Sony Ericsson K790i a K800i: zapomeňte na K750i (první pohled)

Pokračovatel veleslavného Sony Ericssonu K750i je na světě, a to hned na dva způsoby. Jeden je s EDGE, druhý s podporou UMTS. Oba mají třímegapixelové fotoaparáty s xenonovým bleskem a stabilizátorem obrazu, slot pro paměťové karty, QVGA displej a nový internetový vyhledávač od Google.

Sony Ericsson se včera pochlubil hned šesti novými telefony. Všechny jsou už v našem katalogu mobilů, v jednotlivých článcích jim věnovaných najdete vždy kompletní tabulku s přehledem nejdůležitějších parametrů a odkaz do katalogu, kde si můžete prohlédnout kompletní dostupnou specifikaci.

Sony Ericsson K790i Sony Ericsson K800i

Sony Ericssone K750i, čau!

Největším lákadlem z novinek v portfoliu jsou modely K790i a K800i. Jde o nástupce současného (ne starého) Sony Ericssonu K750i. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku upadne pro některé do oblasti mnohem menšího zájmu, to pro ty, kteří touží po telefonech nabitých funkcemi, nejmodernějších mobilních technologiích. Pro druhé se naopak dostane do mnohem citlivějšího zájmu než doposud, jeho cena půjde se zahájením prodeje nástupců určitě o velký kus dolů.

Dost ale nostalgie, slibné měsíce čekají. Hned na úvod objasněme jediný rozdíl mezi oběma novými telefony. Sony Ericsson K790i a K800i mají na chlup stejnou výbavu i vlastnosti, klávesnici, displej... liší se jen podporou datových přenosů. K790i jako jeden ze zatím mála mobilů značky podporuje EDGE ve třídě 10, K800i si lebedí v rychlém UMTS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K800i

Tělo dostalo rozměry 106 × 47 × 18 milimetrů a váží 115 gramů. Osmnáct milimetrů tloušťky se ve vystouplé oblasti krytky fotoaparátu zvětší na hodnotu dvaadvacet. Celý kryt by mohl sedět na svém místě docela dobře, zadní snímatelná část pro odkrytí baterie je totiž řešena stejně jako třeba u W800i, s jehož tuhostí máme výborné zkušenosti. Jsme u baterie: udávaná doba hovoru je 7 hodin v GSM a 2,5 hodiny v případě UMTS volání, pohotovostní doba má papírovou hodnotu 350 hodin.

Okno do nového světa

Klávesnice a ovládací prvky si ponechaly střídmý design předchozích top-modelů výrobce. Ostře řezané, přísné hrany a linky. Jen při pohledu ze strany se ukáže miskovité řešení profilu. Na svém místě pod displejem najdeme kontextové klávesy a pod nimi typickou „vracečku“ i korekční tlačítko. Mezi ně a o stupínek výš se ještě vměstnaly klávesy pro vyvolání Vlastního menu a rychlý přístup na web.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavním ovládacím prvek bude znovu osvědčený joystick, v této třídě Sony Ericsson se čtyřsměrným tlačítkem a potvrzovacím středem neexperimentuje. Nahoře je výrazná mřížka reproduktoru, v modelu K800i ji sdílí ještě VGA kamerka pro videohovory. Na bocích se leskne spoušť fotoaparátu s funkcí namáčknutí, kolébka ovládání hlasitosti a sklíčko infraportu. Je tu i slot paměťových karet, o jeho využití o kousek dále.

Displej je schovaný za sklíčkem, které jej přesahuje. To je vždy řešení, které obrazovou plochu opticky ještě nepatrně zvětší. Displej bude velký a velmi jemný, s rozlišením 240 × 320 bodů a 262 tisíci barev na úhlopříčce dlouhé dva palce.

Přes tři megapixely

U hudebních telefonů si Sony Ericsson od společnosti Sony vypůjčil zavedenou značku Walkman, u novinek použil rovněž velmi známé označení Cyber-shot. Není se čemu divit. Poslední Sony Ericssony přináší mezi fotomobily malou revoluci. Fotoaparát má rozlišení 3,2 Mpx, je vybaven optikou s automatickým zaostřováním a stabilizátorem obrazu. Pro přiblížení scény je nachystán šestnáctinásobný digitální zoom. Za tmy se bude hodit xenonový blesk, který má údajně větší účinnost než běžně používaná diodová náhražka. Při jeho použití bude možné aktivovat redukci červených očí. Nové bude také uživatelské prostředí fotoaparátu, které je ještě bližší digitálům značky Sony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný 3,2Mpx fotoaparát

„Mobilní telefony s označením Cyber-shot představují novou generaci fotomobilů. Ta je charakterizována spojením předností mobilních telefonů Sony Ericsson a digitálních fotografických technologií Sony,“ říká Rikko Sakaguchi, senior viceprezident pro produkty a aplikace společnosti Sony Ericsson.

