Sony Ericsson P800: absolutní vrchol sezóny (velký test)

Zanedlouho se začne prodávat komunikátor P800, kterým chce Sony Ericsson dokázat, že stále patří mezi technickou špičku. Z nejpodrobnější recenze, jaká se kdy na MobilManii objevila, zjistíte, že to opravdu dokázal.

Synchronizace

U kapesních počítačů a komunikátorů je nesmírně důležitá synchronizace dat s programy pro organizaci času ve stolním počítači. K Sony Ericssonu dostanete aplikaci PC Suite (co na tento název říká Nokia?), která nabízí synchronizaci s Microsoft Outlookem, Lotus Notes a Organizerem.

Kvůli zkušenostem se staršími počítači Psion, ale i s novějšími Nokiemi se systémem Symbian, jsem se synchronizace dat na P800 trochu obával. Vše ale proběhlo naprosto bez problémů a navzdory očekávání dlouhého procesu i poměrně rychle. Možná jsem ale měl štěstí, protože vím, že v diskusních fórech se objevily stížnosti majitelů P800 na potíže se synchronizací ve Windows 2000/XP.

 
Nastavení a průběh synchronizace s MS Outlookem

Komunikátor jsem synchronizoval pomocí kabelu, vyzkoušel jsem i infrapřenos, k dispozici je ale také Bluetooth pro bezdrátovou komunikaci. Bluetooth jinak podporuje následující profily: Generic Access, Serial Port, Generic Object Exchange, Dialup Networking, Object Push a Headset.

Při synchronizaci se bez problémů přenesou české znaky s háčky a čárkami, synchronizátor ale ignoruje kategorie Outlooku. Jestli chcete, můžete pro synchronizaci využít i standart SyncML, ale zde opravdu nevím, jak na to.


Programy, které v nabídce Start vytvořil program PC Suite

Ze stolního počítače můžete přímo prohlížet složky a soubory v Sony Ericssonu a na paměťové kartě. Z PC lze do Sony Ericssonu P800 instalovat aplikace, můžete také provést zálohu dat.

 
Pohled na P800 ze stolního počítače • Program
pro zálohování dat

Digitální fotoaparát

Vestavěný digitální fotoaparát v Sony Ericssonu P800 je stejně jednoduchý přístroj jako digiťáky v jiných telefonech. Nabízí tři rozlišení: 640 × 480, 320 × 240 a 160 × 120, obrázky ukládá v 24bitové hloubce do formátu JPEG a můžete si vybrat mezi třemi úrovněmi kvality. V plném rozlišení a maximální kvalitě se na šestnáctimegabajtovou kartu vejde kolem 250 snímků, u střední kvality něco přes 600.

 Prohlížeč obrázků 

Mírně nadstandardní jsou možnosti nastavení. Sony Ericsson nabízí samospoušť, se kterou se závěrka otevře až po patnáctisekundovém zpoždění. Nastavit lze jas (kompenzaci expozice), kontrast, fotoaparát dokáže počítat s protisvětlem, zde ale nevím, jestli jde o klasické středové měření nebo spíš jednoduché přidání expozice. Vyvážení bílé barvy může být automatické, k dispozici jsou ale také čtyři přednastavené režimy.

   
Prostředí programu pro ovládání digitálního fotoaparátu •
Ikonky pro různá nastavení • Nastavení vyvážení bílé •
Nastavení formátu a kvality obrázku

Během fotografování se na displeji objeví „hledáček“ 160 × 120 bodů. Překreslování obrazu je velmi rychlé, uložení fotografie do paměti trvá asi čtyři sekundy. S telefonem nelze nahrávat video, fotoaparát zvládne pouze statické obrázky. Sony Ericsson však videosekvence ve formátu MPEG4 dokáže přehrávat.

 Přehrávač videa

Kvalita obrázků opět nadežene vodu na mlýn odpůrcům digitálních fotoaparátů v mobilech. Obrázky opět nemá smysl srovnávat s výstupy klasických digiťáků. Hlavním smyslem fotoaparátů v mobilních telefonech ale není tiskový výstup nebo profesionální webová prezentace. Jejich účelem je zachytit okamžik a s obrázkem se případně ihned podělit – poslat MMS nebo e-mail.

Ukázky fotografí (snímky bez jakýchkoli úprav):

  

   

Přehrávač MP3

Prostřednictvím vestavěného přehrávače můžete poslouchat soubory MP3. Kromě tohoto formátu přehrávač zvládá ještě soubory WAV, AU, AMR, MIDI a RMF. Pro seriózní poslech empétrojek je ale dodávaná šestnáctimegabajtová karta velmi malá, chce to větší kapacity (max. 128 MB) – ale potom také čtečku, protože nahrávání dat z počítače přes USB do P800 je hodně pomalé. Přenos jednoho megabajtu trvá přibližně 45 sekund.

Empétrojky lze v nouzi poslouchat přímo z vestavěného reproduktoru mobilu, lepší jsou ale dodávaná stereo sluchátka. Zvuk je v takovém případě velmi slušný. Běžná sluchátka bohužel do P800 nepřipojíte, musela by být zakončena nezvyklým malým jackem.

 Dodávaná sluchátka/handsfree

Přehrávač není funkčně příliš dobře vybaven. Umí jen opakovat skladby, ale už nelze vytvářet playlisty nebo „přetáčet“ přehrávanou skladbu ... zkrátka nic. Hudba nepřestane hrát ani po opuštění aplikace Audio ani po přiklopení klávesnice. K ovládání přehrávače se ale z malého displeje nedostanete, musíte klávesnici opět odklopit a vzít do ruky pero.

 Přehrávač neumí téměř nic


Konečně jste se dopracovali k poslední kapitole. V ní celkově P800 zhodnotím a uvedu všechny jeho technické parametry.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Eurotel Dataphone III, Nokia 7650, Sony Ericsson P800, Velký test, Eri, Naprostá nutnost, Typický design, Vrchol, Slušný mobil, Ostatní příslušenství, Dodávané pouzdro, Naprostá špička, Hlavní aplikace, Son, Absolutní vrchol, Přídavná paměť, Nejdůležitější aplikace, Velký, Test