Sony Ericsson: když se Walkman znovu narodí

Sony Ericsson slaví, jeho Walkman má tři roky. Podívejme se, jaká byla cesta k dnešním 77 milionům prodaných Walkmanů.

Walkman je velmi silná obchodní značka. Tak silná, že společnost Sony se dokonce nedávno nechala slyšet, že lituje někdejšího rozhodnutí poskytnout svůj brand přenosných hudebních přehrávačů sesterské společnosti Sony Ericsson. Mimochodem, stejnou „chybu“ prý už neudělá se značkou Play Station.

Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson si je síly názvu Walkman moc dobře vědom, a tak si celou svou řadu mobilů se speciálními hudebními funkcemi náležitě hýčká. Ačkoliv rodina stará přesně tři roky nikdy „nevymřela“, včera jsme se dočkali jejího znovuzrození. Pod názvem Sony Ericsson Walkman: music is reborn byly představeny tři nové hudební telefony. Těm jsme se podrobně věnovali ve velkém preview, dnes se pojďme podívat na to, jakými nejdůležitějšími mezníky si řada mobilních Walkmanů pod křídly Sony Ericssonu od svého vzniku v roce 2005 prošla.

2005

Srpen

Všechno začalo přesně před třemi lety – v srpnu 2005. Tehdy Sony Ericsson poprvé přišel s koncernovou značkou Walkman a představil ji ve spojení s dvoumegapixelovým hudebním telefonem klasické konstrukce W800i. K mobilu přidal ve srovnání s běžným standardem poměrně kvalitní sluchátka a jelikož to byl v té době jediný Walkman na trhu, na legendu bylo zaděláno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Že se bude hudební řada značit W, bylo jasné hned ze začátku. Typická křiklavě oranžová barva bude odteď provázet tuto rodinu ještě dva roky. Vzápětí po W800i se objevila jeho levnější varianta – Walkman netradiční konstrukce s otočným kloubem W550i.

Říjen

Sony Ericsson měl už při představení konceptu jasno, že série Walkman nebude zahrnovat pouze samotné mobily s kvalitním přehrávačem hudby. Počítalo se i s bohatým příslušenstvím, a tak v říjnu přišel první hlasitý stereo reproduktor pro mobily MDS-70. Fast-porty byly tenkrát ve většině případů na spodní straně telefonu, a tak se mobil do reproduktoru jednoduše „posadil“ jako do stolní nabíječky. Před třemi lety se dalo takové příslušenství k mobilu považovat za něco opravdu extravagantního.

Prosinec

Po necelém půl roce od uvedení Walkmanu spočítal Sony Ericsson první čísla a ve firmě mohly začít oslavy nejen nového roku, ale také úspěšně zavedeného brandu. Od srpna do prosince se prodalo na tři miliony hudebních telefonů. Bylo jasné, že rodina Walkmanů nevymře a na úspěch naváže hned v příštím roce.

2006

Duben

Další důležitý moment pro výrobce přichází v dubnu následujícího roku, tentokrát na poli příslušenství – kapesních stereoreproduktorů MPS-60 se později celosvětově prodá několik milionů kusů. Touto dobou se také do prodeje dostává nástupce legendární W800i s označením W810i. Přináší navíc podporu EDGE jako vůbec první Sony Ericsson a vystupuje i v elegantní černé barvě. U nás vzhledem k nízkému stupni rozvinutosti datových sítí velmi oblíbený model.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Duben

A ještě jednou duben. Po klasických „tatrankách“ a méně tradiční otočné W550i se představuje první véčkový Walkman W300i, toho času nejnižší model z hudební rodiny. Díky přijatelné ceně a v té době stále populární véčkové konstrukci, kterou ještě nestačil vytlačit korejský nápor sliderů, se stal W300i masově rozšířeným.

Říjen

Pomalu začíná předvánoční zbrojení výrobců a odhalování nejnovějších produktů. Sony Ericsson si na říjen schoval představení prvního slider Walkmanu W850i. Ten měl sloužit jednak jako odpověď na stále vzrůstající zájem o telefony výsuvné konstrukce a také jako první nabídnul funkci rozpoznávání hudby TrackID. Odteď už se nemuseli uživatelé pracně pídit po názvu písničky naposloucháváním slov z textu, stačilo ukázku odeslat na server a vrátila se odpověď s názvem skladby i jménem interpreta. Samotný přehrávač byl vylepšen do verze 2.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Listopad

Na předvánoční trh vstupuje do té doby nejvybavenější Walkman W950i – podobnými superlativy jsme ho nazvali i v naší megarecenzi. Chytrému mobilu se Symbianem UIQ a dotykovým displejem sice chyběl fotoaparát, ale zato jako první ve své době nabídl nevídanou vnitřní kapacitu paměti 4 GB pro uložení tisíců hudebních souborů.

