Sony Ericsson P800: absolutní vrchol sezóny (velký test)

Zanedlouho se začne prodávat komunikátor P800, kterým chce Sony Ericsson dokázat, že stále patří mezi technickou špičku. Z nejpodrobnější recenze, jaká se kdy na MobilManii objevila, zjistíte, že to opravdu dokázal.

Displej: výborný

Také displej Sony Ericssonu P800 si zaslouží pochvalu. Zvládne sice zobrazit jen 4 096 barev, jeho podsvětlení je ale silné a rovnoměrné. Jedná se o displej typu TFT a lze se na něj dívat i z poměrně ostrých úhlů, nemusíte být přesně kolmo nad zobrazovací plochou. Menší část displeje, která je vidět, když je komunikátor přikryt klávesnicí, má rozlišení 208 × 144 bodů a rozměry 40 × 28 mm. V rozevřené podobě rozlišení naroste na 208 × 320 bodů a velikost na 40 × 61 mm.

Standardní písmo použité na P800 by mohlo vyhovovat většině uživatelů. Bystrozrací si jej v některých aplikacích mohou zmenšit na malé, ale přesto čitelné mušky, k dispozici je také obrovské písmo pro uživatele s horším zrakem. Možná jsem příliš zmlsaný, ale určitě by se mi líbilo vyhlazování znaků jako mají například kapesní počítače Pocket PC.

Ovládání: jako telefon

Měl jsem trochu strach, jak se Sony Ericsson postaví k možnosti ovládání komunikátoru jednou rukou. To je u zařízení typu mobilního telefonu naprostá nutnost; však si představte, že byste pro každou operaci museli zařízení rozevírat a brát do druhé ruky ovládací pero. Měl jsem bohužel v živé paměti Ericsson R380, kde nebylo možno jednou rukou napsat textovou zprávu, kde vyhledávání v obrovském seznamu probíhalo podle prvního znaku a pro většinu operací bylo nutné použít ovládací pero.

Sony Ericsson P800 mě ale v tomto ohledu velmi příjemně překvapil, jednou rukou uděláte téměř vše. Pohodlně lze pracovat s adresářem, s textovými a dalšími zprávami, aplikacemi pro organizaci času, internetovým prohlížečem, digitálním fotoaparátem ... skutečně se vším důležitým.

Spodní část displeje je v zavřeném stavu
skryta pod skutečnou klávesnicí, vidět
je jen horní téměř polovina. Na obrázku
je menu, odkud lze napsat novou SMS
(e-mail ani MMS bohužel ne) a číst zprávy.


 

Za pohodlné ovládání můžeme poděkovat zejména kolečku Jog Dial na levém boku komunikátoru. Lze s ním točit na obě strany (pohyb v menu), mačkat je (potvrzování) a navíc jím pohybovat dopředu (kontextové menu) a dozadu (návrat zpět). Ovládání Jog Dialem se musíte naučit, nejde to napoprvé – rozhodně ale doporučuji věnovat čas zkoumání, co všechno kolečko dokáže a jak se v různých situacích chová.

Doporučuji levou ruku

Ačkoli jsem pravák, telefony většinou držím v levé ruce, aby pravá zůstala volná a mohla třeba zapisovat. S tímto přístupem nemám k ovládání telefonu žádné podstatné připomínky. Palec levé ruky je přesně na ovládacím kolečku, případně se přesune na klávesnici. Dvě tlačítka vpravo nahoře nejsou sice tak snadno přístupná, při práci je ale vůbec nepotřebujete – například fotit lze také stisknutím kolečka.

Pokud bych telefon držel v pravé ruce, byl bych na něj přísnější. Kolečko v takovém případě ovládá ukazovák, palec je na druhé straně, odkud se v případě potřeby vykloubí k ovládání klávesnice. Toto opačné ovládání mi moc nesedlo. Při používání vestavěného digitálního fotoaparátu si v tomto případě navíc musíte dát pozor, abyste prstem neclonili čočku objektivu.

Ovládání: jako kapesní počítač

Jakmile odklopíte klávesnici, rovnou z pravé strany komunikátoru vyjměte ovládací pero. (Vyjímání se zprvu může zdát nešikovné, stačí ale jen trochu přitlačit palcem a pero mírně vysunout.) Ne, že by při otevřené klávesnici nebylo možno využívat ovládací kolečko, práce s ním je i zde velmi rychlá a kde to jde, doporučoval bych zvolit tento způsob ovládání místo pera a dotykového displeje. Někde to ale zkrátka nejde, typicky v dialozích, které se vás ptají na další činnost; jestli například chcete ukončit připojení k internetu. Přitom mě nenapadá žádná překážka, proč by takové dialogy nemělo být možné ovládat kolečkem – v takových případech nemá teď přiřazenu žádnou jinou funkci.

Při otevřeném komunikátoru se funkce kolečka Jog Dial trochu mění. Při pohybu dopředu se již nevyvolá kontextové menu a telefon se nevrátí v menu o úroveň vpřed. Tímto způsobem se nyní přepínají hlavní aplikace, jejichž ikony jsou vždy zobrazeny na horním řádku každé obrazovky. Myslím si, že toto není úplně šťastné řešení, protože návrat zpět a kontextové menu jsou velmi často používané funkce, pro které nyní musíte sahat pro ovládací pero. Navíc si musíte uvědomit, že když máte otevřený displej, pohyby navyklé při ovládání P800 coby zavřeného mobilu už neplatí – jinak se budete divit, proč jste se najednou ocitli v úplně jiném programu.

