Sony Ericsson M600i: uživatelské zkušenosti

Malý komunikátor s operačním systémem Symbian UIQ 3.0 láká nejen svými schopnostmi, ale také designem a cenou. Jak se s ním žije?

Rychlé odkazy:

Vyzkoušel jsem již řadu přístrojů s různými operačními systémy (Symbian S60, Palm OS, Windows Mobile 5 Phone Edition a nyní Symbian UIQ3.0). Každý operační systém má svoje výhody a nevýhody.

Symbian UIQ 3.0 v Sony Ericssonu M600i beru jako ideální kompromis. Neumí toho tolik jako Windows Mobile Phone Edition nebo Palm, na druhou stranu člověk nemusí řešit problémy s nastavováním, nestabilitou, opravou registrů, lokalizací, apod. Od svého nového zařízení jsem čekal, že ho vybalím z krabice a začnu ho, bez výraznějšího dolaďování operačního systému, ihned používat. M600i moje očekávání splnila téměř dokonale.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson M600i

Ovládání s přehledem

Vzhled telefonu byl dostatečným způsobem popsán v recenzi, takže jen mé subjektivní pocity: minimalistický design se mi osobně opravdu velmi líbí. Ve skutečnosti vypadá telefon lépe než na fotografiích. Konstrukce je velmi pevná a tuhá. Poznáte to hned, jakmile si přístroj vezmete do ruky. Povrchová úprava je zpracovaná na vysoké úrovni a ani po několika týdnech používání nejsou žádné viditelné oděrky nebo škrábance.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zpracovaní celé konstrukce a slícování dílů je prvotřídní

Spoustu lidí může při koupi odradit netradiční klávesnice. Na její obranu musím napsat, že již po týdnu se mi na ní psalo velmi dobře. Nyní bez problémů napíšu textovou zprávu i za chůze jednou rukou bez jediné chyby. Jednotlivé klávesy jsou zpracovány dobře a stisk je velmi jistý. Pokud nemáte veliké prsty, zvyknete si opravdu rychle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Atypická QWERTY klávesnice • k dispozici je stylus a dotykový displej 

Na telefonu najdeme již jen tři další ovládací prvky na bočních stranách telefonu. Vlevo je otočné kolečko a tlačítko zpět. Obě jsou lehce dostupná. Kolečko se ovládá snadno, lze s ním potvrdit volbu stisknutím. Tlačítko zpět má několik funkcí. Pokud se nacházíte v nějaké aplikaci nebo v nabídce, krátkým stiskem se dostanete o položku zpět, jejím delším podržením vyskočíte přímo do úvodní obrazovky. Delším podržením na úvodní obrazovce můžete zamknout klávesnici, opětovným delším podržením zámek klávesnice odblokujete. Drobnou výtku mám jen k provedení tlačítka, které by mohlo být více vystouplé. Ne vždy se mi podaří tlačítko okamžitě nahmatat a dobře stisknout.

Na pravé straně je tlačítko pro rychlý přístup na internet. V nastavení mu však můžete přiřadit jednu ze šesti funkcí (internet, hlavní nabídka, hlavní pohotovostní displej (today), přehrávač médií, záznam zvuku a seznam úkolů).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport a hlavní vypínač • šipka pro návrat v nabídce a kolečko Jog Dial • tlačítko internetového prohlížeče a slot pro paměťové karty

Slunce se nebojí

Dotykový displej je výborný, pochvaluji si věrné podání barev. V různých recenzích jsem četl o špatné viditelnosti na sluníčku. Zde bych to malinko poopravil. I ve dne za světla je při maximálním podsvícení dobře čitelný. Problém je pouze se slunečními paprsky a ostrým světlem. V tom případě musíte displej rukou zastínit nebo ho natočit tak, aby na něj sluníčko nesvítilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plocha displeje je velká a trochu zrcadlová • displej ve tmě • detail rastru

Citlivost dotykové vrstvy je velmi dobrá. Zatímco u kapesních počítačů musíte před první spuštěním displej kalibrovat, u M600 nic takového není potřeba. Popravdě jsem tuto možnost ani v nabídce nastavení nikde nenašel. Citlivost se nezhoršila ani po nalepení ochranné fólie.

Souznění s UIQ 3.0

Operační systém Symbian UIQ 3.0 je určený pro telefony s dotykovým displejem. Podobnost s operačním systémem ve smartphonech Nokie (platforma S60) je z pohledu uživatele opravdu minimální. Osobně mi daleko více vyhovuje uživatelské prostředí UIQ 3.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní displej • aktivní pohotovostní režim • hlavní nabídka v podobě matice ikon • jako seznam  

Na nové ovládání jsem si zvykl velmi rychle. Klasické navigační tlačítko, které má většina mobilních telefonů nahrazuje kombinace spodní lišty s třemi políčky a ovládací prvek jog dial. Vynikající je především spodní lišta na displeji. Pole jsou dostatečně veliká pro snadné ovládání palcem. Stejně tak i nabídka menu je příjemně veliká s ideálními rozestupy. Ani zde není stylus potřeba. Během používání jsem narazil pouze na jeden problém, kde ho nutně potřebuji. V kalendáři se musím, v denním pohledu při přesunu na další nebo předchozí den, trefit do drobných šipek po stranách. To se prstem nedá zvládnout a ani hardwarová klávesnice se na posun nedá použít.

Menu telefonu není bleskové, ale v porovnání s S60 je rychlost přibližně stejná. Není to prostě žádný rychlík, ani velký louda. Určitě je ale práce s M600i svižnější než s MDA Compact III pracujícím s operačním systémem Windows Mobile.

Uspořádání nabídky mi přijde logické. Líbí se mi, že lze nastavit veliké ikony nejen v hlavní nabídce, ale i v prvním podmenu. Spustit jakýkoliv program tak mohu pomocí dvou doteků prstu na displej telefonu. Opět velmi rychlé a praktické.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce úkolů • aplikace běžící na pozadí

UIQ samozřejmě umožňuje běh aplikací na pozadí. V menu každého programu je nabídka, kterou se dostaneme do správce běžících programů. Stabilita systému je vynikající, od koupi telefonu jsem neměl jediný reset (s poslední verzi firmwaru).

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Apple iPhone 4GB, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Sony Ericsson M600i, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact III, Vynikající výsledek, Předchozí den, Rychlé odeslání, Kolejnička, Son, Moby, Eri, Napoleon, Zkušenost, Zrcadlová, Nové ovládání