Klepněte pro větší obrázek 

Při práci s K790i a K800i se setkáme s funkcí nazvanou BestPic; ta umožňuje při jednom stisku spouště pořídit celkem devět fotografií v plném rozlišení – kromě té aktuální vždy i čtyři před a čtyři po okamžiku pořízení fotografie. Uživatel si pak vybere tu nejlepší. Tisk pořízených fotografií je díky funkci PictBridge možný i bez použití počítače. Telefon se jednoduše připojí pomocí USB kabelu přímo k tiskárně. Máme k dispozici i první dva obrázky pořízené vestavěným fotoaparátem K800i, v plném rozlišení a včetně EXIF záznamů. Posuďte je sami, rozhodně je však jasné, kdo je v současnosti lídrem v mobilní fotografii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky pořízené K800i v plném 3 Mpx rozlišení (2048 × 1536 bodů) a s EXIF informacemi

Můj milý deníčku

Součástí výbavy K790i i K800i je software pro blogování přímo z mobilního telefonu a součástí každého nového telefonu Sony Ericsson s podporou prohlížení webu bude od nynějška internetový vyhledávač, který dodává Google. Uživatelé budou moci například přímo spustit vyhledávání na internetu z jakékoli právě zobrazené stránky, aniž by museli v prohlížeči otevírat nové okno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K790i

„Blogování zažívá neuvěřitelný růst. Uživatelé stále častěji používají své osobní blogy na internetu jako způsob sdílení informací nebo obrázků,“ říká k tomu Jan Wäreby, výkonný viceprezident pro prodej a marketing společnosti Sony Ericsson. „Spoluprací s Google můžeme uživatelům mobilních telefonů nabídnout rychlý a jednoduchý způsob, jak blogovat. Zároveň našim zákazníkům přineseme vyhledávací služby lídra v tomto oboru.“

O zábavu se postará přehrávač hudby a videa, vestavěné FM rádio s RDS nebo 3D javové hry. Nezapomnělo se ani na RSS čtečku. Telefon si pamatuje 64 MB dat a na pomoc mu může přijít paměťová karta Memory Stick Micro. Konektivitu zajišťuje Bluetooth, infraport a USB rozhraní verze 2.0 s podporou Mass Storage. Oba telefony budou dostupné ve druhém čtvrtletí tohoto roku v černém provedení, cena zatím nebyla zveřejněna.

Sony Ericsson K790i: ve zkratce
cena ještě se neprodává
hodnocení zatím nehodnoceno
rozměry 105 × 47 × 22 mm
hmotnost 115 g
hlavní displej 33 × 43 mm, 240 × 320 bodů, aktivní, 262 tisíc barev
udávaná výdrž až 350 h (pohotovost), 420 min (hovor)
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10),
EDGE (třída 10)
paměť 64 MB, paměťová karta: Memory Stick Micro
operační systém ne
adresář vícepoložkový, vyhledávání postupným psaním
vyzvánění polyfonní, 72 hlasů, MP3
zprávy T9, MMS, e-mail
multimédia Java, MP3 přehrávač, rádio
fotoaparát 2 048 × 1 536 bodů, 3,15 Mpx, natáčení videa
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

 

Sony Ericsson K800i: ve zkratce
cena ještě se neprodává
hodnocení zatím nehodnoceno
rozměry 105 × 47 × 22 mm
hmotnost 115 g
hlavní displej 33 × 43 mm, 240 × 320 bodů, aktivní, 262 tisíc barev
udávaná výdrž až 350 h (pohotovost), 420 min (hovor)
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10), 3G
paměť 64 MB, paměťová karta: Memory Stick Micro
operační systém ne
adresář vícepoložkový, vyhledávání postupným psaním
vyzvánění polyfonní, 72 hlasů, MP3
zprávy T9, MMS, e-mail
multimédia Java, MP3 přehrávač, rádio
fotoaparát 2 048 × 1 536 bodů, 3,15 Mpx, natáčení videa
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

 

Diskuze (110) Další článek: Eurotel nabízí nejlevnější telefony, zaručeně

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson K790i, Sony Ericsson K800i, Son, Pohled, První pohled, Nabitý telefon, Blog, Eri