Sony Ericsson P800: absolutní vrchol sezóny (velký test)

Zanedlouho se začne prodávat komunikátor P800, kterým chce Sony Ericsson dokázat, že stále patří mezi technickou špičku. Z nejpodrobnější recenze, jaká se kdy na MobilManii objevila, zjistíte, že to opravdu dokázal.

Práce se zprávami: SMS

Textové zprávy lze psát v zavřeném i otevřeném stavu, díky velmi dobré klávesnici osobně preferuji první možnost. Škoda, že telefon nemá slovník T9 pro rychlé psaní – na druhou stranu ale operační systém není lokalizován, takže s češtinou bychom se stejně asi nesetkali.


Píše se dobře, slovník T9 by se ale hodil

Sony Ericsson podporuje dlouhé SMS, zprávy lze najednou posílat více příjemcům, vkládat do nich obrázky, melodie a další objekty standardu EMS, text lze částečně formátovat, ze smajlíků se automaticky stanou grafické obrázky (podobné jako máme na MobilManii v diskusích). Při posílání SMS ale bohužel nemůžete používat automatické doručenky. Pokud chcete potvrzení o doručení, je třeba na začátku SMS použít zkratky platné pro jednotlivé operátory.

   
Psaní SMS na malém displeji • Tři možné velikosti písma
v operačním systému Symbian

Pro oznámení příchozích SMS, ale i e-mailů a ememesek, lze nastavit libovolný zvuk z paměti.

 Nastavení zvuků pro zprávy

Práce se zprávami: MMS

Mobil s obrovským barevným displejem a integrovaným digitálním fotoaparátem musí podporovat MMS – a P800 tento předpoklad splňuje. Multimediální zprávy jsou sdruženy ve stejném menu jako textovky a e-maily, velmi podobně se s nimi také pracuje.

MMS u Ericssonu mohou obsahovat text, obrázky a fotografie (formáty GIF – i animovaný, JPEG, PNG, WBMP a BMP), animace, zvukové klipy a vyzváněcí melodie (formáty iMelody, WAV a AMR), video (MPEG4) a další objekty (vCard, vCal, textové poznámky aplikace Jotter).

Z položek v MMS lze tvořit „prezentace“, které se u příjemce jako film promítnou na displeji mobilu. Ememesky můžete vytvářet sami, na jednom ze dvou cédéček, které k P800 dostanete, je ale několik předpřipravených šablon, do kterých jen přidáte svůj text a máte připravenu efektní podívanou.

 
Šablony pro MMS • Ukázka jedné z nich

Vlastní obrázky vložené do MMS můžete před odesláním otáčet, zmenšovat, ořezávat, dokreslovat ... Pro největší kreativce Sony Ericsson dokonce připravil nástroj MMS Home Studio.

 Editor obrázků

Jedna zpráva může mít velikost až 200 kB, zde ale už narazíme na omezení operátorů. Například T-Mobile zaručuje doručení multimediální zprávy do maximální velikosti 30 kB.

Už bych si nechtěl zopakovat nastavování telefonu pro posílání a příjem MMS. Je to hodně složité, musíte zadat parametry do tří různých dialogových oken. Napřed je třeba nastavit MMS účet v Messaging accounts, který se ale pouze odkazuje na wapový profil. V nastavení wapového profilu doplníte několik parametrů a musíte pokračovat k internetovému profilu. Brrr! Metodou asi dvaceti pokusů a devatenácti omylů jsem nakonec dosáhl úspěchu.

  
Posílání multimediální zprávy

 A výsledek, který dorazil na P800

Práce se zprávami: E-mail

Sony Ericsson P800 má výborný e-mailový prohlížeč. Zprávy lze přijímat z více e-mailových účtů typu POP3 a IMAP4 (nepracuje se složkami mimo Inbox). Můžete si vybrat, jestli stahovat všechny e-maily, zprávy do nastavené velikosti, nebo jen hlavičky e-mailů, ze kterých si posléze vyberete, které zprávy chcete stáhnout celé. Nastavit lze také pravidelné stahování: buď po zadaných intervalech v rozsahu 15 minut až 4 hodiny, nebo lze zadat také tři časy, ve kterých se během dne telefon sám připojí k serveru a stáhne zprávy. Serveru SMTP, který se používá pro odchozí zprávy, lze nastavit ověření pomocí uživatelského jména a hesla.

   
Stahování hlaviček • Stáhnutí celé zprávy • Čtení e-mailu • Možnost reakce

Osobně se mi nejvíc osvědčilo stahování hlaviček zpráv a přístup prostřednictvím protokolu IMAP4. Stáhnutí hlaviček je neuvěřitelně rychlé a potom buď hromadně označím zprávy, které chci stáhnout celé, nebo postupuji po jednotlivých e-mailech. V druhém případě se ale telefon pokaždé musí připojit k serveru, což trochu prodlužuje čekání na stáhnutí.

 
Nastavení pomocí dialogových oken v záložkách •
Nastavení pravidelného stahování e-mailů

E-mailový prohlížeč si většinou dobře rozumí s českými znaky, dokáže je správně zobrazit i v předmětech zpráv, jen v ojedinělých případech místo háčků a čárek ukáže nesmysly. V e-mailech mohou být i přílohy a podržte se: bez problémů si prohlédnete soubory MS Office – bez nutnosti jakékoli konverze. V příloze můžete dostat soubory DOC, XLS a PPT. Standardem jsou samozřejmě různé grafické soubory a podporu dalších formátů lze do komunikátoru doinstalovat z dodávaného cédéčka. Nepodařilo se mi ale otevřít dokument PDF, přestože Sony Ericsson tento formát uvádí mezi podporovanými a ze zkušeností uživatelů, které jsem četl na internetu, vím, že prohlížení PDF funguje.

 
Zdrojový dokument tohoto článku ve formátu MS Wordu
v Sony Ericssonu P800 • Instalace dalších formátů do komunikátoru

E-mailový prohlížeč v Sony Ericsson P800 považuji za jeden z nejlepších, se kterými jsem se zatím v mobilních zařízeních – telefonech, kapesních počítačích a komunikátorech – setkal.


Článek je opravdu velmi dlouhý a stále nekončí. V další kapitole se například dozvíte, jaký má P800 internetový prohlížeč a jaké nabízí funkce kapesního počítače. A to není vše - ještě vás čekají další dvě kapitoly!

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Eurotel Dataphone III, Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Dodávané pouzdro, Velký test, Son, Absolutní vrchol, Velký, Přídavná paměť, Eri, Naprostá nutnost, Naprostá špička, Hlavní aplikace, Typický design, Slušný mobil, Vrchol, Nejdůležitější aplikace, Vibrační upozorňování, Test