Sony Ericsson P800: absolutní vrchol sezóny (velký test)

Zanedlouho se začne prodávat komunikátor P800, kterým chce Sony Ericsson dokázat, že stále patří mezi technickou špičku. Z nejpodrobnější recenze, jaká se kdy na MobilManii objevila, zjistíte, že to opravdu dokázal.

Trocha historie: Sony Ericsson svůj komunikátor P800 představil loni v březnu s tím, že se začne prodávat zhruba ve třetím čtvrtletí. V červnu však byly pozměněny plány – snad kvůli objevivší se Nokii 7650, snad z jiného důvodu – a P800 se vrátil do vývojové fáze, ve které získal zejména slot pro přídavnou paměťovou kartu Memory Stick Duo. Termín uvedení zůstal na třetím čtvrtletí 2002, což se ale trochu nestihlo a s produktem se setkáváme až nyní.

  
Zleva i zprava

Sony Ericsson kromě „našeho“ modelu P800 nabízí také variantu P802, která podporuje práci s čínskými znaky a je určena právě pro čínský trh. 


Tento článek je velmi dlouhý, proto jsme jej rozdělili do několika kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie

Co je Sony Ericsson P800?

Sony Ericsson P800 je komunikátor: zařízení, které kombinuje mobilní telefon s kapesním počítačem a dokáže tak věci, které ani jedno samostatné zařízení neumí. Je to byznysový nástroj pro uživatele, kteří musí organizovat svůj čas a kteří využijí funkce pro mobilní datovou komunikaci jako je přístup k internetu nebo e-mail. Na druhé straně je to ale také zábavné zařízení, které má vestavěný digitální fotoaparát, podporuje multimediální zprávy MMS, obsahuje přehrávač videa a souborů MP3 a další funkce, které nemají s prací mnoho společného.

  
Shora i zdola

Kdo je a není konkurent P800?

Sony Ericsson P800 se často v diskusích a někdy i v článcích srovnává s Nokií 7650. Podle mého názoru to není správné; jde totiž o různá zařízení, která mají společný snad jen použitý operační systém (a ani to není úplně pravda). Zatímco Nokia 7650 je v prvé řadě mobilní telefon vybavený funkcemi z kategorie „imaging“, Sony Ericsson je primárně pracovní nástroj – komunikátor.

Pokud pro vás není hlavní prioritou cena, Nokii 7650 byste se Sony Ericssonem P800 asi vůbec neměli srovnávat. Jen definujte své potřeby a zkoumejte, které zařízení vám je dokáže splnit. Opravdu vedle sebe nestavme 7650 a P800 jen kvůli tomu, že Nokia a Ericsson jsou z pohledu uživatelů soupeři na život a na smrt (proč vlastně?). Na druhou stranu ale musím uznat, že otázka ceny není zanedbatelná a protože Sony Ericsson je téměř dvakrát dražší než Nokia 7650, při takovém rozdílu mohou jít skutečné potřeby občas stranou.

  
Zepředu i zezadu

Se Sony Ericssonem nelze přímo srovnávat ani připravovanou Nokii 3650, která se navíc může chlubit prakticky jen paměťovým slotem. Hlavními konkurenty P800 jsou v současnosti komunikátory XDA nebo DataPhone založené na operačním systému Microsoft Pocket PC 2002. V budoucnu s ním budou na stejné lodi také chytré telefony postavené na systému Microsoft Windows Powered SmartPhone 2002.

Vzhled, rozměry: použitelné maximum

Konstrukce a částečně i vzhled P800 vychází ze staršího chytrého telefonu Ericsson R380, který se začal prodávat před dvěma lety. I když šlo tenkrát o hodně inovativní zařízení, nebyli jsme z něj úplně nadšeni; leccos bylo možné udělat jinak a lépe. Také proto jsem teď byl hodně zvědav, jak se Sony Ericsson postaví ke svému novému vlajkovému produktu (a nebudu vás napínat, P800 je vynikající).


Pravý bok: pero, paměťová karta a dvě tlačítka

Poměrně masivní Sony Ericsson P800, který rozhodně nelze řadit mezi malé mobilní telefony, má odpovídající hmotnost 158 gramů a je vyveden v typickém designu a známých firemních barvách – modré a bílé. Kryty jsou kompletně vyrobeny z plastu a ačkoli nejsou vyměnitelné, po promačkání se už nyní u úplně nového kusu sem tam ozve drobné zapraskání. Není to nijak hrozné, zkušenosti ale říkají, že časem to rozhodně nebude lepší.

 
Typický design současného Sony Ericssonu

Dá se tak velké zařízení vůbec nosit a používat? Naprosto bez problémů. Sony Ericsson P800 – stejně jako Nokii 7650, která je jen o pár milimetrů menší – pohodlně schováte v kapse, vždyť je menší než průměrná peněženka. Rozměry nijak nebrání ani pohodlnému ovládání, možná k němu dokonce přispívají.


Levý bok: zdířka pro sluchátka, kolečko Jog Dial, infraport a vypínač

Baterie a záležitosti kolem

V zájmu logického navázání na další kapitoly článku začnu s popisem komunikátoru odzadu. Pod krytem, který tvoří většinu zadní plochy, se neskrývá nic jiného než lithium-polymerový akumulátor. Je trochu škoda, že P800 na displeji nedokáže zobrazit časové údaje, kolik ještě zbývá pohotovosti a k protelefonování, jako jiné modely Sony Ericssonu. Kliknutím na ikonku baterie ve stavovém řádku zjistíte  jen aktuální zbytek kapacity v procentech.

 
Akumulátor je větší, než používají běžné mobily Sony Ericsson.

Výdrž na jedno nabití zatím nemohu hodnotit, telefon mám k dispozici na dosti krátkou dobu. Něco ovšem napovídá, že i při vcelku intenzivním testování jsem musel nabíjet až po dvou dnech. Výdrž zjevně bude dobrá, ale jako u všech telefonů s barevným displejem bude hodně záviset na způsobu používání.

Telefon dokáže sdělit jen
procentuální zbývající
kapacitu akumulátoru

 


 

Karta SIM má své místo pod baterií, poměrně dobře se z něj vyjímá; i když to asi v tomto případě nebude zase tak důležitý parametr. Objektivu fotoaparátu bych na první pohled kvůli mohutnému okraji téměř přisoudil opravdovou optiku a nefalšovaný zoom. Ve skutečnosti je to ale obvyklé šidítko, stejně jako na jiných fotomobilech. Čočka je chráněna pouze zapuštěním pod plochu.

 
Pod plechovým krytem je paměťová karta • Pod podlouhlým
otvorem vedle objektivu je hlasitý reproduktor


Článek ještě neskončil, před vámi jsou další kapitoly. V té následující se podíváme na ovládací prvky telefonu, zmíním se o výdrži. V další kapitole se pak budu věnovat displeji a prostředí operačního systému.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Eurotel Dataphone III, Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Naprostá špička, Typický design, Dodávané pouzdro, Velký test, Son, Test, Absolutní vrchol, Hlavní aplikace, Slušný mobil, Přídavná paměť, Ostatní příslušenství, Velký, Naprostá nutnost, Vrchol, Vibrační upozorňování, Eri