Sony Ericsson K800i: zažít nudu, vadí! (velký test)

Mobilní telefon s možností videohovorů, digitální fotoaparát s rozlišením 3MPx, přehrávač hudby, kvalitní přehrávač videa, herní konzole, rádio s RDS, správce obrázků, kapesní internetový prohlížeč, čtečka RSS kanálů, ale také užitečný organizér. To vše je Sony Ericsson K800i. Podrobný test, více než 200 obrázků a 15 videí!

Vpravo vidíte, vlevo vidíte

Jak telefon vypadá a co na něm najdete ukážou nejlépe fotky. Přesto doplním pár slov. Za všimnutí stojí kovová mřížka reproduktoru, ze které kouká malé okénko přední kamery pro videohovory. Po stranách jsou malé úzké výstupky, což jsou nenápadná tlačítka. Ta se hodí pro ovládání telefonu při horizontálním držení, například při fotografování nebo hraní her – můžete zapojit i druhou ruku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malé výstupky vedle sluchátka nejsou jen na ozdobu • Cyber-shot, abyste věděli...

Povrch telefonu je z matného plastu, takže na něm nejsou vidět otisky prstů. Výjimkou je krytka fotoaparátu a pochopitelně také krycí sklíčko displeje. To plochu displeje přesahuje a zakrývá šedý rámeček, který displej ještě opticky zvětšuje. Nahoře se v rámečku usadilo logo Sony Ericsson a dole o něco větší Cyber-shot. Na rámeček navazuje funkční část klávesnice v tmavě šedém odstínu. Numerická klávesnice je černá a od funkčních tlačítek ji dělí úzká mezera.

Černý plast telefonu oživuje stříbrná linka obíhající celý telefon. Po stranách opticky zvýrazní „lodičkový“ tvar telefonu – zadní hrany jsou zaoblené, kdežto ty přední zůstaly ostré. Na pravé straně se stříbrný proužek v jednom místě rozšiřuje a vytvořil tak zvýrazněné místo pro tlačítko spouště fotoaparátu. Vedle něj je výstupek, který má možná zabraňovat nechtěnému stisku tlačítka nebo je to jen opěrka pro ukazováček. Hlavně je tu dobrý k tomu, že tlačítko ihned nahmatáte. To se nedá říci o páru úzkých tlačítek na druhém konci telefonu. Ta slouží pro regulaci hlasitosti nebo třeba k ovládání zoomu. Jsou zarovnána s okolních povrchem a přestože na sobě mají malé bodové výstupky, hmatem se rozeznávají hůře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stříbrná linka obíhá celý telefon • tlačítko fotoaparátu

Na druhé straně telefonu je tlačítko pro ovládání hudebních funkcí, jak ho známe z předchozího modelu. Spustí nebo pozastaví MP3 přehrávač nebo rádio. Aby nedošlo k jeho nechtěnému stisku, je zapuštěno pod okolní povrch. Stisknout se dá ale celkem pohodlně. Pod ním jsou dvířka slotu pro paměťovou kartu. Je to tedy spíš obyčejná krytka uchycena k telefonu. Na svém místě pevně drží a dostatečně velká škvírka na nehet umožňuje pohodlné otevření. Malé tlačítko najdeme i na horní hraně, slouží k zapínání a vypínání přístroje. Sony Ericsson se však nechal inspirovat od Nokie a při krátkém stisku tlačítka nabídne výběr vyzváněcího profilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční tlačítka pro regulaci hlasitosti • hudební tlačítko • vypínací tlačítko na horní hraně • okénko infraportu

Na spodní hraně najdeme štěrbinu mikrofonu, systémový konektor Fast Port a kovové očko pro přichycení šňůrky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťové karty je krytý, ale snadno přístupný • Fast Port, mikrofon a očko pro šňůrku

