Sony Ericsson K770i: fialové a hnědé tři mega

Tenký telefon s třímegapixelovým fotoaparátem patřící do řady Cyber-Shot nabídne velmi dobrou funkční výbavu.

Švédsko-japonský výrobce včera v Londýně představil další mobilní přírůstek do své řady elitních fotomobilů Cyber-shot. Novinka nese označení K770i a doplní tak v této skupině modely K550i, K790i, K800i, K810i a první pětimegapixelový Sony Ericsson K850i. Svou výbavou se zařadí po bok oblíbené osmistovky.

K hnědému obleku

Novinka zaujme již svým designem a barvou. Rozhodně se nejedná o žádný nudný telefon. Z rozměrů 105 × 47 × 14,5 mm potěší hlavně malá tloušťka. Ani hmotnost 95 g není mnoho. Telefon klasické konstrukce se bude nabízet zejména v pralinkově hnědé barevné variantě. Telefon v této barvě vypadá rozhodně netradičně a zajímavě, setkat jsme se s ní mohli již u modelu K800i. Kromě toho se na internetu objevili i fotografie odvážného fialového provedení. I tak ale výrobce mohl přidat barevnějších variant více. Úspěšnosti na trhu by to rozhodně prospělo.

SE_K770i_04.jpg SE_K770i_05.jpg SE_K770i_03.jpg SE_K770i_06.jpg SE_K770i_07.jpg
Sony Ericsson K770i v hnědé variantě

Numerická část klávesnice je tvořena tenkými tlačítky ve čtyřech řadách. Funkční části pak vévodí čtyřsměrné navigační tlačítko, kterému ustoupil pro Sony Ericsson tradiční joystick. Nejen příznivce značky pak jistě potěší, že bylo zachováno ovládání pomocí dvojice kontextových tlačítek, klávesy se zpětnou šipkou a klávesy s „céčkem“. Horní polovinu přední strany si pro sebe vyhradil kvalitní displej s QVGA rozlišením. Zobrazí až 262 tisíc barev. Spokojit se ale musíte s nevelkou úhlopříčkou 1,9 palce.

05.png 02.png  03.png 01.png 
Fialová varianta

Téměř přes celou délku zadní strany se táhne podlouhlá posuvná krytka fotoaparátu. Je aktivní, takže po jejím odsunutí můžete okamžitě fotit. Pod krytkou se ukrývá objektiv 3,2megapixelového fotoaparátu s autofocusem – jedno z hlavních lákadel tohoto telefonu. Je potěšující, že objektiv nijak nevystupuje nad okolní povrch a nedělá na zádech telefonu nepěkný hrb, jako tomu bylo u modelu K800i. Náhrada xenonového blesku přisvětlovací diodou ale již tak radostná není.

SE_K770i_01.jpg SE_K770i_02.jpg
Objektiv třímegapixelového fotoaparátu ochrání posuvná krytka

Při fotografování se telefon drží na šířku jako klasický digitální fotoaparát. Pomocí některých numerických kláves lze upravovat nastavení fotoaparátu a aktivovat vybrané funkce. Jakou má která klávesa funkci, poznáte podle malých symbolů vedle číslic. Do nabídky fotoaparátu tak většinou nebudete muset ani vstupovat. Pořízené snímky půjde díky aplikaci Photo fix upravovat přímo v telefonu. Tmavé fotky snadno zesvětlíte, vylepšíte jim kontrast nebo saturaci barev. Poté je můžete odeslat do internetového blogu nebo vytisknout na tiskárně s podporou standardu PictBridge.

Zvládne i videohovory

Vnitřní paměť telefonu činí 16 MB. Slot na paměťové karty Memory Stick Micro samozřejmě nemůže chybět. Ihned při koupi telefonu v něm najdete zasunutou kartu o velikosti 256 MB, která vystačí až na dvě stě fotografií v nejvyšší kvalitě. Příznivci hudby si na ní jistě nahrají své oblíbené skladby ve formátu MP3 nebo AAC. Hudební přehrávač si s nimi bez problémů poradí. V telefonu bude k dispozici také integrované FM rádio s RDS. Kromě klasických stereofonních sluchátek, které najdete v základním balení, půjde připojit i stereofonní bezdrátová sluchátka podporující Bluetooth profil A2DP. Jména neznámých skladeb zjistí osvědčená funkce TrackID.

V oblasti datových přenosů si kromě zastaralého GPRS novinka rozumí se sítěmi třetí generace UMTS. Kamerka nad displejem pak naznačuje, že budou podporovány také videohovory. Pro mnoho uživatelů ale bude opět citelným nedostatkem absence technologie EDGE. Datové přenosy využijete u internetového prohlížeče Access Net Front, čtečky RSS kanálů nebo e-mailového klientu. Pro připojení k počítači poslouží Bluetooth 2.0 a datový kabel, který zapojíte do známého konektoru Fast port na levé straně přístroje.

SE_K770i_08.jpg SE_K770i_09.jpg SE_K770i_10.jpg

Lze očekávat, že uživatelské prostředí a s ním související další funkční nabídka bude prakticky shodná s ostatními telefony švédsko-japonského výrobce. Mnoho uživatelů vkládá do novinky velké naděje a označuje jej jako pokračovatele legendárního modelu K750i. Na to, jak bude Sony Ericsson K770i úspěšný, si budeme muset ještě chvíli počkat. Na českém trhu by se měl objevit koncem října za předpokládanou cenu 8 490 Kč, což je prakticky někde mezi současnými cenami modelů K800i a K810i.

Sony Ericsson K770i ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 105 × 47 × 14,5 mm, 95 g
  • displej: QVGA, 262 tisíc barev, aktivní TFT
  • fotoaparát: 3,2Mpx, autofocus, diodový blesk, aktivní krytka, aplikace Photo fix, odesílání fotek do blogu
  • paměť: vnitřní paměť 16 MB + paměťová karta Memory Stick Micro, 256MB karta v základním balení
  • sítě a datové přenosy: GSM 900/1 800/1 900 MHz, UMTS 2 100 MHz, GPRS
  • hudební funkce: hudební přehrávač (MP3, AAC), FM rádio s RDS, Bluetooth s A2DP, funkce TrackID videohovory, RSS čtečka, Bluetooth 2.0, USB Mass Storage, internetový prohlížeč Access Net Front, e-mailový klient, přehrávání a streamování videa
  • další funkce:
  • základní balení: USB kabel, paměťová karta 256 MB, stereofonní sluchátka, CD se softwarem
  • výdrž: pohotovostní režim 400 hod., doba hovoru 600 min. (GSM) nebo 155 min. (UMTS), doba videohovoru 90 min.
Diskuze (24) Další článek: Nový Cyber-shot: cena a dostupnost

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson K770i, Sony Ericsson K850i, Eri, Mega +, Fialové provedení, Son, F +, Fialová varianta, Mega