Sony Ericsson P900: samička láká samečky (velký test)

Sony Ericsson P900 je špičkový mobilní telefon s funkcemi kapesního počítače. V současné době má ve své třídě jen velmi malou konkurenci. Přečtěte si jeho rozsáhlou recenzi doplněnou téměř sto padesáti obrázky.

Ať zvedne ruku čtenář MobilManie, který nikdy neslyšel o Sony Ericssonu P800. V dálce ještě někoho vidím, ale už opravdu jen stručně: Sony Ericsson před rokem a půl uvedl svůj první chytrý telefon, v němž využil operační systém Symbian. Kvůli odkladům se P800 dostal do prodeje až počátkem letošního roku, ale i přesto to bylo a stále je špičkové zařízení, kterému se těžko hledá konkurence. Nyní je zde nový model P900, jehož se týká tato recenze.

Nemáte čas nebo chuť číst tento mnohokapitolový článek a přesto byste se o telefonu chtěli něco dozvědět? Potom přesně pro vás máme výtah toho nejdůležitějšího v samostatné minirecenzi.

Tip: Pro získání kompletních informací o chytrých telefonech Sony Ericssonu doporučujeme přečíst také recenzi staršího modelu P800. Doporučujeme také článek s delšími zkušenostmi s tímto telefonem, který na MobilManii vyšel včera.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Sony Ericssonu P900

S utajením práce na novém modelu si Sony Ericsson nedal moc práce. Už před mnoha měsíci se objevily první informace a obrázky, na MobilManii jsme o údajném Sony Ericssonu P810 napsali několik článků. Nakonec se z něj vyklubal model P900, nižší označení by ale telefonu vzhledem k inovacím možná slušelo víc.

Zajímají vás hlavně parametry P900? Najdete je v katalogu mobilů.

Protože článek je velmi dlouhý, rozdělili jsme ho do několika kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.

Jaké jsou nejdůležitější změny? Telefon je triální, má aktivní displej, který zobrazí pětašedesát tisíc barev, a více operační paměti. K tomu ale hromadu drobných vylepšení, která zpříjemní používání.

Vzhled, rozměry: už to není modrá hračka

Vzhled je nejviditelnější změnou oproti staršímu modelu. V Sony Ericssonu P800 designéři použili podobné výtvarné prvky jako v nejlevnějších telefonech, takže výsledek byl snad i trochu rozpačitý. Novinka P900 je úplně jiná a připomíná nejlepší kapesní počítače Clié japonské poloviny výrobce. Můj osobní názor na design je velmi pozitivní, Sony Ericsson P900 vypadá jako seriózní nástroj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Není zrovna nejmenší

Na první pohled je P900 menší než starší zařízení, při porovnání rozměrů to ale vyjde prakticky nastejno; snad jen tři milimetry v tloušťce jsou znát. Rovněž hmotnost nemá moc smysl porovnávat, u obou zařízení se pohybuje kolem sto padesáti gramů. Jak rozměry, tak hmotnost jsou ale ve srovnání s mobilními telefony nadprůměrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran

Kryty telefonu jsou vyrobeny z plastu, který připomíná broušený kov, střídají se tmavé a světlé partie. Materiál se zdá být kvalitní, ale protože jde jen o plast, opotřebení se časem stejně nevyhnete. Na rozích testovaného kousku jsem našel slabé rýhy, které ale díky probarvení hmoty do hloubky nejsou příliš patrné. Sony Ericsson je dostatečně pevný telefon, ale stejně jako v případě staršího P800 se po stisknutí v ruce ozve slyšitelné vrzání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nárysné pohledy

Už má opravdovou klávesnici

První důležitou inovaci najdeme v klávesnici. Zatímco u P800 to byl jen mechanický prvek, který trny přenášel stisknutí tlačítek na dotykový displej, kde se po čase objevily tečky, u Sony Ericssonu P900 je „skutečná“ klávesnice. Má běžná tlačítka prosvětlená jasným modrým světlem. Po modelu Z600 jde mimochodem o jednu z nejlepších klávesnic, jakou kdy Sony Ericsson vyrobil; jen tak dál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice a detail odklopné části

Na klávesnici není červené ani zelené sluchátko, hovory se ovládají jedním z funkčních tlačítek. Ostatní jsou důsledně využívána pro mazání, návrat zpět a vyvolání kontextové nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice 

Stejně jako u P800, i v případě Sony Ericssonu P900 lze díl s klávesnicí odejmout a vzniklý otvor zakrýt záslepkou, kterou standardně dostanete v krabici. Takto upravený telefon se ovládá výhradně pomocí dotykového displeje. Musím ale přiznat, že jsem nebyl úspěšný a při pokusu o demontáž podle přiloženého návodu jsem zlomil jedno ze dvou dodávaných ovládacích per. Sony Ericssonu se omlouvám, čtenářům taktéž, protože jsem to už potom vzdal. Jinde přitom píšou, že výměna je velmi snadná ... Při demontáži využijete malý křížový šroubováček, je rovněž nutné odpojit kontakty, které spojují elektroniku klávesnice s tělem. Užitečným důsledkem odstranění klávesnice je také snížení hmotnosti telefonu, odhadem o 10-15 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Takhle vypadá Sony Ericsson P900 bez klávesnice


V druhé kapitole pochválím ovládací kolečko Jog-Dial, postěžuju si na problém se signálem a podívám se na displej telefonu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Mobilní historie, Procentuální stav, Stejný termín, Eri, Hlavní výtka, Mobilní spojení, Dodávané pouzdro, Jediná fotografie, Velký, Samostatný program, Sam, Skutečná klávesnice, Nastavené rozlišení, Vylepšený design, Nahrané video, Velký test