Sony Ericsson M600i: ne všichni chtějí otesánka P990i (velký test)

Tenký komunikátor s dotykovým displejem a nevšední kolébkovou klávesnicí podporuje sítě třetí generace, chlubí se bohatou výbavou pro organizaci času a správu pošty i kontaktů, má nové prostředí Symbianu. Přehraje hudbu i film, rozumí si s počítačem. A mnozí uvítají, že mu chybí fotoaparát. 3× video

Zcela jiné UIQ

Sony Ericsson připravil v modelu M600i nový operační systém Symbian 9.1 s uživatelským prostředím UIQ 3.0. Nokia používá sice rovněž Symbian, ale pokud budete zkoušet spustit aplikace pro S60 na Sony Ericssonu, nebudete úspěšní. Obě verze mají značné odlišnosti, tou největší je možnost ovládat prostředí UIQ prostřednictvím dotykové obrazovky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předinstalovaná témata nového prostředí UIQ 3.0

V novém modelu použil výrobce poslední verzi s označením 3.0, zkráceně se používá UIQ3. Verze 2.0 či 2.1 používali starší telefony řady „P“, konkrétně P800, P900 a P910i. Displej v pohotovostním stavu zobrazuje název operátora, čas, datum, nahoře je řádek se stavovými ikonami. Úplně dole se nacházejí v předchozí kapitole zmiňovaná softwarová tlačítka, která v některých případech nahradí absentující hardwarové soft-keys. Nad nimi je pět ikon, které ovšem není možné modifikovat.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej

Na první pozici je odkaz přímo do adresáře. Druhá patří kalendáři, třetí vstoupíte k devíti kontaktům s rychlou volbou. Předposlední ikonka jasně značí práci se zprávami a e-mailovými účty a konečně symbolem úplně vpravo vstoupíte do hlavní nabídky.

Ještě na moment zůstaneme na hlavním displeji. Zcela vlevo nahoře je totiž malá dvojšipka, která otevře rychlé volby. Její kontextová nabídka umožňuje vytvoření nové akce (volání, nová SMS, MMS nebo e-mail, vytvoření kontaktu, úkolu, schůzky, poznámky nebo zvukové nahrávky), nastavení připojení (správce připojení, Bluetooth, infraport, USB), nastavení hlasitosti (zvlášť pro multimédia, vyzvánění, tón zprávy a tón alarmu) a odkaz na nastavení času nebo budíku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rychlé volby • nabídka "Více" (tlačítko vpravo dole)

Aktivní pohotovostní režim se skrývá nově šikovně přímo na hlavním displeji pod nápisem „Dnes!“. Tuto složku je možné rozbalit a objeví se přístup k nejužívanějším položkám jako jsou zprávy a e-maily, události z kalendáře, zmeškaná volání anebo úkoly. Celému tomuto displeji se říká menu Aktivita.

Klepněte pro větší obrázek
Aktivní pohotovostní režim

Úplně vpravo nahoře je neméně důležitý odkaz na Správce úkolů. Najdete zde seznam odkazů na poslední spuštěné aplikace, hlavní nabídku a nabídku Aktivita. Na druhé záložce je seznam aplikací spuštěných na pozadí. Odtud můžete spuštěné aplikace ukončit. To skrývá možnost plně využívat multitasking – během psaní zprávy si můžete odskočit třeba do kalendáře a vrátíte se zpět k rozepsané zprávě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce úkolů • aplikace běžící na pozadí

Na chytrého se musí čekat

Vejdeme do hlavní nabídky. Ta může mít podobu matice devíti ikon, nebo si ji necháte zobrazit jako seznam. Ikonky jsou obrovské, názorné. Nové aplikace i vlastnoručně vytvořené složky hlavní nabídky sice můžete spravovat podle libosti, s továrním uspořádáním hlavních položek však nehnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka v podobě matice ikon • jako seznam • nabídka "Nástroje"

Uživatelé vědí, že při používání smartphonu či komunikátoru se čeká na otevírání nabídek a zejména aplikací podstatně déle, něž jak je tomu u běžných mobilních telefonů bez operačního systému. Stejnou trpělivost budete muset předvést při práci s novým Sony Ericssonem.

Nabídka dostala animace, které k rychlosti rozhodně nepřispějí. Bohužel je není možné vypnout. Ikonky se při výběru nepatrně zvětší, na pozadí můžete mít animovanou tapetu. Kontextové nabídky plynule vyjíždějí z původní složky, v dlouhých seznamech se dá posuvníkem na boku nebo kolečkem Jog Dial plynule listovat nahoru a dolů. Animace ovšem nezdržují nijak extrémně, podstatně horší je to s jednotlivými aplikacemi. Pokud už neběží na pozadí a spouští se znovu, načtení chvíli trvá.


Další kapitola – adresář, volání a zvuk

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Sony Ericsson M600i, Plastová krytka, Eri, Běžný dokument, Velký test, Druhý obrázek, Jedenáctka, Elektronická pošta, Přibalená nabíječka, Test, Návyková záležitost, Velký, Kolejnice, Špatné zobrazení, Nestandardní klávesnice, Užitečný správce, Son