Zábava stojí energii

Zadní straně dominuje fotoaparát. Je chráněn posuvnou krytkou, který o několik milimetrů vystupuje nad okolní povrch. Telefon proto na stole leží mírně nakloněný, což lze ale považovat za výhodu. Pozice je stabilní a displej je mírně nakloněný směrem k vám. Krytka mi ale překáží při pouhém držení telefonu v ruce a při vytahování z kapsy ji pravidelně nechtěně otevírám. Navíc u ní už po týdnu pozoruji znatelnou vůli. Jinak je telefon příkladně pevný a nikde nic nevrže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon s hrbem leží našikmo

Krytka kromě čočky fotoaparátu schovává malé zrcátko pro autoportréty. V okolí pak najdeme zaslepený konektor pro externí anténu, blesk a mřížku hlasitého reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všimněte si: mřížky reproduktoru, diody vedle blesku, zaslepenému konektoru pro externí anténu a samozřejmě fotoaparátu a proklínané krytky

Po sejmutí zadního krytu se dostanete k lithium-polymerové baterii s kapacitou 950 mAh. Výrobce slibuje výdrž až 350 hodin v pohotovostním režimu a 420 minut hovoru, nicméně se jedná o čísla v praxi dost nadsazená. Pokud si budete s telefonem hrát celý den, surfovat po internetu, hrát hry, poslouchat hudbu fotografovat nebo sledovat video, budete nabíjet zřejmě každý den. Já jsem si multimediální zábavy užíval trochu méně, ale s telefonem jsem si všelijak hrál a každý druhý den jsem musel sáhnout po nabíječce. Odhaduji, že při „normálním“ provozu s hodinou poslechu hudby, několika minutami hovoru, občasném kouknutí na internet a vyfocení několika obrázků je telefon schopný vydržet tři až čtyři dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt je zaoblený a tvoří i spodní hranu telefonu • pod krytem je Li-Pol akumulátor a slot pro SIM kartu

Klávesnice: dva skrčci stranou

I když nadpis nepůsobí lichotivě, musím klávesnici pochválit. Hlavním ovládacím prvkem je povedený joystick s přesným chodem, u kterého se podařilo naladit přiměřenou citlivost. Nad okolí mírně vykukuje a kolem je dostatek místa, takže je ovládání pohodlné a jisté. To stejné platí o klasické čtveřici funkčních tlačítek – dvě kontextové klávesy, tlačítko pro návrat zpět a tlačítko C. Jsou dostatečně velké a snadno hmatem rozpoznatelné. Výjimkou jsou ovšem miniaturní tlačítka umístěna po stranách funkčního bloku. Levé slouží k přístupu na internet, pravé otevírá nabídku událostí a zkratek (tzv. menu činností). Zvyknout se ale dá, po týdnu používání obě tlačítka bezpečně nahmatám bez rozmyšlení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Joystick se povedl • tlačítka po stranách jsou až příliš malá

Blok numerické části je tvořen velkými obdélníkovými tlačítky z měkkého plastu. Hmatovou orientaci usnadňují výrazné spáry a také kaskádovité uspořádání. Stisk tlačítek je možná trochu tužší, ale jistý. Doprovodné cvaknutí je však příliš hlasité a v tichém prostředí budete při psaní zprávy rušit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připraveno pro rychlopsavce

Popisky tlačítek numerické části klávesnice jsou bíle podsvíceny. Je zajímavé, že funkční část klávesnice má podsvícení mírně fialové. Ladí tak s připravenými grafickými motivy nabídky a na telefon je pak radost koukat i ve tmě. Když se vám ale standardní motivy omrzí, může naopak fialové podsvícení tlačítek z estetického hlediska trochu vadit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barva podsvícení není jednotná - numerická část září bíle, funkční má fialový nádeh


Další kapitola

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Kovová mřížka, Nejoblíbenější funkce, Dolní tlačítko, Hlasová zpráva, Světlé pozadí, Malé okénko, Oblíbená funkce, Denní plán, Kožené poutko, Vroubek, Velký, Nová nabíječka, Test, Přesný stav, Růžový odstín, Kanál připravený, Skvrna