Prosinec

Jsou sečtena čísla prodejnosti za rok 2006 a Sony Ericsson se může opět radovat – devíti Walkmanů, uvedených do té doby na trh, se prodalo za uplynulý rok 17 milionů, což s výsledky roku 2005 činí dohromady příjemných 20 milionů prodaných kusů.

2007

Únor

Rodina Walkmanů má nového krále. Zároveň nejtenčí mobil z portfolia Sony Ericsson je kovový a velmi sympatický W880i. Dodával se s gigabajtovou paměťovou kartou a jeho design si musel každý zapamatovat.

W880i_02.jpg W880i_09.jpg W880i_07.jpg W880i_03.jpg W880i_10.jpg W880i_06.jpg

Duben

Zpřístupnit Walkmany úplně pro každého – to bylo hlavním cílem výrobce v polovině minulého roku. Zatímco většina modelů (až na véčkový W300i) se doposud pohybovala od střední třídy výš, nový jednoduchý klasik W200i měl zamířit mezi méně majetné zájemce, kteří nechtěli být ochuzeni o pohodlnost přehrávání hudby v konceptu Walkman.

Listopad

Na sklonku minulého roku spatřil světlo světa první Walkman s podporou rychlých dat HSDPA v sítích třetí generace. Čeští uživatelé tento primát vysouváku W910i zřejmě moc neocenili, radši by byli za současného stavu podpory datových přenosů ze strany operátorů za více modelů s EDGE. Ve světě se ale tento počin setkal s ohlasem a W910i získal na mobilním kongresu v Barceloně cenu Global Mobile Awards 2008. Více o jeho bohatých funkcích se dočtete v netradiční recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Prosinec

Podtrženo, sečteno. Sony Ericsson prodal dosud 57 milionů mobilních Walkmanů. Vedle fotomobilů Cybershot se jedná o nejúspěšnější řadu výrobce.

2008

Únor

Letos v únoru představil výrobce veřejnosti dva nové vyklápěcí Walkmany. W350i konstrukčně navazuje na odkaz dávných telefonů s flipem a tuto výklopnou část v zavřeném stavu věnuje právě ovládacím hudebním tlačítkům. Vedle retro konstrukce je dalším plusem telefonu malá tloušťka (pouhých 10 mm), nedostatkem naopak velmi měkké použité plasty. W380i je už potom tradiční véčko, které může proti jiným Walkmanům nabídnout navíc jen ovládání gesty.

Červenec

Do prodeje se dostává Walkman s dosud nejlepší kvalitou reprodukce W980i. Nejvěrnější čistotu a také vysokou hlasitost zvuku má zajistit použitá technologie Clear stereo a Clear bass. Jako v prvním Walkmanu se představuje ve W980i nová verze přehrávače 3.0, jejž lze ovládat pohybovými gesty. Integrovaný FM vysílač umožní bezdrátový přenos hudby i do stolního sterea nebo autorádia. Kompletně vybaven je W980i po stránce přenosu dat, podporuje GPRS, EDGE i 3G včetně HSDPA. Nevýhodou je fotoaparát bez autofocusu, pro někoho může být překážkou i nepříliš oblíbená véčková konstrukce.

22. července – znovuzrození hudby se Sony Ericsson Walkman

Včera byly k příležitosti třetího výročí založení hudební řady představeny tři nové Walkmany. Podrobné preview modelů W302, W595 a W902 najdete v tomto článku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
W902, W595, W302 - znovuzrození Walkmanů

V současnosti se čísla prodejnosti Walkmanů zastavila na 77 milionech. A protože se Sony Ericsson netají přáním pokořit do konce roku magickou stomilionovou hranici, posílá do bitvy další tři bojovníky. Škoda jen, že ne všechny nové modely jsou určeny pro globální trh, u nás se například oficiální cestou nesetkáme s nejvybavenějším W902.

Diskuze (22) Další článek: Stověžatá Praha: 100 panoramatických fotografií

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Son, Běžný standard, První slider, Volcanic Black, Walk, Třetí výročí, Rok ten, Populární véčko, První son, Oblíbená věc, Národ, Eri, Vzrůstající zájem