Sony Ericsson M600i: ne všichni chtějí otesánka P990i (velký test)

Tenký komunikátor s dotykovým displejem a nevšední kolébkovou klávesnicí podporuje sítě třetí generace, chlubí se bohatou výbavou pro organizaci času a správu pošty i kontaktů, má nové prostředí Symbianu. Přehraje hudbu i film, rozumí si s počítačem. A mnozí uvítají, že mu chybí fotoaparát. 3× video

Ještě se podíváme napravo. Tam je slot pro paměťové karty. Sony Ericsson nemá ve zvyku střídat formáty paměťovek jako na běžícím páse (viz jiné značky), teď ale zřejmě přechází na kompaktnější Memory Stick Micro, jinak též M2. V balení dostanete kartu s kapacitou 64 MB, bohužel žádnou redukci na klasický formát původního Memory Sticku. Dvířka slotu jsou plastová a drží na pryžovém pantu. Ten mohl být delší, na videu první kapitoly jste se sami mohli přesvědčit, jak s krytkou slotu zápasím. Otevírá se jen tak akorát a má tendenci se sama o kousek vracet. To je nepohodlné, notabene když musíte kartu zasunovat nehtem k docvaknutí hluboko do slotu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko internetového prohlížeče • slot pro paměťové karty

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Memory Stick Micro je opravdu malá

Nad paměťovou kartou je tlačítko pro spuštění internetového prohlížeče, to je ovšem možné v nabídce přeprogamovat. Na zadní stěně Sony Ericssonu M600i je logotyp výrobce a tyrkysová síťka hlasitého reproduktoru. Kousek dál ještě plastová krytka konektoru pro externí anténu. Ve všech čtyřech rozích zadního krytu jsou malé výstupky, které při položení na rovnou plochu stolu apod. drží telefon nepatrně „nad zemí“, takže se neškrábe pecičkové logo Sony Ericsson a zvuk hlasitého reproduktoru není utlumený.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výstupky na zadní stěně • tyrkysová mřížka hlasitého reproduktoru

Až budu potřebovat pudřenku, řeknu si

Je velká škoda, že se plocha dotykového displeje Sony Ericssonu M600i tolik leskne a odráží se v ní okolní objekty, včetně uživatele. Jinak výborná intenzita podsvícení i úroveň kontrastu je na přímém slunečním světle bezmocná. Při slunných dnech je v exteriéru prakticky pořád potřeba stínit si druhou rukou, to se ale potom špatně pracuje s dotykovým perem.

Plocha displeje je velkorysá, nabídne obrovských 39 × 52 milimetrů. Na nich umí aktivní TFT zobrazovač ukázat až 262 tisíc barev v rozlišení 240 × 320 bodů. Informací se na něj vejde spousta, při psaní zpráv je k dispozici až 9 řádků, při prohlížení internetu a použití funkce Lupa je čitelných až 24 řádků textu. Obraz je v příhodných podmínkách (viz problémy výše) perfektní, velmi jemný. Pod displejem je jméno modelu telefonu, chudě vypadající „M600i“ ve zvýrazněném rámečku mi ale k celkové vizáži telefonu nesedí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Logo výrobce • plocha displeje je obrovská • displej ve tmě • detail rastru

Klepněte pro větší obrázek
Řekněte, hodí se sem?

To jsme ještě neviděli

Poprvé na CeBITu jsem si naživo vyzkoušel kolébkovou klávesnici M600i. Psalo se mi s ní podivně, nemohl jsem si na funkci tlačítek v krátké chvíli zvyknout. Celkem je v alfanumerickém bloku dvacet kláves, z toho jen pět je klasických. Zbylou patnáctku tvoří kolébky, jejichž levá a pravá strana píše jiný znak. Podle výrobce by mělo bříško prstu volně ležet na klávese a jen se vykyvovat do stran.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Atypická QWERTY klávesnice

To by šlo, kdyby byly klávesy dvě. Ale protože je potřeba ovládat třeba při psaní textovky nebo e-mailu všech dvacet, skáče prst po různých pozicích a nemá čas se usazovat. Kromě toho já a spoustu dalších uživatelů nemá prsty tak subtilní, aby se dala tlačítka používat podle původního záměru Sony Ericssonu. Ve výsledku tak jde spíš o efektní ztvárnění plnohodnotné hardwarové QWERTY klávesnice. Když se zadávají jen čísla, funguje vnitřních devět kláves plus nula na mezerníku klasickým jednopolohovým způsobem. Při textovém vstupu má každá klávesa dvě a více významů (při použití ALTu).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily profilu tlačítek

Úplně se ztratily kontextové klávesy. Tlačítko pro návrat v nabídce je pod kolečkem Jog Dial, znaky se mažou klávesou v QWERTY bloku. Žádná čtyřsměrná klávesa, žádný joystick. Pokud nechcete používat pero, můžete se v nabídce pohybovat kolečkem a potvrzovat jeho zmáčknutím, pro pohyb v záložkách se používají šipky doleva a doprava dole vedle mezery s nulou v klávesnici. Je to ale tak nemotorný a ruce zaměstnávající způsob, že jsem raději vždy vytáhl stylus a pracoval s ním. Zvykněte si, že se Sony Ericssonem M600i nebudete mít téměř nikdy obě ruce volné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice

Trochu předběhnu sekci o novém prostředí operačního systému, protože se to ještě týká ovládání; pokud přeci jen nechcete využít předností dotykového pera nebo prostě momentálně nemůžete, dá se ťukat na dotykový displej jen tak prstem. To dá rozum, že to jde, řeknete si, ale Sony Ericsson myslel trochu i na tuto variantu a tak vytvořil graficky odlišné prostředí, než jaké má model P990i s jinými možnostmi ovládání. Byť jde v obou případech o platformu Symbian UIQ 3.0, v případě M600i umístil Sony Ericsson hlavní tlačítka zpravidla dolů a jsou dostatečně velká na to, aby se dala stisknout jen prstem. Svažující se profil okolí displeje je tomu přímo nakloněn. Ve složitějších kontextových nabídkách se ovšem uklepnete velkým bříškem prstu jedna radost, takže tudy cesta daleko nevede.

Klepněte pro větší obrázek
Nové prostědí UIQ 3.0


Další kapitola – operační systém, nové prostředí UIQ 3.0

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Sony Ericsson M600i, Návyková záležitost, Test, Druhý obrázek, Běžný dokument, Špatné zobrazení, Užitečný správce, Eri, Jedenáctka, Velký, Přibalená nabíječka, Velký test, Elektronická pošta, Plastová krytka, Son, Kolejnice, Nestandardní klávesnice