Sony Ericsson K850i: velký test

Nabídne 5Mpx fotoaparát, datové přenosy EDGE i HSDPA, čidlo polohy a spoustu funkcí. Otestovali jsme nejlepší Sony Ericsson.

Sleduje svůj náklon

U hry Marble Madness jsem zmínil čidlo polohy. To zjišťuje, v jaké poloze přístroj zrovna držíte. Hodí se to například při fotografování, kdy se automaticky upravuje správná orientace fotografií, pokud fotografujete na výšku. Dále je čidlo využito v nabídce Média, která se dokáže automaticky přizpůsobovat aktuální poloze displeje – pokud telefon překlopíte o 90° a chcete sledovat displej naležato, zobrazení nabídky se ihned automaticky přizpůsobí. Vidět jsme to mohli například u iPhonu, hodí se to zejména při prohlížení fotografií nebo videí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyberte si, co vám vyhovuje víc

Další využití čidla je právě ve hře Marble Madness, kde polohou telefonu ovládáte kuličku. Kam telefon nakloníte, tam se bude virtuální kulička naklánět. Je to jiný způsob zábavy než klasické mačkání tlačítek a o to více baví.

Ještě na jednom místě uvidíme vliv čidla – u jednoho z animovaných spořičů displeje odpadávají kostičky tím směrem, kam je zrovna telefon nakloněn. Je však škoda, že čidla není využito více. Například v internetovém prohlížeči by se velmi hodil. Ať už jen možnost rychlého překlopení displeje napodél, tak efektní posouvání stránky náklonem telefonu v požadovaném směru.

Pět mega s autofokusem

Od fotoaparátu Sony Ericssonu K850i se čekalo hodně, ale první ukázkové snímky nás svou kvalitou nijak nešokovali. Jsou zhruba na stejné úrovni jako u předchozích modelů K790i/K800i/810i, jen to rozlišení je o něco vyšší. Chcete-li více podrobností o fotoaparátu Sony Ericssonu K850i, přečtěte si samostatný test.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Někde tam hluboko je 5Mpx čip • xenonovému blesku asistuje ještě diodové světlo • po zapnutí můžete sledovat světelný efekt kolem objektivu • ikony naznačují zkratky k nejdůležitějším funkcím fotoaparátu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledáček fotoaparátu

Fotoaparát se zapíná zvláštním zapínacím tlačítkem na boku přístroje. Neznamená to ovšem, že by bylo možné fotoaparát samostatně zapnout, aniž by byl zapnutý telefon. Po zapnutí se odsune krytka objektivu a můžete fotit. První snímek lze zachytit do pěti vteřin od zapnutí – něco si vezme aktivace, něco zaostření. Fotoaparát nabízí mnoho pokročilých funkcí včetně nastavení citlivosti ISO (více zde).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připraven k fotografování • výběr režimu snímání • výběr scény • nastavení rozlišení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkce BestPic se hodí na fotografování rychlých scén – vyberete si nejlepší snímky ze série (pracuje v plném 5Mpx rozlišení)

Ihned po zachycení snímku můžete využít funkci Oprava fotografie. Je to souhrn automatických oprav, který upraví jas, kontrast, barevné podání apod. Pokud si chcete s nastavením těchto parametrů ručně, využijte funkci PhotoDJ.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Více ukázkových snímků zde

Pro efektní prezentaci fotografií lze použít jeden z pěti režimů prezentace. Automatické prohlížení je doplněno o různé efekty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížení fotografií

Klepněte pro větší obrázek 
Úprava obrázku ve PhotoDJ

Tip: podrobnosti o možnostech fotoaparátu, kvalitě snímků a prohlížení fotografií najdete v samostatném testu fotoaparátu Sony Ericssonu K850i

Oproti předchozím modelům se konečně zvýšilo rozlišení natáčeného videa alespoň na úroveň rozlišení displeje, tedy 320 × 240 bodů. Video přehrávané na displeji telefonu vypadá velmi dobře – je plynulé a pro malou zobrazovací plochu rozlišení bohatě dostačuje. Při natáčení videa obzvlášť využijete funkci elektronického stabilizátoru obrazu.

ukázkové video - v místnosti (MP4, 0,9 MB)

ukázkové video - venku (MP4, 1,6 MB)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížení videí

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson K810i, Sony Ericsson K850i, Velký, Zapnutý telefon, Test, Pořádná dávka, Kanál připravený, Online služba, Výrazný rámeček, Oblíbený web, Úprava obrázků, Automatické spouštění, Jediné jméno, Video + Music, Velký kontrast, Denní přehled