Sony Ericsson K800i: zažít nudu, vadí! (velký test)

Mobilní telefon s možností videohovorů, digitální fotoaparát s rozlišením 3MPx, přehrávač hudby, kvalitní přehrávač videa, herní konzole, rádio s RDS, správce obrázků, kapesní internetový prohlížeč, čtečka RSS kanálů, ale také užitečný organizér. To vše je Sony Ericsson K800i. Podrobný test, více než 200 obrázků a 15 videí!

Organizace času a doplňky: konečně opakuje

Kalendář na první pohled nedoznal příliš změn, ale zásadní změny si všimnete při zadávání nové události. Máme tu nově dvě záložky – na první se zadává titulek a čas události, na druhé podrobnosti jako místo, popis a hlavně opakování. Po této možnosti volalo mnoho majitelů Sony Ericssonu K750i. S K800i mohou opakovat denně, týdně, měsíčně nebo ročně. Novinkou je také možnost záznamu celodenní události.

 
Kalendář: měsíční náhled • týdenní náhled • přehled dne • zadání nové události • no konečně...

Přesto je stále co zlepšovat. V měsíčním náhledu se trochu plýtvá místem a při výběru dne by se na displej vešel krátký přehled událostí tak, jako to umí konkurence u Siemensu nebo Nokie. Místo denního seznamu odálostí by se také hodil denní plán s rozpisem hodin.

Kalendáři sekunduje jednoduchý úkolovník umožňující zadat dva typy úkolů – poznámku nebo volání. V obou případech můžete zadat popisek a čas připomenutí. Důležitost úkolů nelze nastavit. Podobně jednoduchá je funkce pro psaní textových poznámek – můžete je napsat, uložit a poté smazat, případně někam poslat (bohužel ne do blogu).

    
Nabídka organizéru • úkolovník • kalkulačka • dálkové ovládání počítače • diktafon

Velmi propracovaný je budík. Nastavit jich můžete hned několi s různými časy, opakováním a melodiemi buzení.

  
Budík pro náročné

Nechybí samozřejmě tradiční doplňkové funkce jako je kalkulačka, odpočet nebo stopky. Mezi javovými apliakcemi je pak od výrobce připraveno ještě trio programů – HP Print pro tisk fotografií, návod pro správné fotografování Photo Mate a zábavná aplikace FaceWarp pro deformaci obličeje.

 
Až se člověk lekne... • průvodce vás naučí správně fotografovat

Spolehnout se také můžete na trojici aplikací VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ, kterou Sony Ericsson své modely pravidelně vybavuje. Umožňují tvořit efektní videosestřihy z natočených materiálů, upravovat fotografie a komponovat vlastní vyzvánění.

 
VideoDJ • PhotoDJ • MusicDJ

Ani na hry se nezapomnělo. Jsou tu tři, všechny docela zábavné – podívejte se na video.

  
Kdo video nerad, tady má statické ukázky z her

Hudba: Walkman bez oranžové

Přestože telefon nese označení Cyber-shot, klidně by se mohl zařadit i mezi Walkmany. Přehrávač hudbeních souborů je totiž stejný, tedy až na barvu. Oranžovou vystřídala neutrální šeď. Skladby k přehrávání můžete vybírat podle názvu interpreta nebo alba, vytvářet si můžete vlastní seznamy skladeb z oblíbených písní. Samozřejmostí je možnost přehrávání na pozadí.

K telefonu jsou dodávána stejná sluchátka, jako k modelu K750i. V mých uších špunty moc nedrží, ale ve srovnání s ostatními mobily podávající docela dobrý výkon. Sluchátka k Walkmanům jsou ovšem daleko lepší. Do konektoru Fast Port je však běžně k dostání redukce na běžný konektor jack 3,5mm, takže si můžete poslech zpříjemnit vlastními sluchátky.

 
Přehrávač hudby • výběr interpreta • přehrávání • přehrávání na pozadí

Vlastnosti zvuku můžete doladit ekvalizérem, ve kterém ale chybí funkce Mega Bass. Podle mého názoru byla stejně zbytečná, protože basů přidávala až moc a navíc je zkreslila. Sony Ericsson K800i poskytuje basů dostatek. Maximální hlasitost při přehrávání mi stačila, ale tuším, že pro některé to bude málo, obzvlášť při poslechu v nějakém hlučnějším dopravním prostředku.

Když vlastní hudba omrzí, přijde na řadu rádio. Je stejné jako u modelu K750i. Nabízí RDS a do paměti si můžete uložit oblíbené stanice. Bohužel zde není ekvalizér pro doladění vlastností zvuku.

 
Rádio

Hudbu a ostatní multimediální data můžete ukládat na paměťové kartě M2 (Memory Stick Micro) nebo v interní paměti o velikosti 70 MB. Soubory si můžete prohlížet v přehledném Správci souborů, kde uvidíte tři záložky – paměť v telefonu, paměťová karta a všechny soubory dohromady. Soubory můžete kopírovat, přesouvat, mazat nebo třeba odesílat.

 
Správce souborů

Hudbu do telefonu nejrychleji dostanete nahráním přímo na paměťovou kartu nebo připojením telefonu k počítači. Telefon podporuje Mass Storage, takže se paměťová karta uložená v telefonu zobrazí jako nová disková jednotka v počítači. Je ale možné hudební soubory přenášet přes obslužný program.


Další kapitola

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Nejrychlejší způsob, Hlasová zpráva, Kanál připravený, Velký, Světlé pozadí, Son, Test, Skvrna, Eri, Růžový odstín, Dolní tlačítko, Nejoblíbenější funkce, Kožené poutko, Nová nabíječka, Velký test, Vroubek, Denní plán