Sony Ericsson K800i: zažít nudu, vadí! (velký test)

Mobilní telefon s možností videohovorů, digitální fotoaparát s rozlišením 3MPx, přehrávač hudby, kvalitní přehrávač videa, herní konzole, rádio s RDS, správce obrázků, kapesní internetový prohlížeč, čtečka RSS kanálů, ale také užitečný organizér. To vše je Sony Ericsson K800i. Podrobný test, více než 200 obrázků a 15 videí!

Telefonování: Novák, Zeman, Čepelka

S telefonem se dovoláte v sítích GSM pásem 900, 1800, 1900 MHz a také v síti třetí generace UMTS, ve které je možné provozovat videohovory. K přenosu zvuku oběma směry nemám výtek, hlasitost je dostatečná, zvku zřetelný. Platí to i pro hlasité handsfree a vyzvánění. To je malebnější než u modelu K750i, především díky více zdůrazněné basové složce. Vyzvánět můžete polyfonní melodií s 24 hlasy nebo jakýmkoli zvukem ve formátu MP3. Nabízí se také videovyzvánění, kdy se kromě zvuku přehrává na displeji video. Zvuk se ale přehrává z videa, nelze nastavit melodii a video zvlášť. Příchozí hovor lze ztlumit a ignorovat, zamítnout nebo přijmout.

   
Vytáčení čísla • seznamy hovorů • prostředí pro videohovory

Styl vyzvánění můžete rychle měnit pomocí profilů. Ty umožňují nastavit způsob vyzvánění, hlasitost nebo třeba filtr pro volající. Je s podivem, že pro tento filtr není možné vybrat již vytvořenou skupinu z adresáře, ale musíte vytvořit skupinu novou, speciálně pro každý profil. Melodie se nastavuje centrálně pro všechny profily. Specifické vyzvánění můžete přiřadit vybraným jednotlivcům z adresáře. Zvuk lze také nastavit pro příchozí zprávy (ten už je pro všechny jednotný), bohužel opět chybí možnost modifikace zvukového upozornění upomínky kalendáře. Standardní zvuk přitom není příliš výrazný.

V adresáři je připraveno místo pro tisícovku jmen, ale zároveň překvapivě jen 2500 míst pro záznamy. Pokud ke každému kontaktu uložíte pět záznamů, vejde se do adresáře pouze 500 jmen. Ale myslím si, že pro naprostou většinu uživatelů bude kapacita dostatečná.

Nejrychlejším způsobem zaplnění adresáře je synchronizace s Outlookem. Můžete si vybrat, zda chcete jména seřadit podle jména nebo příjmení, ale stále zůstává nevyléčen tradiční neduh Sony Ericssonů. Znaky s diakritikou jsou zařazeny až na konec seznamu, takže se pan Čepelka neobjeví někde na začátku seznamu, ale až na konci za Zemanem.Vyhledávat je možné postupným psaním hledaného jména.

 
Adresář: seznam • nabídka • náhled na kontakt • editace

Na displej se vejde šest jmen a u vybraného jména ještě řádek s telefonním číslem nebo e-mailem. Mezi jednotlivými záznamy přiřazenými ke kontaktu je možné přepínat horizontálními směry joysticku. Novinkou oproti předchůdci je v kontextové nabídce položka Otevřít kontakt. K prohlížení záznamů už není potřeba kontakt editovat.

Ke každému kontaktu je možné přiřadit pět druhů čísel, e-maily, webovou adresu, obrázek, firmu, poštovní adresu, poznámku nebo datum narozenin, které je provázáno z kalendářem a tak už žádné narozeniny neprošvihnete. Kontakt se edituje v přehledném záložkovém editoru. Ke každému typu čísla můžete nahrát zvláštní jmenovku pro hlasové vytáčení, samozřejmostí je rychlá volba oblíbených čísel jedním stiskem příslušeného tlačítka numerické klávesnice. Kontakty si můžete roztřídit do skupin, ale příliš tím nezískáte, jen možnost odesílat hromadné zprávy.

Zprávy: zapletená RSS

Nabídku zpráv začíná položka Napsat novou, která nabízí na výběr čtyři možnosti – textová zpráva, multimediální zpráva, hlasová zpráva nebo e-mail.

Editor textových zpráv je v podstatě stejný jako o modelu K750i. Jen se toho na displej vejde víc. Přesto zde stále chybí trvalý odpočet znaků, který se zobrazí až před koncem dílčí zprávy. Můžete si vybrat, zda chcete psát s diakritikou nebo rovnou bez – telefon vás nenechá utratit zbytečně více za zkrácené SMS zprávy. Se psaním pomáhá osvědčený slovník T9. Kromě běžných znaků je možné zprávu obohatit i o jednoduché obrázky a animace, neboli rozšířit ji na EMS zprávu. Paměť pro textovky je sdílená, záleží na volné paměti. Počet zpráv ve složce se zjišťuje složitě přes informace o stavu paměti ve správci souborů.

 
Nabídka zpráv • složka doručených • čtení zprávy • informace o počtu zpráv v paměti najdete "na druhém konci telefonu"


Tvorba nové zprávy

Editor pro multimediální používá překvapivě jinou grafiku se žlutým podkladem. Ničemu to ale nevadí. MMS snese text, obrázek, zvuk i video až do celkové velikosti 300 kB. Hlasová zpráva je zvláštním typem MMS, kdy je přenášen pouze zvuk. Tvorba takové zprávy je velmi rychlá, nicméně to platí i pro plnohodnotnou MMS.

 
E-mail • složka doručených e-mailů

E-mailový klient umožňuje přepínat až mezi pěti účty, ale bohužel je nedokáže obsluhovat zároveň. Nastavit si můžete zvláštní zvuk pro příchozí e-maily, automatickou kontrolu účtu nebo stahování pouze hlaviček zpráv. Zprávy lze odesílat i přijímat s velkými přílohami. Klidně do e-mailu přidejte fotku v plném rozlišení. E-mailový klient kupodivu umožňuje nastavení velikosti písma ve třech krocích, editor pro SMS to ale neumí. 

 
Tvorba nového e-mailu • prohlížení e-mailu s přílohou • je možné nastavit velikost písma

Mezi zprávy se zatoulala také čtečka RSS kanálů. Aby zapadla, je nazvána prohlížečem RSS zpráv. Od Sony Ericssonu dostanete několik kanálů připravených, ale seznam si můžete libovolně konfigurovat. Bohužel není možné třídění do skupin. Aktualizaci lze provádět ručně nebo automaticky po zvoleném čase. Prohlížení je rychlé a přehledné, po kliknutí na vybranou zprávu se otevře internetový prohlížeč.

 
RSS čtečka


Další kapitola

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Eri, Kovová mřížka, Vroubek, Velký test, Nejoblíbenější funkce, Hlasová zpráva, Oblíbená funkce, Nová nabíječka, Kanál připravený, Velký, Denní plán, Skvrna, Růžový odstín, Kožené poutko, Malé okénko, Nejrychlejší způsob, Světlé pozadí