Sony Ericsson M600i: ne všichni chtějí otesánka P990i (velký test)

Tenký komunikátor s dotykovým displejem a nevšední kolébkovou klávesnicí podporuje sítě třetí generace, chlubí se bohatou výbavou pro organizaci času a správu pošty i kontaktů, má nové prostředí Symbianu. Přehraje hudbu i film, rozumí si s počítačem. A mnozí uvítají, že mu chybí fotoaparát. 3× video

Propracovaný editor zpráv a e-mailů

Editor zpráv a elektronické pošty má dvě sekce. První nad čarou jsou možnosti „Zavolat hlasovou poštu“, tím je míněn výběr hlasové schránky, druhá volba vytvoří textovku, multimediální zprávu nebo e-mail. Další blok je rozdělen na části pro SMS a MMS, synchronizovaný e-mail plus libovolný počet dalších účtu připojených pomocí protokolů SMTP, POP3 a IMAP.

Každá složka zpráv má na tomto displeji dva řádky – v prvním je název, ve druhém můžete horizontálně listovat v částech vybrané složky. Tedy například Zprávy: koncepty – odeslané – SIM – doručené – k odeslání. Vpravo je ještě informace o počtu nepřečtených zpráv, pokud je takový údaj k dané složce relevantní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Editor zpráv • listování v sekci zpráv • výběr typu nové zprávy

Sony Ericsson M600i nabízí opravdu bohaté možnosti samotné tvorby textu; kromě klasického zadávání vyťukáváním na hardwarové klávesnici si můžete písmena vybírat i po zapnutí její virtuální sestry, vůbec nejrychlejší je ale psaní přímo dotykovým perem. V návodu k telefonu najdete, jak má který znak vypadat. V polovině displeje je malá černá šipka vytyčující hranice pro psaní. Když píšete pod ní, rozeznává telefon malá písmena abecedy. Když přetáhnete linku nad úroveň šipky, napíše se znak jako kapitálka. Budete-li psát pouze v horní části, M600i zaznamená číslice. Na videu to všechno dobře uvidíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní na QWERTY klávesnici • psaní na virtuální klávesnici

Při psaní je možné využít služeb slovníku T9, který je sice chytrý a učenlivý, ale píše s diakritikou a zkrátí každou část zprávy na 70 znaků. Okamžitě od začátku tvorby textu vidíte součet napsaných znaků a aktuální část zprávy. Multimediální zpráva snese všechny objekty, tedy texty, obrázky, zvuky i videa. Jen musíte dát pozor, aby celková velikost nepřekročila hodnotu 100 kB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vkládání jednoduchého obrázku • výběr velikosti písma

Standardní složka Synchronizovaný e-mail slouží ke správě e-mailu synchronizovaného s počítačem. Ke každému účtu můžete nastavit zvlášť omezení stahování. Omezení se může týkat stahování pouze hlaviček zpráv, e-mailů pouze do určité velikosti, nebo počtu stahovaných e-mailů. To všechno jde nastavit. Stejně jako v případě modelu P990i si velmi dopodrobna můžete nastavit plán automatického stahování elektronické pošty v případě, že tak nebudete činit ručně – k dispozici jsou jak konkrétní časy, tak intervaly během dne. E-maily samozřejmě pracují i s přílohami, které můžete přijímat i odesílat. V telefonu otevřete nejen obrázky, ale i PDF a Office soubory.

Kalendář zrovna tak

Stejně jako editor zpráv, i kalendář prakticky nemá chybu (aby také měl, vždyť je to pracovní nástroj). Pod měsíčním náhledem je v případě, že vybraný den obsahuje nějakou událost vidět její krátký náhled. Týdenní pohled má podobu klasického stolního kalendáře, víkend má dvě menší políčka než ostatní dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Měsíční a týdenní pohled na kalendář

Schůzka, upomínka, celodenní událost a výročí. To jsou čtyři typy událostí, jejichž libovolný počet můžete přidávat. V závislosti na vybraném typu se zadává datum začátku a konce včetně jejich časů, místo konaní, připomenutí předem a opakování. Událost můžete zařadit do složky (lze vytvářet nové), a když je to třeba schůze, označit ji za nezávaznou či vybrat předsedu a účastníky. Ke každé události si můžete napsat textovou poznámku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadávání nové události • náhled události


Další kapitola – organizace času a kancelář, data a internet

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Sony Ericsson M600i, Špatné zobrazení, Velký test, Nestandardní klávesnice, Přibalená nabíječka, Plastová krytka, Elektronická pošta, Velký, Kolejnice, Užitečný správce, Druhý obrázek, Běžný dokument, Eri, Jedenáctka, Test, Návyková záležitost, Son