Zatímco u zavřeného komunikátoru píšete a zadáváte čísla jako u mobilu, prostřednictvím „hardwarové“ klávesnice, u otevřeného zařízení už běžná tlačítka nejsou k dispozici. Můžete si ale nechat vyvolat softwarovou alfanumerickou klávesnici, na které budete písmena, čísla a další znaky vyťukávat perem.

  
Tři typy softwarové klávesnice: běžné znaky,
znaky s diakritickými znaménky, číslice a symboly

Sony Ericsson P800 nabízí také rozpoznávání psaného písma. To samozřejmě neznamená, že svým počítačovým „škrabopisem“ napíšete klikyhák a telefon udělá zázrak. Musíte se napřed naučit jeho jazyk, který trochu připomíná písmo Graffiti kapesních počítačů Palm. Sony Ericsson nemá pro psaní vyhrazenu zvláštní plošku, píšete jednoduše kamkoli na displej.


Tabulka znaků pro ruční psaní

Sony Ericsson P800 každopádně není zařízení, na kterém budete psát dopisy. Stejně jako kapesní počítače do dlaně poslouží zejména jako databanka, se kterou přistupujete k informacím, které jsou uloženy buď v paměti, nebo je získáte z internetu. Potřebujete-li přenosné zařízení pro větší psaní, sáhněte po notebooku, chcete-li něco menšího, jedinou alternativou stále zůstává Nokia Communicator, případně klávesnicový kapesní počítač HP Jornada.

Operační systém: Symbian v7.0

Sony Ericsson má na světě produkt, který jako první používá novou verzi operačního systému Symbian v7.0. Jedná se o plně grafický systém určený výhradně pro mobilní zařízení Jeho ovládání je velmi logické, souborový systém je podobný jako ve Windows – i P800 pracuje se složkami a soubory. Prostřednictvím dodávaného programu pro stolní počítač lze třeba obsah Sony Ericssonu P800 prohlížet podobně jako v Průzkumníku.

 Ikonka na ploše Windows

Komunikátor se bude nabízet v nepočeštěné verzi, standardně bude komunikovat anglicky. Pomocí programu pro stolní počítač do něj bude možné nahrát další jazyky, čeština ale není k dispozici a přímo od Sony Ericssonu ani nebude. P800 sice bez problémů zvládá zobrazovat české znaky s háčky a čárkami, česky se však nedá psát.

V době, kdy se Sony Ericsson P800 začne prodávat, by ale měla být k dispozici tzv. malá lokalizace od externí firmy, se kterou bude možné plně pracovat s českými znaky. Otázkou je, jestli se někdy objeví i plná lokalizace. Za dodatečné počeštění komunikátoru ovšem nejspíš bude nutné připlatit.

Doinstalujte další programy

Abychom mohli mobilní zařízení zařadit do kategorie komunikátorů, nutnou podmínkou je možnost doinstalování dalších aplikací. V případě Sony Ericssonu P800 lze využít buď programy připravené přímo pro operační systém Symbian a naportované na toto konkrétní zařízení, běžné javové programy anebo Javu optimalizovanou pro mobilní zařízení (J2ME).

Programů zatím není moc, ale lze předpokládat, že se budou rozšiřovat stejně rychle jako aplikace pro Nokie 9210 nebo 7650. Protože jde v podstatě o stejný systém, není předělání existujících programů nijak těžké. A skutečně se pro Sony Ericsson P800 čím dál častěji objevují aplikace známé z Nokií.

Uvnitř P800 se na frekvenci 200 MHz klepe procesor ARM 9, pro uživatele je k dispozici 12 MB paměti plus kapacita na paměťových kartách.

Dobrý tip: Aktuální verzi softwaru, kód IMEI telefonu a další informace zjistíte ze skrytého menu. Dostanete se do něj tímto postupem: nahoru – hvězdička – dolů – dolů – hvězdička – dolů – hvězdička. Směry značí pohyb kolečkem o „jeden zoubek“, pracujte se zavřenou klávesnicí. Další tajné menu, týkající se pravděpodobně blokování telefonu, zobrazíte postupem: nahoru – hvězdička – dolů – dolů – hvězdička – hvězdička – dolů – hvězdička.


Článek ještě neskončil, před vámi jsou ještě další kapitoly. V té následující si můžete přečíst, jak vypadá prostředí kapesního počítače a telefonu a jak se volá. V dalších kapitolách se dozvíte, jak se pracuje se zprávami či jaké dělá komunikátor fotografie.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Eurotel Dataphone III, Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Velký test, Eri, Dodávané pouzdro, Slušný mobil, Hlavní aplikace, Velký, Přídavná paměť, Absolutní vrchol, Naprostá nutnost, Vrchol, Son, Typický design, Ostatní příslušenství, Nejdůležitější aplikace, Test, Vibrační upozorňování