlavním displeji) a dvě varianty úkolů (volání nebo úkol), na které se můžete nechat upozornit, případně je odškrtnout jako splněné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík a nabídka organizéru (obrázky displeje z modelu T650i) 

Budík, ač se také řadí mezi organizační funkce, najdeme v hlavní nabídce. Je možné nastavit až pět nezávislých buzení, den, kdy se mají opakovat, a také text a obrázek, který se má v daný čas zobrazit. Vraťme se ovšem zpět do nabídky Organizátor. Tam dále kromě funkcí spojených s organizací času najdeme položku Aplikace. Z výroby obsahuje K770i dvě aplikace, a to FaceWarp a Photo Mate. První zdeformuje pořízené fotky, druhá vás naučí zacházet s fotoaparátem. Jedná se vlastně o tutoriál. Ne všechny moduly jsou v telefonu, některé musíte dotáhnout z internetu. Pak tu máme položku Videohovor, jejíž účel netřeba popisovat. Při zkoumáni pak ještě narazíme na nabídky synchronizace (se serverem po internetu), odpočítávání času a stopky, možnost aktivovat diodu u fotoaparátu jako šikovnou baterku, jednoduchou kalkulačku a paměť kódů.

 
Nabídka organizačních funkcí • měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář (obrázky displeje z modelu W850i)  

Přesuneme-li se do menu Zábava, pak v ní zcela zákonitě nalezneme položku Hry. V první hře je vaším úkolem fotit ryby pod mořskou hladinou a druhá hra představuje všem známý a oblíbený Solitaire ve čtyřech variacích. Dále pak pro Sony Ericsson typický dálkový Bluetooth ovladač počítače a záznamník zvuku. Pokud si ho nastavíte do rychlé nabídky, z telefonu se tak rázem stane pohotový diktafon.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K770i, Přední příčka, Opakované přehrávání, Test, Černá plocha, Dolní strana, Nošení dříví, Tradiční možnost, Malý detail, Karikatura, Kryt, Plastový okraj, Eri, Stejná písnička, Hlasová zpráva, TLS, Son, Dok, Černý rámeček